Hírek

Kenderesinek a bajnoki mesterhármas a célja

Úszás

2016. április 5.

Kenderesi Tamás, a magyar úszósport egyik legnagyobb reménysége nem mondhatja magát a szerencse fiának.

Kenderesinek a bajnoki mesterhármas a célja

A 2014-ben a 200 pillangón ifjúsági olimpiát nyert úszó tavaly nyáron csókbetegségként is emlegetett mirigyláz miatt maradt le pályafutása első felnőtt világbajnokságáról, ahol a neki legjobban fekvő versenyszámban emlékezetes bravúrral Cseh László szerezte meg az aranyérmet. A magyar úszósport legendás alakja, akit Kenderesi - nem kis meglepetésre – először a 2014-es debreceni, majd - a véletlenszerűséget cáfolva - a tavalyi győri országos bajnokságon is megelőzött!

- A kazanyi világbajnokság előtt hetekig a világranglista második helyén álltam a japán Daija Szeto mögött, és már ott tartottam, hogy csukott szemeim mögött próbáltam levetíteni magamban a VB döntő képzeletbeli filmjét.  Egészségesen és jó formában  szerintem lett volna keresni valóm a világ legjobbjai között, főleg akkor, ha a tét felturbóz, és az egyéni csúcsomat 1:54 perc alá tudtam volna szorítani. Soha nem derül már ki, hogy végül is mire vittem volna, mit ért volna a tudásom és a tapasztalom Kazanyban. Egy hajó sajnos elment, ezen most már felesleges rágódni. Még jó, hogy Lacinak köszönhetően magyar győzelem született a világbajnokságon – hangsúlyozta dicséretes tárgyilagossággal a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának nyilatkozó Kenderesi Tamás.

Betegség után súlyos sérülés

Felépülése után kezdte visszanyerni a formáját, és a százhalombattai rövid pályás bajnokságon már újra figyelemre méltó eredményekkel rukkolt ki. Lendületét december 12-én, egy nappal a 19. születésnapja előtt súlyos sérülés törte meg.
- Egy rossz, vagy talán inkább figyelmetlen lépés közben a lépcsőn kiment a térdem, elszakadt a szalagom, és ezzel megint odaveszett egy csomó idő a felkészülésemből. Dr. Mintál Tibor ortopédsebész sportorvos műtött meg, neki, a gyógytornászoknak és még egy sor segítőtársnak köszönhetem, hogy másfél hónap után újra majdnem teljes értékűnek számító edzéseket végezhettem. A kényszerszünet valójában csak két hétig tartott, mert a várakozás első kétharmadának végeztével csak karral már elkezdtem úszni.” – folytatta a feladást nem ismerő pécsi úszó.

Cseh, Phelps és Chad le Clos ellen


-A történtek ellenére most ismét a világranglista második helyén áll a tavalyinál egyelőre szerényebb 1:55.72 perces eredményével, de ennél jóval „ütősebb” idővel szeretne kirukkolni a májusi londoni Európa-bajnokságon, és annál is jobbal a Riói olimpián. Számol azzal, hogy leendő vetélytársai, első sorban a tíz év után újra világbajnokságot nyert Cseh László, az utolsó nagy dobásra készülő 18-szoros olimpiai bajnok amerikai Michael Phelps, valamint a 200 pillangón „ötkarikás” címvédő dél-afrikai Chad le Clos sem fogják alacsonyabbra állítani a mércét. És ez csak az esélylista eleje…

- Először is a jövő heti győri országos bajnokságon szeretném megmutatni, hogy mire volt jó az eddigi felkészülésem, amelynek legutóbbi heteit Floridában tölthettem, jó, de nem a messze legjobb edzéskörülmények között. Nagyon tisztelem Cseh Lacit, és tudomásul is veszem, hogy ő a favorit, én viszont idén is az első helyet fogom megcélozni, azaz a bajnoki mesterhármast. Az olimpiának, ha bekerülök a csapatba, nem úgy fogok nekimenni, hogy ráérek nagyot úszni 2020-ben Tokióban, hanem már a Riói lehetőséget is a lehető legjobban szeretném kihasználni. Ezt ígértem meg Gyurta Daninak, azt viszont, hogy ő mire tett fogadalmat előttem, nem árulhatom el… – mondta befejezésül Kenderesi Tamás.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter


MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett