Hírek

Petőváry Zsolt, az örökös csibész

Vízilabda

2013. március 15.

A pécsi vízilabdázás történetében megkerülhetetlen személy Petőváry Zsolt.

Petőváry Zsolt, az örökös csibész

Annyira az, hogy nem is szeretnénk megfeledkezni róla, hiszen sokat tett a PVSK csapatáért, amikor az ob I-ben, az első lépéseket tette a sportos csoportosulás. A nagy „öreg” keze nem remegett meg a fontos pillanatokban.

Az 1965-ös március 15-e emlékezetes lehetett a Petőváry családban. De nem feltétlenül a forradalom és szabadságharc okán. Hanem, mert megszületett Zsolt nevű gyermekük, aki később ismert vízilabdázóvá vált.

Erre a legnagyobb bizonyság, hogy két nyári olimpián is tagja volt a válogatott keretnek, a vízipólós. Sőt, kötelek közé is vethette magát, de csupán egy 5. (1988-nan), illetve egy 6. (1992-ben) helyezést ért el akkoriban a nemzeti alakulat.

Egy páratlanul hosszú pályafutás vége felé, Petőváry Zsolt Pécsett is játszott, méghozzá nem is sikertelenül. Igaz, korábban volt magyar bajnokcsapat tagja, ám a baranyai megyeszékhelyen mások voltak a célok, lehetőségek. Egy darabig kiválóan tudott együttműködni Ambrus Tamás vezetőedzővel. Később ugyan elváltak útjaik, de az már egy másik történet.

Mindentől függetlenül, Zsolt a játék minden elemében kiemelkedett. Ráadásul a csibészség sem hiányzott belőle, ami a szakértők szerint nélkülözhetetlen, az uszodai csatákban. Az úgynevezett svédcsavaros góljait a sportág kedvelői a mai napig is emlegetik, ha szóba kerül  Petőváry neve.

A PVSK sapkájában, illetve úszógatyájában, a jó kezű pólós, három idény során, 36 meccsen ugrott a vízbe, bajnokin. Ezek során 103 esetben vette be az ellenfelek hálóját. Nem túlzás, még a legnagyobb vetélytársak is féltek, ha nem s rettegtek tőle.

Szintén a harmadik hónap szülötte, 1956-ból, a 12. napról az a Kiss László labdarúgó, aki az 1982-es, spanyolországi világbajnokságon volt Mészöly Kálmán válogatottjának tagja. Igaz, Kiss nem Pécsett, hanem a Vasasban, illetve a nemzeti színekben érte el legnagyobb sikereit. ennek ellenére, vele kapcsolatban fontos megemlíteni pécsi kötödését. Mert a futballista az 1975-1975-ös évadban, a Pécsi MSC-ben, az NB I-ben 27 esetben volt a gyepen. A következő idényben, az NB II-ben már csak 6 játékra futotta erejéből, aztán Kaposvárra, majd a fővárosba szerződött. 

Pucz Péter
MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő