Hírek

Kovács Imre, az olimpikon labdarúgó

Labdarúgás

2012. március 9.

Az egykori olimpiai bajnok, Kovács Imre igen eredményesen dolgozott a pécsi labdarúgásban. A szakember a Pécsi Dózsánál, illetve a Pécsi MSC-nél is volt vezetőedző.

Kovács Imre, az olimpikon labdarúgó

A Helsinkiben, 1952-ben rendezett olimpián a győztes együttes tagja volt az MTK egykori játékosa, aki 1996. március 9-én hunyt el.

A magyar futball legnagyobb korszakának volt fontos szereplője Kovács I Imre, aki Budapesten született, 1921. november 26-án. Vele kapcsolatban igazán indokolt a római I, mert testvére, Kovács II József szintén ismert focista volt az elmúlt évszázad ötvenes éveiben. Mindketten a válogatottságig vitték, amely az „Aranycsapat” idejében óriási dolognak számított.

Visszatérve Imréhez, 1952-ben elutazhatott a finnországi Helsinkibe. Oda, ahol a magyar válogatott első alkalommal nyerte el a sportági aranyérmet. Az első meccsen, 1952. július 2-án, Románia ellen pályára is léphetett, de nem a finn fővárosban, hanem Turkuban, az ősi állami székhelyen. Az volt az úgynevezett selejtezőkör, amelynek vesztese rögvest haza is utazhatott. Szerencsére nem a mieink inthettek búcsút az ötkarikás játékoknak.

Igaz, „csak” 2:1-re, de azért Magyarország tizenegye került ki nyertesen a nagy csatából. A mieink így álltak fel: Grosics – Dalnoki, Lóránt, Lantos – Kovács I, Bozsik – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor. Ezek a nevek, vagy közülük néhány még azoknak is ismerősek lehetnek, akik nem foglalkoztak az időszak labdarúgásával.

Az már egy másik kérdés, hogy a korabeli források szerint nem egyértelmű, hogy az összecsapás mennyire volt része magának az olimpiának. Ám az tény, hogy a későbbi pécsi tréner többször nem kapott lehetőséget a bizonyításra. Sőt, szinte kikerült a legjobbak közül, aminek rendkívül „furcsa” magyarázata volt.

Egyszerűen, Kovács Imre akkora klasszis volt, akinek a világon szinte minden nemzeti válogatottban találtak volna helyet, de mivel a legendás Bozsik József helyén, mellette játszott, méghozzá támadó fedezetet (ma középpályásnak mondanánk), hát Sebes Gusztáv szövetségi kapitány együtt nem tudta elképzelni a párost.

Ennek ellenére, az 1954-es svájci, később második helyet hozó világbajnokságra is kiutazhatott a focista. A magyar 22-es keret tagja volt, bár nem jutott lehetőséghez, hogy bizonyítsa rátermettségét.  

Az idők múltával a kortársai között csak „Szikkadt” néven emlegetett szakember beállt a trénerek közé. Nem volt abban sem a legutolsó, hiszen az Újpesti Dózsával, az 1970-es évek elején bajnoki címet ünnepelhetett.

De a pécsi szálat erősítve említsük meg, hogy l976-ban, a labdarúgó NB II-ben vette át a Pécsi MSC irányítását. Azután, az 1976-1977-es évadban már bajnoki címmel vívták ki tanítványai a feljutást. Utána még egyszer visszahívták Kovácsot, amikor nagy bajban voltak a fiúk. Természetesen akkor sem vallott szégyent. Korszakos egyéniség volt, az kétségtelen. Méghozzá olyan, aki elsősorban nem tankönyvekből tanulta a sportág fortélyait, hanem a vérében volt a játék.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett