Hírek

Legyőzték Hanga Ádámék Ausztriát

Kosárlabda

2012. augusztus 21.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott kedd este Szombathelyen nagy hajrát követően 81–75-re legyőzte a sokáig vezető Ausztriát, így két fellépés után ötvenszázalékos mérleggel áll az Európa-bajnoki selejtező C-csoportjában.

Legyőzték Hanga Ádámék Ausztriát

Majdnem két perc eltelt, mire Hanga Ádám megszerezte a meccs első kosarát, és amikor spanyolországi légiósunk háttal zsákolva ötpontosra növelte a magyar csapat előnyét (7–2), felcsillant a remény, hogy sikerül gyorsan elvenni az ellenfél kedvét a játéktól. Egy Eb-selejtezőn két közel azonos tudású csapat között persze ritkán valósul meg ilyen forgatókönyv – most sem így történt, sőt.

Egy magyar labdaeladásból lendületet vettek az osztrákok, 9–2-es rohammal fordítottak (9–11), és bár Horváth Ákos második triplája révén az első negyed végén újra a magyar csapat vezetett (14–13), keserves percek vártak a mieinkre.

A második negyed két osztrák kosárral kezdődött, és hiába kért időt Rátgéber László, jött a harmadik is (14–19). Szabó Miklós centerből megtörte a magyar pontcsendet, csakhogy a védőjáték nem állt össze, és a vendégek könnyű ziccerekből már-már ijesztő előnyt építettek (16–25).

Trotter Obie és Horváth Ákos egy-egy betörése felkészületlenül érte az osztrákokat, és a nem sokkal korábban egy triplát is elsüllyesztő Trepák Zoltán két büntetője után az egyenlítésért támadhatott a magyar csapat az első félidő végén.

Csakhogy Trotter kezéből kicsúszott a labda, és Davor Lamesicnek maradt még ideje egy kétségbeesett triplára – a labda a palánkról bevágódott, ami sem az eredménynek, sem a magyar játékosok lelkének nem tett jót (33–38).

Nem hoztak jelentős változást a második félidő első percei sem, sikeres osztrák „kettő kettezések", majd Thomas Schreiner triplája után megint kilencpontosra nőtt a különbség (36–45). Trotter triplájára Schreinernek volt egy újabb jó hármasa, azaz ezekben a pillanatokban az osztrák csapat minden fegyvere élesre volt töltve. Rátgéber időt is kért (42–50).

A fáradni látszó osztrákokra egyre több faultot fújtak a játékvezetők, így araszolt közelebb ellenfeléhez a büntetőket korántsem százszázalékosan értékesítő magyar csapat. Az egyenlítést Lóránt Péter remek triplája hozta meg (53–53), és Vojvoda Dávid egy jó büntetője eredményeképp hosszú idő után újra vezetett a magyar csapat (58–57).

Az utolsó negyednek azonban újra az osztrákok futottak neki minimális előnnyel, érezhető volt, hogy itt akár az utolsó másodpercig tarthat a kötélhúzás. Trotter földről összeszedett labdájából Vojvoda zsákolt, majd betalált Trotter is, de – miután a vonalon bizonytalan Hanga két rossz kísérlettel 4/9-re rontotta büntetőmutatóját – megint jött a menetrendszerű osztrák válasz.

Hárompontos osztrák vezetésnél (66–69) aztán megszállta az ihlet a Rátgéber-csapatot! Előbb Lóránt szűkítette a hátrányt, majd Hanga adott remek passzt Vojvodának, aki a levegőben úszva tette fel a labdát – előny itt (70–69). Szabó Zsolt, majd Lóránt harcolt meg egy-egy támadólepattanóért és kosárért – nyolc magyar pont zsinórban, amiben a védekezés jelentős feljavulása is szerepet játszott (74–69).

Másfél perccel a vége előtt Hanga beágyúzott egy triplát, majd két nagyszerű zsákolással kézzelfoghatóvá tette (81–71) a néha-néha nagyon távolinak látszó magyar győzelmet. Újabb fordulat nem történt, a Rátgéber-csapat megszerezte első győzelmét az Eb-selejtezőben!

