Elsőként ugrotta meg a két métert Bodosi Mihály

Elsőként ugrotta meg a két métert Bodosi Mihály

Atlétika | 2013. december 9.

Néha egy kiváló eredmény a rendezési hiányosságok miatt nem hitelesíthető. Így járt dr. Bodosi Mihály pécsi atléta is, aki ugyan Európában elsőként vitte át a 200 centimétert magasugrásban, ám az hivatalos csúccsá nem válhatott soha.

Az 1909. december 13-án született sportember, később a versenyszámában, a berlini olimpián a 12. helyen végzett. 

A ma Romániához tartozó Barót településen jött a világra Bodosi Mihály. Onnan került hétévesen Somogy megyébe, ahol aztán annak székelyén, Kaposvárott, 2005. március 21-én hunyt el. A két időszak között tartalmas, eredményes életpályát futott be az olimpikon. 

Aki 1928-ban került Pécsre, mivel sikeres érettségi után felvették a Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem orvosi karára. Amit természetesen el is végzett, ezért járt neki a doktori megszólítás. A tanulást azonban hagyjuk egy kissé háttérbe, térjünk rá a sportra, mert abban is kimagasló volt Bodosi Mihály. 

A bevezetőben említett malőr akkor történt, amikor 1934. április 15-én, a pécsi Szent Mór Kollégiumban rendezett erőpróbán, átsuhant a 200,5 centiméteren lévő léc fölött. De, mivel előre nem bejelentett viadal, afféle bemutató volt a dolog, hát kontinentális rekordként nem lehetett hitelesíteni az ugrást. 

A folytatásban, 1936-ban, Bodosi sporttárs kijutott a Berlinben megrendezett nyári olimpiai játékokra. Ahol „csak” 185 centimétert teljesített eredményesen, ami a 12. hely megszerzésre volt elegendő a PEAC atlétájának. 

A sportember a legnagyobb sikereit az 1933-as évben érte el. Előbb az angol nemzetközi bajnokságon Londonban, aztán a főiskolai világbajnokságon, Torinóban állhatott fel a dobogó legfelső fokára. 

Szintén december hónap szülötte több kiváló pécsi sportoló. Különösen a hónap 12. napja volt valamiért nagyon szép időpont arra, hogy megkezdjék az ismert emberek, a földi pályájukat. Közéjük tartozok Vári György (1937) labdarúgó, Keserú Ferenc (1946) kerékpározó, Jolanta Vilutyte (1969), litván kosárlabdázó, valamint Knoch Viktor (1989), rövidpályás gyorskorcsolyázó is.

Pucz Péter 

Megosztom:     |  
Hirdetés - sportiskola