Hírek

In memoriam Tolnai Márta

Torna

2012. július 10.

Pécs város tornászolimpikonja, Tolnai Márta (Dr. Szotáczkyné Tolnai Márta) eltávozott a sportvilágból.

In memoriam Tolnai Márta

1952-ben a PVSK tornacsoportjából kiválasztva került Horváth Leona edző kezeibe, aki olimpikont nevelt Mártából.

1957-ben már ifjúsági válogatottként aranyérmet nyert gerendán a moszkvai Világ Ifjúsági Találkozón. Ezt követte egy Cseh-Magyar Nemzetközi verseny, ahol összetettben állt a dobogó legmagasabb fokára.

1961-69-ig a felnőtt tornászválogatott tagja.

Eredményei csapatban:

1964. Tokiói Olimpia V. hely

1965. Universiade I. hely

1966. Dortmundi Világbajnokság V. hely

1968. Mexikói Olimpia V. hely

A pécsi Leőwey Klára gimnáziumban érettségizett, majd 1970-ben a Magyar Testnevelési Egyetemen szerzett testnevelő tanári, majd 1978-ban torna szakedzői diplomát és nemzetközi bírói vizsgát tett. 1971-1984-ig edzőként dolgozott a PVSK majd a PMSC tornaszakosztályában. Tanítványai közül többen válogatottak lettek: Tóth Emma, Kurucz Zsuzsa, Tóth Zita, Kordé Emese, Szalontai Eszter.

1975-1999-ig a Pécsi Tudományegyetem Jogi és Közgazdaságtudományi Karán testnevelő tanárként buzdított a sportra, az egészséges életmódra.

A Baranya Megyei Tornaszövetség Elnökségi Tagja volt, a város tornaéletében aktívan vett részt az utolsó pillanatig. Bíróként segítette munkánkat.

Pécs városa volt a torna egyik fellegvára. Az Egyetemi, a Vasutas, a Bőrgyár torna szakosztályai „ontották” a kiváló tornászokat. Sok olimpikont, válogatott versenyzőt és nagyszerű edzőket adott az országnak, akikre a város ma is büszke:
Tass Olga, Tolnai Márta, Tóth Zita, Horváth Leona, Szalontai Eszter, Tóth Géza, Várkői Ferenc, dr. Héder János, Keszthelyi Rudolf, Söjtör József, Farkas György…..

A városunkban rendezett országos tornaversenyen (balról) a második Keszthelyi Rudolf, mellette Tonai Márta és Héder János pécsi olimpikontornászok.

Búcsúztatása 2012. július 24-én, 12 órakor lesz a pécsi Központi Temetőben. Egy szál fehér rózsával emlékezzünk sporttársunkra, tanárunkra!

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett