Hírek

Gyurkovicsnak még van esélye kijutni Londonba

Súlyemelés

2012. január 10.

Pécsi színekben súlyemelő még nem volt olimpiai játékon. Erre most Gyurkovics Ferencnek, a Pécsi Súlyemelő Egyesület (PSE) sportolójának még van esélye.

Gyurkovicsnak még van esélye kijutni Londonba
A 2004-es, Athénban megrendezett nyári olimpiára ugyan kijutott Gyurkovics Ferenc, de akkor a Tata egyesültének volt igazolt versenyzője. Az a verseny kalandosra, hosszú évekre meghatározóra sikeredett Gyurkovics pályafutásában. A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség, illetve a Nemzetközi Olimpiai Bizottság álláspontja szerint ugyanis a magyar súlyemelő doppingvétséget követett el, ezért eredményét törölték, ezüstérmét pedig visszavették.

Nem rövid pereskedést követően született egy olyan döntés, amely alapján a következő, Pekingben megrendezett ötkarikás játékokon eleve el sem indulhatott a versenyző. A nemzetközi sportszervezet azonban az összes további nyári játékokról is kizárta volna Gyurkovicsot. Ezzel szemben végül ez megváltozott, így akár már idén újra képviselheti a hazai súlyemelő sportot.

Az olimpiai kvótaszerzés azonban ebben a sportágban nem egyszerű. Ha valaki kiemelkedő eredményt ér el, akkor sem magának, hanem az indító nemzetnek szerez jogot a nevezésre. Ekkor a helyi sportszervezet jelölheti ki, kire számít. Ha azonban egyéni lehetőség nincsen, akkor egy-egy ország még csapatban is kiharcolhat egy nevezést. Természetesen ilyenkor szintén a szövetségi kapitány terjeszti jelöltje nevét az elnökség elé, ahol ezt általában jóváhagyják, elfogadják.

Jelen állás szerint Magyarország még nincs azon nemzetek között, akik elküldhetnek legalább egy emelőt az olimpiára ebben az évben.

A férfiak között még három olyan harcban álló akad, akik közül bizonyosan kikerül az az egy, aki a következő ötkarikás rendezvényen bizonyíthatja rátermettségét. Minderről a kapitány beszélt, aki minden híresztelés ellenére kijelentette, Gyurkovics Ferenc is azok közé tartozik, akik még versenyben áll.

Árnyalja a kérdést, milyen módon lehet összevetni a különböző súlycsoportokban indulókat. De ez sem okozhat gondot, mert a sportág irányítója kijelentette, mindent előzőleg tisztáznak az érintettekkel. Alapvetően a helyezési szám fogja eldönteni, ki öltheti magára az olimpiai formaruhát.

Jelen állás szerint Gyurkovics Ferenc lehet az első pécsi nehézatléta, aki egy baranyai egyesületet, illetve várost képviselhet egy négyévente megrendezett világeseményen.

P.P.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Triatlon 2020. augusztus 12.

eXtremeMan hétvége PSN sikerekkel

Kerékpár 2020. augusztus 12.

Bajnoki bronzot hoztak a pécsi hegyikerékpárosok

Labdarúgás 2020. augusztus 11.

Péntekig lehet még nevezni a kispályás bajnokságra

Atlétika 2020. augusztus 10.

A fővárosban jártak atlétáink