Hírek

ANK Úszóklub: harminc év, három olimpikon

Úszás

2014. június 5.

Pásztory Dóra, Sors Tamás, Jakabos Zsuzsanna, dr. Petrov Anatolij - az ANK Úszóklub két kétszeres paralimpiai bajnoka, háromszoros olimpikonja és persze mesterük.

ANK Úszóklub: harminc év, három olimpikon

Ők négyen álltak a fennállása 30. évfordulóját ünneplő ANK Úszóklub keddi, kortörténeti filmvetítéssel egybekötött ünnepi műsorának középpontjában. Ahol ráadásul az ünnepelt ajándékozott. 

Három évtized minden munkája, sikere, öröme huszönöt percbe sűrítve: erre vállalkozott az a kisfilm, amely az ANK Úszóklub 30. születésnapján az ANK színháztermében egybesereglett vendégek, és persze maguk az ünnepeltek előtt a kedd délelőtti ünnepség kezdetén a pécsi úszósport egy igen sikeres korszakát felölelve idézett föl néha megmosolyogtatóan kedves, néha könnyeket előcslogatóan megható pillanatokat a klub történetéből.

 

A kortörténeti dokumentumfil vetítése után először dr. Páva Zsolt polgármester köszöntötte az ünnepeltet, kiemelve, hogy a harminc esztendeje mindössze egy bőrönddel Pécsre érkező későbbi mesteredző, dr. Petrov Anatolij által felépített munka legfőbb hozadékát számára az évtizedek során úszni megtanuló, a sportot megszerető, ennek segítségével egészséges, aktív felnőtté érő sok ezernyi gyerek jelenti - az már csak a "bónusz", hogy soraikból bajnokok sora is kinevelődött.

Hasonlóképpen az edzők becsületes, mindenkinek példamutató tevékenységét, az úszó fiatalok sok lemondással járó mérhetetlen munkáját dicsérte Turi Katalin, az ANK-uszodát is üzemeltető Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Mindezekhez csatlakozva Mátrai Judit, az Úszóklub elnöke nem feledkezett meg a gyerekek számára legfőbb segítőként közreműködő szülők, továbbá a sikereket a háttérből kovácsoló további rengeteg támogató köszöntéséről sem.

Az ünnepi szavak után ajándékozás következett - rendhagyó módon az ünnepelt köszönte meg a neki segítők munkáját eképpen. Elsőként dr. Páva Zsolt polgármesterét, illetve a városét - majd sorban tucatnyi segítőét, közreműködőét, támogatóét, munkatársét; illetve egy sor korábbi és mai sikeres versenyző eredményeihez pedig a gratuláció mellé átnyújtva egy-egy ajándékcsomagot.

A sportolók sorából természetesen külön is kiemelve az egyesület két kétszeres paralimpiai bajnokát, Pásztory Dórát és Sors Tamás, illetve a három olimpiát is megjáró Jakabos Zsuzsannát. Megható pillanatként az ANK három ikonja a színpadon együtt köszönte meg dr. Petrov Anatolij és Mátrai Judit három évtizedes elkötelezett, fáradságot nem ismerő áldozatvállalását a klub érdekében.

A 30 éves múltból a jövőbe tekintő gesztusként Csizi Péter sportért felelős alpolgármester és az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó Vári Attila, vagyis az önkormányzat és a PSN Zrt. értékes ajándékcsomagját - az úszásoktatást segítő eszközöket, sportfelszereléseket - nyújtották át jelképesen a legfiatalabbaknak, a sportággal az ANK-nál még csak most vagy a jövőben ismerkedőknek.

 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő