Hírek

Igazi csapatember volt Hernádi Ferenc

Labdarúgás

2014. január 10.

Sokáig elképzelhetetlen volt nélküle a Pécsi Dózsa labdarúgócsapata. Nem túlzás, már-már legendás volt Hernádi Ferenc, a kezdők közül „kirobbanthatatlan” hátvéd.

Igazi csapatember volt Hernádi Ferenc

Aki Hornung néven jött a világra, még 1941. január 8-án. Abból magyarosított, de a pályák környékén meg Popey néven volt ismert, mint korának egyik rajzfilmfigurája. Azzal a különbséggel, hogy őt a csatárok csak ritkán „rajzolták” meg. 

A lánycsóki származású sváb legény soha nem tagadta, honnan való. Nehezen is tehette volna, mert az arcvonásai sok-sok dolgot elárultak róla. Meg aztán a beszéde, hanghordozása is olyan volt, pontosabban most sem más, amit nehéz lett volna, lenne mással összetéveszteni. 

Előbb a PVSK-ban rúgta a bőrt a remek képességű játékos, onnan igazolt át az NB I-es együtteshez, a Dózsához. Akik látták, megesküsznek rá, kiváló technikai képességekkel volt megáldva. Emellett gyorsan, határozottan szokott cselekedni. Nem ismerte a tréfát a szélen, az ő oldalán talán még a fű is gyorsabban kopott, mint máshol. A Pécsi MSC-ből, a lila-fehérek jogutódjából vonult vissza. 

De Ferencünket nem csak ezért szerették a nézők, meg a társak, mert ügyesen gurította a bőrt. Hanem azért, mert amennyiben létezne tökéletes csapatember, akkor ő ahhoz a szoborhoz nyugodtan állhatna modellt. Bár le is ülhetne, hiszen nem csak a füvön volt tökéletesen megbízható harcos, hanem az asztalnál is jól teljesített. 

De itt senki se a nagy dorbézolásokra gondoljon – bár az elmúlt évszázad hatvanas éveiben sem voltak szentéletűek a labdakergetők. Ám ha beszélgetésre került sor, akkor Hernádira mindig lehetett számítani. Amit kimondott, az úgy volt. Nem ismerte a mismásolást, sumákságot, egyenes fickónak tartotta mindenki. 

Nem véletlen, hogy akad egy korosztály az őszesebb halántékúak közül, akik még mindig emlékeznek rá. Ami nem csoda, hiszen 1962-től 1973-ig, csak bajnoki mérkőzéseken, 277 esetben lépett a gyepre a sportember. Miközben eljutott az akkor még létező, úgynevezett B-válogatott együttesig is, ami a nagyválogatott előszobája volt.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett