Hírek

Focibírók: a díjazás javult, a megítélés nem

Labdarúgás

2012. február 17.

Február 11-én tartották a megyei labdarúgó játékvezetők téli frissítő kurzusát, amelyen nagyjából százharmincan vettek részt.

Focibírók: a díjazás javult, a megítélés nem

A szokásos elméleti prezentációkon és a szabályismereti teszten kívül idén egészségügyi előadáson is részt vettek a sípmesterek. A kurzus tapasztalatai mellett általános kérdésekről is faggattuk Czakó Dénest, a Baranya Megyei Játékvezető Bizottság elnökét, aki lapunknak elmondta, hogy tavaly százötvenkét aktív játékvezető működött közre hétvégente a megyei fordulókon és az utánpótlás bajnokságokon.

- A játékvezetők munkáját tizenegy ellenőr felügyelte, akiknek az a feladatuk, hogy kiszűrjék a tehetségesebb kollégákat, felhívják a figyelmet a hibákra, tökéletesítendő pontokra, tanácsokkal lássák el tapasztalatlanabb társaikat – mondta Czakó Dénes.

Baranya megyéből az országos keretbe két bíró jutott be az elmúlt években: ifj. Botló Béla jelenleg „csak” NB II-es mérkőzéseket vezethet, azonban minden esélye megvan arra, hogy pár éven belül az első osztályban is működhessen. Iványi István pedig az országos asszisztensi keret tagja immár 10 éve.

A bizottság elnöke szombaton kiemelte, hogy a januárban indult játékvezetői tanfolyamra ötvenketten járnak – ez majdnem duplája a tavaly vizsgázottaknak -, közülük harmincnyolcan már szerelést is rendeltek, amelyből arra lehet következtetni, hogy a vizsgát követően szeretnének mérkőzéseket vezetni, és nem csak a magasabb edzői végzettség eléréséhez van szükségük a játékvezetői ismeretekre.

Valószínűleg a tavaly a világ legjobb játékvezetőjének választott Kassai Viktor sikerei is hozzájárulnak a megnövekedett létszámhoz, de ennél is nyomósabb érv lehet a harminc százalékkal megnövekedett játékvezetői díj – egy felnőtt megyei első osztályú mérkőzésre bruttó tizenkétezer forintot kap egy bíró, asszisztensei fejenként nyolcezer forint adózás utáni részét tehetik zsebre.

Persze a díjak emelésével a szurkolói szidalmazások, az agresszió nem szorult vissza, az őszi szezonban három alacsonyabb osztályú mérkőzés szakadt félbe, egyszer a megyei legmagasabb osztályban bántalmazták a bírót. Ezen még Kassai Viktor népszerűsége sem segít, a játékvezetők megítélése ugyanis elég negatív a megyében. Ennek sok oka lehet: a nem egységes bíráskodás, a következetlenség, az általánosítás, a nem megfelelő körülmények, emellett a mindennapi problémák okozta stresszt is sok esetben a zöld gyepen vezetik le mind a focisták, mint a játékvezetők.

A mostanában igen „népszerű” vesztegetés, bundázás természetesen a játékvezetőket sem kerülte el, hiszen a legkézenfekvőbb azokat lefizetni, akik büntetőkről, kiállításokról, gólokról döntenek. Pont egy éve robbant ki a magyar játékvezetőket érintő botrány, amikor három bíró jogtalanul vezetett nemzetközi mérkőzéseket és felmerült a fogadási csalás gyanúja – a bírókkal kapcsolatban előtérbe került egy korábbi, szintén engedély nélkül vezetett mérkőzés, amelyen egy százharmadik percben lőtt büntetővel nyert az egyik csapat.

Hogy milyen lépésekkel, szabályokkal, rendeletekkel lehetne csökkenteni a játékvezetők és a „többi” labdarúgást szerető ember között a szakadékot, nem tisztünk eldönteni. Talán a játékvezetők egységesebbé válása és az egyesületek részéről nagyobb tolerancia, átérzés kulcsfontosságú lehet az emberibb körülményekhez. Mindenesetre az alacsonyabb, megyei osztályokban mindig is nehezebb volt meccset vezetni, mint az NB I-ben, valószínű, hogy ez a helyzet a közeljövőben sem fog változni.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett