Hírek

Tóth Géza, a sokrétű tornász

Torna

2012. február 22.

A pécsi tornászélet elindításban nagy szerepet játszott dr. Tóth Géza, aki résztvevője volt az 1928-ban, Amszterdamban megrendezett nyári olimpiának. A sportoló 105 éve, 1907. február 22-én született.

Tóth Géza, a sokrétű tornász

Bár a baranyai megyeszékhelyen jött világra Tóth Géza, de alig egyéves volt, amikor a szülei Kolozsvárra költöztek. Ezért aztán ott ismerkedett meg a tornasport alapjaival is.

 

A tornászpalánta középiskolai tanulmányai befejezését követően a fővárosi József Nádor Műszaki Egyetemre került, ezért aztán egy budapesti klubban, a Nemzeti Torna Egyletben (NET) építette tovább a sportpályafutását.

 

Lévén, hogy Tóth a kiváló hazai tornászok közé tartozott, ezért beválogatták a legjobbak közé. Elutazhatott a hollandiai, sorrendben IX. ötkarikás játékokra, amelyet 1928. május 17-e, illetve augusztus 12-e között rendeztek meg.

 

Visszatérve a tornasporthoz: a magyar elit, annak is férfi csapata, összetettben a tízedik helyet szerezte meg. Ennek a gárdának lehetett tagja Tóth Géza Kende Rezső, Kunszt Gyula, Pászti Elemér, Pelle István, Péter Miklós, valamint Szalai József társaságában.

 

Utólag vizsgálva az eredményeket megállapíthatjuk, a Pécsett született versenyző nem tartozott a világ szorosan vett élmezőnyébe. Ami persze nem von le semmit érdemeiből, legfeljebb a vetélytársak képességeit dicséri.

 

Ezt alátámasztandó, álljanak itt a szerenkénti helyezései. A lólengésben 62., a gyűrűn 80., a lóugrásban 73., a korláton 53., a nyújtón pedig a 84. helyen fejezte be a gyakorlatait Tóth Géza. De nem csak ezeket a bemutatókat pontozták, hanem egy közös csapatgyakorlatot is előadtak minden ország nevezői, akik részesei lehettek a nagy erőpróbának.

 

Élete legjelentősebb megmérettetése után a sportoló visszaköltözött Pécsre. Ekkor 1930-at mutattak a naptárak. Ami azért érdekes, mert ettől kezdve hatvan éven keresztül már Pécsett élt Tóth Géza, ahol rögvest folytatta a tanulást a Pécsi Erzsébet Tudományegyetemen.

 

Eközben a helyi tornászéletbe is bekapcsolódott az olimpikon. A Pécsi Atlétikai Club (PAC) tagjaként viszont már nemcsak a szerek világában jeleskedett, hanem a szervezési feladatokból is kivette a részét.

 

A sport mellet az élet egyéb területein is ért el jelentős sikereket Tóth Géza, hiszen a Bőrgyárban fővegyészként, majd más vezetőként is kamatoztatta tudását. Emellett természetesen a Bőrgyári Torna Club (BTC) sporttevékenységéből sem maradhatott ki.

 

A halál Pécsett érte Tóth Gézát, aki 1990. december 30-án fejezte be földi pályáját, 83 évesnél idősebben. 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett