Hírek

A szertorna kiválósága volt Tolnai Márta

Torna

2013. augusztus 23.

Korának remek tornásznője volt Tolnai Márta. Ezen állításhoz kétség sem férhet, hiszen versenyzőként résztvevője lehetett két nyári olimpiának is.

A szertorna kiválósága volt Tolnai Márta

Mert 1964-ben, Tokió városában, majd négy évvel később, Mexikóvárosban is képviselhette Magyarországot, illetve Pécset, a világ legnagyobb sporteseményén.

Az 1941. augusztus 23-án született tornásznő nemrég hunyt el. A földi, sikeres életét 2012. július 5-én fejezte be. A köztes időben számtalan sikerrel írta be a nevét, a pécsi sport képzeletbeli aranykönyvébe.

A PVSK egykori élsportolójára 1952-ben figyeltek fel először a szakemberek. Pontosabban, a feljegyzések szerint Horváth Leóna látta meg benne a talentumot. Attól kezdve, a női szertornában, sok-sok kiemelkedő eredmény kapcsolódott a nevéhez.

Ma már kissé nehezen tudjuk értelmezni, de a Világifjúsági Találkozók (VIT) programjában, 1957-ben szerepelt a torna is. Abban pedig a gerenda versenyszámot a baranyai induló nyerte el. Attól kezdve, szinte egyenes út vezetett Márta számára, a felnőtt nemzeti együttesbe. A ’64-es, illetve a ’68-as ötkarikás játékokon összetettben, csapatban, az ötödik helyen végzett válogatott tagja lehetett.

Emellett, a szerek titkainak egykori nagy ismerője, az 1966-ban, az NSZK-ban, Dortmund városában megtartott világbajnokságon, ugyancsak az V. helyezett alakulat oszlopa volt Tolnai. A legfényesebb diadalt számra egy univesiade hozta meg, még 1965-ben. Akkor, Budapesten, a főiskolások és egyetemisták világjátékán, a csapat az I. helyen végzett. A pompás teljesítménynek természetesen aranyérem lett a jutalma.

Versenyzői pályafutása befejeztével, Tolnai Márta edzőként, meg pontozóként tevékenykedett szeretett sportágában, hosszú időn keresztül.

Szintén a nyári időszak ezen szakaszának szülötte, két egykori pécsi labdarúgó. Lévén, hogy augusztus 22-én jött világra Halasi Tibor (1940-ben), valamint Konrád János (1946-ban). A páros a Pécsi Dózsában rúgta a labdát, bár a másodikként említett futballista még a PMSC-ben is szerephez jutott. A válogatottságig vitte, az 1960-as évek közepén, végén meghatározó ember volt a lila-fehéreknél.  

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett