Hírek

IRC-mustra Sanremóban: felvesszük a versenyt

Rali

2011. október 10.

Immár nemcsak a házigazdának szóló udvarias „búcsúköszönésekkel” büszkélkedhetnek a 45. Canon Mecsek Rallye szervezői: a pécsi futamot követően közülük többen is ellátogattak a soros (immár) 53.Sanremo-ralira.

IRC-mustra Sanremóban: felvesszük a versenyt

Még mielőtt a két verseny bármiféle összehasonlításába kezdenénk, a Mecsek-rali főszervezője, Jelen István, és pár munkatársa számára azért is volt fontos a megjelenés Sanremóban, mert egy fontos egyeztető megbeszélésen vettek részt már a jövő évi versenynaptárral kapcsolatban. A jó hír, hogy az IRC-jogtulajdonos Eurosport olyannyira elégedett volt a pécsi bemutatkozással, hogy immár biztosra vehetjük, jövőre is ott lehet a mecseki viadal a (különben Európa-szerte mind nagyobb érdeklődésre számot tartó) nemzetközi sorozat naptárában. Az időpont konkretizálása még hátra van, a szervezők jelenleg arról egyeztetnek, hogy az IRC- és az ugyancsak betervezett historic Eb-futamot egy versenyhétvégére összevonva, valamikor június elején tarthassák meg Pécsett.

És akkor a Sanremo-rali, természetesen a pécsi főszervező, Jelen István szemüvegén át nézve:

- Én már a korábbi években többször is jártam itt, van tehát mit összehasonlítanom, így nyugodtan mondhatom, a recesszió hatásai ide is begyűrűztek. A rajt- és célceremónia például kiszorult a főterükről, a mostani, különben szép tengerparti parkoló körülményei sokkal de sokkal puritánabbak voltak, mint például a pécsié. Az ugyanitt berendezett szervizparkjuknál is lényegesen tágasabb, felszereltebb, praktikusabb, jobb logisztikájú terület fogadta a mezőnyt az Expo Centernél; ahogy a verseny- és sajtóközpont is összehasonlíthatatlanul „puritánabb” volt Olaszországban.  

- Ám azt sem titkolom persze, hogy sok mindenben eleve nem vehetjük föl a versenyt Sanremóval, a földrajzi adottságaik például páratlanok, a kacskaringós, szűk hegyi szerpentinjeik például a kívülálló számára elképzelhetetlenül izgalmas pályák kialakítását teszik lehetővé – mondja Jelen István.

Hozzátéve, hogy részben a pilóták visszajelzései, részben az itteni tapasztalatok nyomán máris gondolkodnak néhány változtatáson. Megszüntetik például a gyorsasági szakaszokon a kanyarok ívének „gumizását”, szakszóval murvakihordásra készülhet a mezőny. Emellett a természetvédelemre, a nézői helyek kialakítására, illetve a biztonsági szolgálat megerősítésére is fokozottabb figyelmet fordítanak jövőre. 

Ahogy mindig, most is tervezik új pályaszakaszok bevonását, illetve egyes meglévők kisebb mértékű átrajzolását – egy ilyen révén valószínűleg Orfűt sem kell majd olyan mértékben elzárni egy napra a külvilágtól, mint legutóbb.


MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben