Hírek

Úszás napja: ingyenstrand és koszorúzás

Úszás

2013. június 24.

A balatonfüredi Európa Kupa-fordulóban a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Risztov Éva diadalmaskodott, Pécsett ugyanakkor telt ház volt a hullámfürdőben, ahol Abay Nemes Oszkár emléktábláját is megkoszorúzták.

Úszás napja: ingyenstrand és koszorúzás

"Mindenki legyen vizes!", adta ki a jelszót a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) június 22-ére, amely napot - külföldi példákat követve - a magyar úszás napjának nyilvánítottak. A szövetség tájékoztatása szerint a felhívásra összesen csaknem háromezren szálltak vízbe Balatonfüreden, az ország többi nagyvárosában pedig több tízezren vettek részt az úszás napján.

Risztov Éva jól viselte a hőséget, a Balaton 30 fokosnál is melegebb vizét, és a 12 tagú mezőnyben gyakorlatilag végig vezetve, 2:09:10 órás idővel győzött az EK-futamon. Risztov már az esemény megnyitóján elismerést kapott: a rajt előtt vehette át a 2012 legjobb európai hosszútávúszójának járó LEN-díjat, amelyet az 51 európai tagország szavazatai alapján érdemelt ki tavalyi, londoni teljesítményéért.

A férfiak 10 kilométeres távján, amelynek 23-an vágtak neki a kikötőből, a belga Brian Ryckeman nyert (1:56:35 ó), legjobb magyarként a táv első felében még az élbolyban haladó, sőt, időnként vezető Gyurta Gergely a negyedik helyen ért célba (1:58:40).

A profikkal párhuzamos pályán bárki kipróbálhatta magát 2,5 kilométeren, ezzel a lehetőséggel az amatőr úszók mellett több egykori és jelenlegi kiválóság is élt: a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mellett Simicskó István sportért felelős államtitkár is a rajtolók között volt, a vízilabdázókat két olimpiai bajnok, Székely Bulcsú és Szécsi Zoltán képviselte, de vízbe ugrott az öttusázók olimpiai aranyérmese, Martinek János, illetve a pécsi paralimpiai bajnok úszó, Sors Tamás is.

Az úszóformát tekintve nem volt meglepetés, hogy a 2,5 kilométeres kört két, a világbajnokságra készülő válogatott úszó teljesítette a leggyorsabban, elsőként Verrasztó Dávid érkezett vissza a célba, majd őt követte Cseh László.

Ugyanezen a napon a legtöbb megyeszékhelystrandjaihoz hasonlóan Pécsett is ingyenesen várta az úszni vágyókat a Hullámfürdő, az akció sikerét a délutáni telt ház igazolta. Az eseményhez kötődően születése 100. évfordulója tiszteletére megkoszorúzták a sportuszoda névadója, az 1936-os berlini olimpián a 4x200-as gyorsváltó tagjaként Európa-csúccsal bronzérmes, főiskolai világbajnok, sokszoros magyar bajnok egykori pécsi úszó, Abay Nemes Oszkár emléktábláját. Az eseményen a családtagok (a lánya, Dulánszkyné Abay Nemes Judit; Abay Nemes Lászlóné, fia és menye, Abay Nemes László és Lászlóné; valamint unokája, Dulánszky Andrea) mellett részt vett a PSN Zrt. kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó vezérigazgatója, Vári Attila, illetve a PSN Zrt. Sportiskola több úszója és edzője is.

 

Kapcsolódó galéria
2013. június 24. A magyar úszás napja
MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő