Hírek

Fűrész Diánával erősítettek a PEAC kosarasai

Kosárlabda

2012. augusztus 17.

A volt sporoni válogatott irányító a pénteken honosított Dokics Zseljko vezetőedző legnagyobb segítője lehet az NB I-ben és az Adria Ligában egyaránt induló egyetemistáknál

Fűrész Diánával erősítettek a PEAC kosarasai
Fűrész Diána (képünkön) Sopronból érkezik a PEAC Pécs női kosárlabdacsapatához. A több mint 60-szoros válogatott irányító játékos, nagy nemzetközi tapasztalattal bír, főként ezt szeretné kamatoztatni a csapat, emellett irányítóként az edző meghosszabbított kezeként kell hogy mozogjon a pályán – mondta Mészáros Zalán menedzser a klub pénteki sajtótájékoztatóján. A sportvezető hozzátette, reméli, hogy a főként pécsi nevelésű fiatal kosaraslányok és a szakmai vezetés belátható időn belül visszaállítja a pécsi kosárlabda nimbuszát.

A pénteken, épp a sajtótájékoztató előtt magyar állampolgársági esküt tevő Dokics Zseljko vezetőedző elmondta, hogy – bár alapvetően a fiatalokra alapozza együttesét – mindenképpen szükségük lesz még néhány tapasztaltabb kosarasra, elsősorban bedobóra és magasbedobóra. Ennek érdekében mind itthon, mind külföldön felvették a kapcsolatot játékosokkal és játékos-ügynökökkel. A szakmai vezető hangsúlyozta: hosszútávon mindenképpen cél, hogy az elmúlt években távozó pécsi kosarasok közül is minél többen visszatérjenek és csatlakozzanak a PEAC Pécs csapatához.

- Nagy örömömre egy rögös út végére értünk, így tiszta lappal indulhat ez a nagy hagyományokkal rendelkező csapat, amelyben jelenleg 10 pécsi játékos szerepel - tette hozzá Csizi Péter sportért felelős alpolgármester, aki kiemelte az egyetemmel való együttműködés fontosságát is. Hangsúlyozta továbbá, hogy a város vezetőinek (a számtalan visszajelzés alapján) korábban sem a csapattal, hanem a mendzsmenttel akadt problémája, ám a mostani vezetőségben garanciát látnak a rendezett körülményekre.

A PEAC képviseletében Ács Pongrác sportköri elnök hozzászólásában az egyetemi sport egyre fokozódó nemzetközi befolyását és fontosságát hangsúlyozta. Példaként a londoni olimpiát említve, ahol, mint mondta, az egyébként bravúrosan szereplő Magyarországot csak azok a nemzetek előzték meg, amelyeknél az egyetemi sportot hagyományosan kiemelten kezelik.

A pécsi női kosárlabdára áttérve, egyben újságírói kérdésre hangsúlyozta, hogy ilyen rangos együttese eddig még nem volt az országban különben egyre nagyobb tekintélyre szert tevő PEAC-nak, és egészen biztosan anyagilag az együttes mögé áll majd, ám épp az átalakulóban lévő egyetemi sporttámogatási rendszer miatt konkrét számokat még nem tud mondani. Az universitas infrastruktúrájával, illetve teljes szellemi hátterével azonban közvetve is a csapat - és ne feledjük, a második, NB I. B-s gárda - mögött áll.


PEAC kontra PINKK: ki a „szellemi utód”?

Pár nappal az után, hogy hivatalosan is eldőlt, ősztől az NB I-ben folytathatja szereplését, a héten a felkészülést is megkezdte a PEAC-Pécs női kosárlabda-csapata. Amely ugyanúgy a megszűnt Pécs 2010 „szellemi utódjának” vallja magát, mint a bajai-pécsi PINKK Pécsi 424. Úgy tűnik tehát, a két együttes között nemcsak a parketten lesz majd rivalizálás.

„A PINKK-Pécsi 424 célja továbbra is az, hogy éltesse legendás elődje, a Pécs 2010 szellemiségét…”, tudatta a napokban kiadott sajtóközleményében Iványi Dalma, a Pécs 2010 lemondott ügyvezetője, egyben a bajai-pécsi kapcsolat egyik tető alá hozója, hogy bár anyagi síkon nyilván örömmel lemond régi és új gárdája párhuzamba állításától, az eszmei közösséget büszkén vállalná.

Az ő személye mellett erre egyébként legföljebb két „ex-mizós” pécsi játékosuk, Sarok Nikolett és Pénzes Kinga adhat alapot. Az már kevésbé, hogy a Baja jogán szeretnének Pécsett hazai meccseket játszani – amit egyébként a Lauber Dezső Sportcsarnokban nem tehetnek, hiszen az mostantól az önkormányzat támogatását élvező PEAC otthona; illetve az sem, hogy egyelőre a szövetség is vizsgálja a „házasság” körülményeit, hiszen NB I-es indulási jogot a bajai Bács-Basket Kft. és nem a „pécsiesített” PINKK-Pécsi 424 kapott.

Az „utódlás” hírére fölfigyelt persze – többek között – Mészáros Zalán, a PEAC-Pécs gárdáját üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetője is, aki szerint ha valaki, akkor inkább ők viszik tovább a pécsi kosárlabdasport szellemiségét. A Pécs 2010-ét konkrétan már csak Zseljko Dokics vezetőedző, Imreh Ajtony pályaedző, Lukács Béla fizikoterapeuta, valamint a tréningeket most megkezdő tucatnyi pécsi nevelésű fiatal kosaras többsége (a Zalaegerszegről hazatérő Czukor Tünde, Horváth Lilla, Szamosi Amadea, Csutorás Fanni, Balla Dorka, Czirják Noémi, Raus Vivien, Sánta Petra, Szücs Réka, Orbán Johanna, Dara Lilla és a szerb Latinka Dusanics) révén.

A sportvezető megjegyezte: a PEAC, mint az egyik kisebbségi tulajdonosuk révén pedig akár a címerükben szereplő 1923-ig is visszatekinthetnek, azaz számára nem kérdés, hogy ki is élteti tovább azokat a bizonyos legendás elődöket…

Szakmai területekre áttérve Zseljko Dokics vezetőedző röviden hozzátette, hogy miközben a fiatalokra alapozza teljesen nulláról építkező együttesét, pár tapasztaltabb kosarasra, elsősorban irányítóra, bedobóra és magasbedobóra még mindenképpen szükségük lesz. E körből is szívesebben venne hazai játékosokat, ám a mára beszűkült piac miatt egy részük vélhetően külföldről érkezik majd.

Sokak érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy Allie Quigley-vel is felvették a kapcsolatot, ám az immár honosított amerikai sztár euroligás ajánlataival valószínűleg nem tudnak majd versenyezni. Már egy esztendővel előre tekintve azonban hozzátette: szeretné, ha a mostani bajnokság minden téren olyan jól sikerülne, hogy a gazdasági problémák miatt az elmúlt években távozott pécsi kosarasok közül jövőre többen is visszavágyódnának-visszatérnének Baranyába.

A Pécs 2010-től érkező szakvezető korábbi csapata kapcsán megjegyezte: bár szeret mindenben csak a szépre emlékezni, sajnos az utolsó két évük egyre inkább „katasztrófába” hajlott, és nagy csodának tartja, illetve a lányok mérhetetlen szorgalmának és kitartásának tudja be, hogy az egyre mostohább körülmények ellenére a parketten mégis remekül helytálltak.

 

Vajda Anna együtt edz a PEAC-osokkal

Egy régi ismerős, kedves arc tűnt fel a napokban a Lauber Dezső Sportcsarnok parkettjén. A MiZo-tól két éve előbb a Fenerbahcéhoz, majd Prágába, onnan egy évre a friss Euroliga-győztes spanyol Avenidába igazolt Vajda Anna egy magányos tréning után szerdán már a PEAC-Pécs játékosaival együtt figyelt Zseljko Dokics útmutatásaira.

- Régen volt már labda a kezemben, és mert nagyon hiányzott, nem állhattam meg, hogy rövid pécsi látogatásom során ne kéretőzzek be egy kicsit mozogni a sportcsarnokba, ahol viszont Dokics mester rögtön az ő edzésükre invitált – magyarázta jelenlétét a korábbi népszerű pécsi kosaras. – Éppen csapatot keresek, és nem titkolom, Magyarországon csak a Pécshez igazolnék, ám azt is bevallom, ez a kettősség most nagyon elbizonytalanít… Azaz valószínűbb, hogy ismét valahová külföldre szólít majd a játék. Egyébként a nehéz gazdasági körülmények nemcsak itthon szorítják a csapatokat, mindenhol nagyon megfaragták a büdzséket, azaz ma egész Európában sokkal nehezebb egy biztos pontot találni, mint pár éve – tett hozzá Vajda Anna.


Forrás: Sz. Zs. - www.pecsma.hu;
FOTÓ: Sándor Judit
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben