Hírek

Szabályváltozásokból is vizsgáztak a bírók

Labdarúgás

2013. augusztus 1.

Július utolsó hétvégéjén Baján tartották nyári edzőtáborukat a Baranya megyei labdarúgó játékvezetők, akik az elméleti és fizikai tesztek elvégzése mellett szakmai továbbképzésen is részt vettek.

Szabályváltozásokból is vizsgáztak a bírók

Az edzőtáborban július 26-án, pénteken három órától kezdődött a fizikai teszt a sípmesterek számára, vagyis még a tikkasztó melegben kellett mindenkinek saját osztálya szintjét teljesítenie: a megyei I. osztályú játékvezetőknek például 35 másodperc alatt kellett lefutniuk a 150 métert, majd 40 másodperc alatt 50 méteres séta következett - mindezt húszszor egymás után.

Szombatra az elmélet, azaz a szakmai program maradt, az MLSZ Játékvezetői Bizottságát Tóth Vencel képviselte, aki 1995-1998 között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) keretében is szerepelt. A szakember beszélt az immár profi játékvezetők felkészítéséről, a keretek kialakításának szempontjairól, emellett elmondta, hogy a 2013/2014-es szezonban már az összes NB I-es meccsen lesznek alapvonali játékvezetők is, így minden bajnokin hatan működnek közre. Tóth Vencel kiemelte, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a tehetségek felkutatására és támogatására, a játékvezetői akadémián folyamatosan képzik, tesztelik a fiatalokat, akik közül később élvonalbeli bírók is lehetnek. Hozzátehetjük, az MLSZ által az idén nyáron bevezetett profi kategóriával már meg is éri a fejlődés, tanulás. Miközben ugyanis a megye III-ban még 7000 forintért fújja a 90 percet egy sípmester, az NB I-ben már meccsenként 90 000 a tarifa, az első 12 hazai profi játékvezető javadalmazása pedig meghaladja a havi egymillió forintot... (És csak egyetlen "kedvcsináló" európai adalék: a legmagasabban jegyzett német profi bírók 40 ezer eurós (kb 12 millió Ft) éves alapdíjat kapnak, a meccsenkénti juttatás pedig a Bundesliga I-ben 3800 euro.)

A 2013/2014-es évad legnagyobb újdonsága a futballpályákon minden bizonnyal az "új", illetve pontosított lesszabály, amely július elsején lépett életbe. A 11. szabályon azért módosítottak, mert a korábbi megfogalmazás sok vitát váltott ki, sok értelmezési lehetőséget adott, nem volt eléggé precíz. Az új megfogalmazás jobban alkalmazkodik a mérkőzéseken levő szituációkhoz, és megszünteti azon félreértéseket, hogy mit értünk a lepattanás, irányváltoztatás és szándékos védés alatt – írja az mlsz.hu. Az UEFA által kiadott videós oktatóanyag néhány felvétele megosztotta a képzett bírói közönséget is, kiderült, hogy még mindig vannak "határesetek", amikor nem lehet egyértelmű véleményt alkotni arról, hogy a támadás les volt vagy sem.

A baranyai játékvezető bizottság elnöke, Czakó Dénes a szakmai képzést követően az aktuális tudnivalókról tájékoztatta a megyei sípmestereket, akik később csoportos foglalkozásokon beszélték meg a szezon közben tapasztaltakat, elemezték a szakmai hibákat, problémákat és azok megoldásait.

A vasárnapi elméleti teszt előtt ifj. Bogyay Zoltán, az MLSZ baranyai igazgatója tartott rövid beszámolót az elmúlt bajnokságról és beszélt a következő évad újdonságairól. Hangsúlyozta, hogy drasztikusan csökkent a félbeszakadt meccsek száma, mindössze két összecsapás ért véget idő előtt, ami a korábbi évekhez képest nagyon jónak számít. 
 

Mostantól ez a les (dőlt betűkkel az új rész):

A „zavarja az ellenfelet, vagy előnyt szerez leshelyzetéből” értelmezése (A FIFA által javasolt módosítás):

 a „beavatkozik a játékba” kifejezés azt jelenti, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett.
 a „zavarja az ellenfelet” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele látását, vagy a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét.
 az „előnyt szerez helyzetéből” kifejezés azt jelenti, hogy egy játékos
– leshelyzetben állva megjátssza a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
– leshelyzetben állva megjátssza ellenfelének szándékos védését követően hozzá lepattanó vagy irányt változtató labdát
Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett