A felnövekvő generációk egészséges testi és lelki fejlődésének nélkülözhetetlen eszköze a testmozgás, a sport! Nem lesz, és nem is lehet mindenkiből olimpiai bajnok, de a mozgás igénye és szeretete alapvetően határozhatja meg egész nemzedékek sorsát. Az erre való ráhangolást a mozgáskultúra alapjainak lerakásához legideálisabb életkorban, az iskolában kell kezdeni.

Ennek felismerése okán került nem sokkal megalakulása után a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. szervezeti keretébe a Pécs városi diáksport, amely támogatni hivatott a közoktatástól az élsportig húzódó szerteágazó területet. 2012 nyarától a PSN Zrt. a Baranya megyei közgyűlés megbízásából átvette a megyei diáksportfeladatok ellátását is. A felmenő rendszerű diákolimpiai versenyek már évtizedes múltra tekintenek vissza. Az elmúlt tanévben Pécsett tizennyolc sportágban közel nyolcvan versenyt rendeztünk vagy vettünk részt azok szakmai lebonyolításában. Ezen felül a IV. korcsoportos labdajátékok országos döntőinek is házigazdái lehettünk. Ennek során tavaly több ezer iskoláskorú gyermek jutott rendszeres sportolási és versenyzési lehetőséghez, akik közül tizenöten országos diákolimpiai bajnoki címet szereztek. A szép eredmények azonban nem fedhetik el azt a tényt, hogy az iskoláskorúak edzettsége, általános egészségi állapota, mozgásigénye korántsem nevezhető kielégítőnek.

A városi diáksport vezetés célja, hogy minden évben színesítse a versenyzési lehetőségek kínálatát, ezzel is biztosítva a tanulók szélesebb körű bekapcsolódását a diáksportba. A szemlélet megváltoztatása legfontosabb feladatunk, amellyel együtt jár a szükséges feltételek megteremtése is. Ezért honlapunkon külön foglalkozunk a diáksport eseményeivel, rendszeresen beszámolunk az eredményekről és szándékunk szerint segíteni igyekszünk minden fiatalt, hogy megtalálja a számára legoptimálisabb mozgásformát.