FÉRFI KOSÁRLABDA EB-SELEJTEZŐ 
C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
Magyarország–Ausztria 81–75 (14–13, 19–25, 25–21, 23–16)
Ukrajna–Horvátország 79–80 (22–18, 16–18, 15–16, 16–17, 10–11) – hosszabbítás után
A MAGYAR VÁLOGATOTT PROGRAMJA AZ EB-SELEJTEZŐBEN 
2012. augusztus 15. Dnipropetrovszk Ukrajna–Magyarország 77–71
2012. augusztus 21. Szombathely Magyarország–Ausztria 81–75
2012. augusztus 24., 20 Horvátország–Magyarország (Eszék)
2012. augusztus 27., 19 Magyarország–Ciprus (Pécs)
2012. augusztus 30., 19 Magyarország–Ukrajna (Pécs)
2012. szeptember 5., 20.20 Ausztria–Magyarország (Schwechat)
2012. szeptember 8., 19 Magyarország–Horvátország (Szombathely)
2012. szeptember 11., 20.30 Ciprus–Magyarország (Nicosia)

Forrás: nso.hu

KORÁBBAN ÍRTUK:

Legközelebb az osztrákok ellen lép pályára a férfi kosárlabda-válogatott, amely Pécsre augusztus 27-én és 30-án tér vissza, a Ciprus és Ukrajna elleni meccsen.

Jövő kedden az osztrákok elleni Európa-bajnoki selejtezőn nyernie kell a magyar férfi kosárlabda-válogatottnak, a volt pécsi sikeredző, Rátgéber László szövetségi kapitány szerint.

"Ha ki szeretnénk jutni a kontinensviadalra, ezen a találkozón mindenképpen győzni kell, mivel nagyon nehéz helyzetbe kerülnénk, ha most hazai pályán kikapna a csapat" - mondta pénteken a szombathelyi sajtótájékoztatón a szakvezető.

Múlt szerdán a kvalifikációs sorozat első, ukrajnai összecsapásán a magyarok 77-71-re alulmaradtak a házigazdákkal szemben, de Rátgéber úgy vélte, a vereségnek nem lenne szabad komoly nyomokat hagynia játékosaiban, a hibákat ki kell javítani és mint mindig, most is a következő feladatra kell összpontosítani.

A szövetségi kapitány hozzátette: az osztrákok elleni sikerhez az utolsó pillanatáig tartó fegyelmezett, szervezett játékra, pontosan kidolgozott támadásokra és agresszív védekezésre lesz szükség.

"Az ukránok ellen jól játszottunk, elégedett voltam a játék minőségével, most játszunk akár rosszabbul, de nyerjünk" - jelentette ki Rátgéber, aki kiemelte, a hazai pálya, a szurkolók biztatása sokat segítheti a csapatnak a kulcspillanatokban.

Az osztrákok elleni találkozó Szombathelyen 19 órakor kezdődik.

A svédek elleni két barátságos meccs után Pécsett augusztus 27-én Ciprust, majd 30-án Ukrajnát, immár újabb két Eb-selejtezőn fogadja a magyar csapat.

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Ukrajnai vereséggel kezdett a válogatott

 

Ukrajnai vereséggel kezdte meg a nyolcmérkőzéses Európa-bajnoki selejtezősorozatot az egykori pécsi sikeredző, Rátgéber László által vezetett magyar férfi kosárlabda-válogatott, amely szerdán hat ponttal kikapott Dnyipropetrovszkban.


Ukrajna - Magyarország 77-71 (23-20, 16-21, 18-18, 17-12)

C csoport, 1. forduló.

Legjobb magyar dobók: Hanga 21, Szabó M. 10, Horváth 10, Wittmann 8
   

Az ukránok kezdtek jobban az Eb-selejtezős nyitányon, és a 7. percben 15-9-re elhúztak. A közelmúltbeli sérülése ellenére nagyszerű formában játszó Hanga Ádám révén - aki a spanyol Manresánál légióskodik - azonban a magyar csapat a második negyed elején utolérte riválisát (23-23). A nagyszünetig jobbára a remekül lepattanózó hazaiaknál volt az előny, ám a 20 perc alatt 17 pontot szóró Hanga harmadik triplájával a félidőben 39-41 volt az állás.

Térfélcsere után a hátsérüléssel bajlódó, honosított Obie Trotter hármasával hat pontra meglépett Rátgéber László együttese (46-52). A főként a palánk alól veszélyes házigazdák visszavették a vezetést, ám a harmadik játékrész utolsó pillanatában Wittmann Krisztián dobott triplát, így az utolsó szakasznak 57-59-ről vágtak neki a csapatok. Lóránt Péterék ismét elhúztak öt ponttal (66-71), ám az ukránok rákapcsoltak, és másfél perccel a vége előtt 72-71-et mutatott az eredményjelző. A hátralévő időben már csak öt hazai pontot láthatott a dnyipropetrovszki közönség, az ukránok 11-0-ra nyerték a hajrát, így a Rátgéber-gárda idegenbeli vereséggel kezdte meg menetelését.

A magyarok kedden Ausztriát fogadják Szombathelyen.

Rátgéber László szövetségi kapitány: - Gratulálok az ukránoknak, mi szervezetten játszottunk, kivéve az utolsó két percet, amikor elhamarkodott megoldásokat választottunk. Három statisztikai mutatónak tudható be ez a vereség: az ellenfél csaknem hússzal több lepattanót szedett, 32 büntetőt dobott, és a bírók 15-tel több faultot fújtak ellenünk. Ezzel együtt ha így játszunk a folytatásban is, akkor kijuthatunk az Eb-re."

A csoport másik mérkőzésén: Ciprus - Ausztria 86-89 - hosszabbítás utánKORÁBBAN ÍRTUK:

 

Rátgéber: sok a sérült, de nem feltartott kézzel megyünk

(augusztus 14., kedd)


A hiányzók és sérültek miatt meggyengült de elszánt magyar férfi kosárlabda-válogatott utazik kedden Ukrajnába, ahol szerdán megkezdi a nyolcmeccses Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

"Annyian vagyunk, amennyien" - kezdte hétfőn a helyzetjelentést az MTI-nek a szombathelyi edzőtáborból Rátgéber László szövetségi kapitány. "Báder Márton sérülés miatt sajnos nem tudott beugrani, mint ahogy Morgen Ferdinándra, Hendlein Rolandra és Somogyi Gergelyre sem számíthatok a magas posztokon. Így a nemrég Rómába szerződött Lóránt Péteren kívül Szabó Zsolt, Szabó Miklós, Trepák Zoltán és Tóth Ádám áll rendelkezésemre, ráadásul a többiek közül Obie Trotternek megfájdult a háta, a csapatorvos külföldön tartózkodik, így Obie a ma esti edzés után dönti el, hogy velünk tart-e holnap Ukrajnába. Arról már nem is beszélek, hogy Hanga Ádám jegeli a lábát, és délelőtt nem edzett..."

A januárban kinevezett kapitány kifejtette, hogy "gyengült ugyan a hadsereg", de a keret sikeres felkészülésen van túl, és a stáb alaposan feltérképezte az ellenfelet.

"Nem feltett kézzel fogunk pályára lépni" - hangsúlyozta Rátgéber László. "A lényeg, hogy nem szabad az ő ritmusukba belefutnunk, és hagynunk, hogy a fizikai adottságok domináljanak, okosan-taktikusan kell kosárlabdáznunk."

A csapat kedden Bécsből repül el a dnyipropetrovszki mérkőzésre, amely magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Rátgéberék másodszor is legyőzték a svédeket


Az Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott szombaton két ponttal nyert a svéd csapat ellen Pécsett.

Az Eb-selejtezőkre hétfő óta Baranyában készülő csapat a pénteki, kiütéses győzelem után ezúttal szoros meccset vívott a vendégekkel, a hajrában azonban meg tudta tartani minimális előnyét, s nyert.

Magyarország - Svédország 68-66 

Rátgéber László együttesének legjobbja ezúttal is Lóránt Péter volt, aki 21 pontot és 8 lepattanót szerzett. A válogatottban a pénteki meccstől eltérően Hanga Ádám is szerephez jutott, s a spanyol Manresa légiósa 14 perc alatt 14 pontot szerzett.

 

A magyarok augusztus 15-én az Ukrajna elleni, idegenbeli találkozóval kezdik el az Eb-selejtezősorozatot.

Pécsre augusztus 27-én tér vissza a válogatott, amikor Ciprust, majd 30-án, ugyancsak a Laubr Dezső Sportcsarnokban Ukrajnát fogadja egy-egy Eb-selejtezőn a Rátgéber-csapat.

A többi csoportellenfél: Horvátország, Ausztria és Ciprus. Az első két helyezett, illetve a négy legjobb harmadik vehet részt a 2013-as szlovéniai kontinenstornán.KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Győzelemmel kezdett a Rátgéber-csapat

 

A magyar férfi kosárlabda-válogatott első pécsi edzőmérkőzésén 21 ponttal legyőzte Svédországot. Folytatás szombat este ugyanitt, diákigazolvánnyal a belépés ingyenes.

 

Az augusztus közepén kezdődő Európa-bajnoki selejtezőkre készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott péntek este Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban huszonegy ponttal legyőzte Svédországot. A két együttes szombaton este hétkor ugyanitt ismét megmérkőzik egymással. A belépőjegy (felnőtteknek) erre a mérkőzésre is 500 Ft, diákigazolvánnyal ingyenes.


