Hírek

Konkoly Rióra készül, Meilinger búcsúzik

Úszás

2016. április 7.

Április első hétvégéjén Egerben rendezték a paraúszók országos bajnokságát, amelyen a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság képviselői is részt vettek, így a riói olimpiát szem előtt tartva minden a nemzetközi versenyeken megszokott szerint zajlott.

Konkoly Rióra készül, Meilinger búcsúzik

A mozgássérült sportolók legnagyobb hazai megmérettetésén három pécsi egyesület (PSN Zrt. Sportiskola, ANK Úszóklub és a Pécs SUPSE) hét versenyzője állt rajtkőre. A kétszeres paralimpiai bajnok Sors Tamás mellett az olimpiai reménység Konkoly Zsófia, Iván Bence, Baka Dorottya és Bognár Gergő is remekül szerepelt, ráadásul ugyanitt búcsúzott a versenyzéstől az olimpikon Meilinger Csaba, akinek a karrierje a kimagasló tanulmányi eredményeinek köszönhetően felfelé ívelően indul a jogi pályán.

- Kiváló erőfelmérő volt ez a verseny az egy hónap múlva esedékes Európa-bajnokság előtt, az itt elért időeredmények bizakodásra adhatnak okot az elkövetkező nagy megmérettetésekre. A felnőttek mellett az utánpótlás korosztály sportolói is kitettek magukért, Bognár Gergő, Iván Bence és Konkoly Zsófia a bajnoki címekkel bebiztosították helyüket a kontinensviadalra utazó keretben. Ez, és az összesen huszonhárom bajnoki cím azt bizonyítja, hogy Pécs országosan az egyik, ha nem a legerősebb város a paraúszás terén – mondta lapunknak Jancsik Árpád, az ANK Úszóklub edzője, aki tavaly óta a Magyar Úszó Szövetség Jövő Bajnokai program dél-dunántúli régióját vezeti.

A PSN Zrt. Sportiskola edzőinek az egyik szeme sírt, a másik nevetett Egerben. Konkoly Zsófia hét versenyszámból ötön bajnok lett, ezzel hatalmas lehetőség kapujában áll, megnőtt az esélye, hogy rajthoz álljon a riói paralimpián.

- Nagyon fontosak voltak az ob-n elért eredmények, hiszen a szövetségi kapitány hamarosan kijelöli a paralimpiára utazók végleges névsorát, így minden szem már Rióra szegeződik. Április 28-án utazik a csapat a Madeirán megrendezendő Európa-bajnokságra, amely után biztosan tudni fogjuk, kik utazhatnak az ötkarikás játékokra. Zsófinak is nagy esélye van erre, reméljük, minden kedvezően alakul számára. Biztos vagyok benne, hogy mindent meg fog tenni a sikerért, kemény lány – beszélt tanítványáról az edző, Szamek Katalin.

- Az ob után elégedett lehetek, a legjobb időeredményeimhez közeli teljesítményt tudtam nyújtani. Mindent megteszek, hogy ott legyek a paralimpiára induló repülőn, de még az Európa-bajnokságon is bizonyítanom kell – vette át a szót a versenyző.

Amíg az egri országos bajnokság a PSN Zrt. Sportiskola egyik úszójának a remélhetően hosszú és sikeres sportpályafutása elejét jelentheti, addig egy másik úszójának, a paralimpikon Meilinger Csabának már biztosan versenyzői pályafutása utolsó állomása volt.

- Nagyon furcsa érzés volt úgy beugrani a medencébe, hogy az utolsó 50 méterem következik versenyzőként. A londoni olimpia után el kellett gondolkodnom azon, hogy megfér-e egymás mellett a tudományos munkám és az élsport, majd egy nagy lehetőséget kaptam az élettől tavaly, jelenleg dr. Fazekas Tünde ügyvédi irodájában dolgozhatok gyakornokként, hamarosan befejezem a tanulmányaimat a PTE jogi karán, a hivatásomat pedig nem tudom összeegyeztetni a versenyzéssel. Ám elégedett lehetek, hiszen saját döntésem, hogy befejezem az úszást, nem sérülés vagy eredményhanyatlás miatt kell abbahagynom, ráadásul ott lehettem a londoni ötkarikás játékokon, amely talán minden sportoló álma, így egy kerek egész sportolói karriert zártam le Egerben. Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki ott volt a búcsúzásomkor, felejthetetlenné tették az utolsó 50 méteremet a medencében. Nem vagyok boldogtalan, ahogy mondani szokás, a csúcson hagytam abba, az az érzésem, hogy most átülök egy másik vonatba és innentől azzal utazok tovább, amely egy életre szól. Ha fele olyan sikeres leszek a jogi pályán, mint a medencében voltam, akkor már örülni fogok – foglalta össze pályafutását néhány mondatban Meilinger Csaba.

 

 

A pécsiek eredményei:

Sors Tamás (ANK Úszóklub) három arany- és egy ezüstérem

Marinov Szabolcs (ANK Úszóklub) két-két arany-, ezüst- és bronzérem

Iván Bence (ANK Úszóklub) öt aranyérem

Bognár Gergő (ANK Úszóklub) négy aranyérem

Konkoly Zsófia (PSN Zrt. Sportiskola) öt arany-, egy ezüstérem

Meilinger Csaba (PSN Zrt. Sportiskola) egy bronzérem

Baka Dorottya (Pécs SUPSE) négy arany- és egy ezüstérem

 

Meilinger Csaba 1993-ban született Pécsett. A Janus Pannonius Gimnáziumba járt, majd a Széchenyi István Gimnázium sporttagozatán érettségizett. 2012-ben kezdte meg tanulmányait a PTE jogi karán. 2013-ban megkapta a PTE Tehetségtanácsa által létrehozott Átütő Tehetségek Ösztöndíját. Eredményei azt bizonyítják, hogy tehetséges a jogi szakmában, amellett, hogy évfolyamelső lett, majd megnyert egy magánjogi érvelőversenyt, amelynek köszönhetően egy jól menő fővárosi ügyvédi irodában gyakornokoskodhatott, legutóbb a polgári jogi perbeszédverseny pécsi fordulójának győzteseként részt vehetett a miskolci döntőn. Emellett kimagasló tanulmányi eredményeinek, a nyelvvizsga után szerzett pontoknak és a tudományos diákkörben végzett munkájának köszönhetően elnyerte a nemzeti kiválósági jogászösztöndíjat is. 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő