Hírek

A megkezdett úton halad tovább a PMFC-akadémia

Labdarúgás

2018. június 26.

Elérték a kitűzött célokat a PMFC (PSN Zrt.) utánpótlás csapatai. Kulcsár Árpád, a Pécsi Labdarúgó Akadémia szakmai vezetője nem lehet elégedetlen az eredményekkel, ugyanakkor már azt tervezi, miként lehet előre lépni a következő szezonban.

A megkezdett úton halad tovább a PMFC-akadémia

- Tovább tudtunk haladni a 3 éve megkezdett úton. Mi az építkezést, sok akadémiával ellentétben - ahogy a házaknál is szokták - alulról kezdtük. Ezért azt gondolom, a látható jelekig még időre van szükség. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az idősebb korosztályokkal ne foglalkoznánk. Sőt! Viszonylag sok labdarúgót meghívnak tőlünk a különböző válogatottak kereteibe. Jó úton járunk, de fontos felhívni a figyelmet két meghatározó alapfeltételre. Az első csapat bajnoki osztályára, és az infrastrukturális fejlődésre. Mindkét területen elmaradásunk van – mondta el Kulcsár Árpád.

A szakember elárulta, ennek a két tényezőnek azért van komoly hatása az utánpótlásra, mert 14-15 évesen, amikor a gyerekek középiskolát választanak, az ezeken a területeken előrébb tartó utánpótlás klubok ezzel a két indokkal tudják elvinni a fiatalokat a baranyai megyeszékhelyről. A cél viszont az lenne, hogy a játékosok tizenévesen a PMFC felnőtt csapatában bemutatkozva, néhány év rutinnal a hátuk mögött menjenek el.

Az U14-es és az U15-ös gárda az NB I-ben szerepel, míg az U16, az U17 és az U19 a nyolccsapatos elit mögött a másodosztályban versenyez.

- A piros-feketék U14-es együttese egy nagyon megcibált társaság, ide sok gyermeket kellett igazolni. Tavasszal mégis remekül szerepeltek. Itt a két gárda (U15-tel együtt) összesített eredményét vizsgálták az év végén, ezeknek köszönhetően bent tudtak maradni. Ráadásul szállítottak nagyon szép eredményeket is. Kiemelném itt az MTK és a Puskás Akadémia legyőzését. Ha ezeket a kereteket egyben tudnánk tartani, akkor reális célkitűzés lehetne, hogy az idősebbek is felléphessenek az elitbe – tekintett előre a szakmai vezető.

Érdekes folyamat, hogy sok olyan játékos jön vissza a PMFC-hez, akik korábban az általános iskola befejeztével elmentek más akadémiákra, de most mégis újra megkeresték nevelőegyesületüket. Ez azért sem jó, mert ezek a fiatalok sérülnek, hiszen ebben a korban nem a megfelelő időt töltik a pályán, és azt gondolják, hogy belőlük egy rosszul sikerült klubváltás miatt már nem lehet futballista. Ezt a két csorbát pedig Pécsen kell kiköszörülni.

- Az U16 az 5. helyen végzett a bajnokságban, ami egy szép eredmény. Itt az a kérdés, hogy kik lesznek azok, akik oda tudnak majd kerülni az első csapathoz. Az U17 végül 10. lett, őket előrébb vártam volna, de sok sérülés hátráltatta a munkát. Az U19-nél az eredményt már számon lehet kérni mind az edzőn, mind a játékoson, ők 8.-ak lettek, ami a minimális célkitűzés volt. A legidősebb korosztályoknál fontos megjegyezni, a 3 évvel ezelőtti játékoselvándorlás hatásait még mindig érezzük – árulta el Kulcsár Árpád.

Az akadémián a jövő évben tovább bővítik a játékosmegfigyelői rendszert. Az alapok, a működés már le van fektetve, ám a mostani 2 megfigyelőhöz képest 6-8-at szeretnének. A szakemberek ezt a régiót pásztázva figyelik majd a tehetségeket. Már csak azért is, mert Régiós Utánpótlás Központként be kell integrálni a tehetségeket Pécsre.

- Egy sajátos stílust kell kidolgoznunk, majd továbbfejleszteni azt, hogy bárki, aki kilátogat bármelyik korosztályunk meccsére, az láthassa a hasonlóságot a játékban. Ezt kellene összehozni a felnőtt csapat stílusával. Egy sporttudományos részleg kialakításán is dolgozunk, akár közösen az egyetemmel, ami leginkább a játékosok méréséről, nyomon követéséről szól. A jövőben a felső korosztályok mérkőzéseinek videóelemzését is egy szakember végzi majd. Sok újítás várható annak érdekében, hogy a PMFC meghatározó szereplője legyen a magyar labdarúgásnak – beszélt a jövőről az akadémiavezető.

A PMFC bajnoki eredményei:

U12-es bajnokság, I. osztály, Dél-Nyugat: 6. hely

U13-as bajnokság, I. osztály, Dél-Nyugat: 3. hely

U14-es bajnokság, I. osztály: 13. hely

U15-ös bajnokság, I. osztály: 10. hely

U16-os bajnokság, II. osztály: 5. hely

U17-es bajnokság, II. osztály: 10. hely

U19-es bajnokság, II. osztály: 8. hely

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2018. július 17.

Nyaralás alatt sem pihen

Úszás 2018. július 17.

Risztov Éva motiválta az úszókat

Atlétika 2018. július 11.

Európa legjobbjai között Kárpáti Enikő

Úszás 2018. július 4.

Sipos Tímea újra Európa-bajnok lett