Magyarország - Svédország

85-64 (26-19, 15-16, 21-18, 23-11)

 

Az Eb-selejtezőkre hétfő óta Pécsen készülő csapat végig irányította a mérkőzést, és a záró negyedben alaposan "megszórta" a skandinávokat. Rátgéber László szövetségi kapitány csapatából Lóránt Péter volt a legjobb, aki 20 pontot és 10 lepattanót szerzett.

Mivel Hanga Ádám és Trotter Obie az eddigi felkészülés több mint felét kihagyta sérülés miatt, ezen a meccsen nem lépett pályára.

A magyarok augusztus 15-én az Ukrajna elleni, idegenbeli találkozóval kezdik el az Eb-selejtezősorozatot. A többi csoportellenfél: Horvátország, Ausztria és Ciprus. Az első két helyezett, illetve a négy legjobb harmadik vehet részt a 2013-as szlovéniai kontinenstornán.


KORÁBBAN ÍRTUK:A nemzeti csapatunk első felkészülési mérkőzését pénteken este Pécsett játssza Svédország ellen.

Rátgéber László szövetségi kapitány: „Sajnos Hanga Ádám és Trotter Obie sérülés miatt több, mint a felét kihagyták az eddigi felkészülésnek, ők nem is lépnek pályára a svédek ellen. Molnár András szintén sérüléssel bajlódik, a hétvégén ő sem játszhat. Mindent elvégeztünk a felkészülés eddigi szakaszában, amit előzetesen elterveztünk, Győrben és Pécsett is kiváló körülmények között dolgozhatunk. Most a svédek ellen megpróbáljuk az eddig begyakoroltakat mérkőzéshelyzetben is összerakni és hasznosítani.“

 

A MAGYAR FÉRFI KOSÁRLABDA VÁLOGATOTT 2012-ES JÁTÉKOSKERETE

 

1.         TROTTER OBIE                                188 cm                         1

2.         WITTMANN KRISZTIÁN                      185 cm                         1

3.         FODOR MÁRTON                              192 cm                         1-2

4.         SIMON LÁSZLÓ                                190 cm                         1-2

5.         HANGA ÁDÁM                                   200 cm                         2-1

6.         HORVÁTH ÁKOS                               194 cm                         2-3

7.         MOLNÁR ANDRÁS                             195 cm                         3

8.         VOJVODA DÁVID                              196 cm                         3

9.         FERENCZ CSABA                               195 cm                         3

10.       GÁSPÁR DÁVID                                196 cm                         3

11.       SZABÓ ZSOLT                                  202 cm                         4-3

13.       TÓTH GERGELY                                208 cm                         4

14.       LÓRÁNT PÉTER                                205 cm                         4-5

15.       SZABÓ MIKLÓS                               203 cm                        5

16.       TREPÁK ZOLTÁN                              210 cm                         5

17.       TÓTH ÁDÁM                                    209 cm                         5

18.       KELLER ÁKOS                                  208 cm                         4-5

 

Szövetségi kapitány:                                      RÁTGÉBER LÁSZLÓ

Szövetségi edző:                                            SABÁLI BALÁZS

Szövetségi edző:                                            ERNEST RADJEN

Technikai vezető:                                           FODOR SÁNDOR

Csapatmenedzser:                                          MÉSZÁROS LAJOS

Csapatvezető:                                                DÁVID KORNÉL

 

A svéd küldöttség

4 Anton Saks 198 cm 1989 Free Agent
5 Johan Jeansson 200 cm 1985 Uppsala Basket (SWE)
6 Joakim Kjellbom C 213 cm 1979 Free Agent
7 Dino Pita G 192 cm 1988 Free Agent
8 Martin Pahlmblad G 194 cm 1986 Free Agent
9 Thomas Massamba G 180 cm 1985 Free Agent
10 Kenny Grant G 188 cm 1982 Nancy (FRA)
11 Erik Rush G 196 cm 1988 Varese (ITA)
12 Mikael Lindquist G 194 cm 1983 Norrköping (SWE)
13 Martin Ringström F 206 cm 1981 Free Agent
14 Christian Maråker F 203 cm 1982 Free Agent
15 Carl Engström C 216 cm 1991 University of Alabama

Headcoach: Brad Dean

A Coach: Torbjörn Gehrke
A Coach: Stefan Timbus
Teammanager: Atena Gerontidou
Physioteraphist: Eric Johansson
Doctor: Göran Ohlén, Houman Ebrahimi
Head of delegation: Jonte KarlssonKORÁBBAN ÍRTUK:


A svédek ellen kezd Pécsett a kosárválogatott

Az Eb-felkészülés jegyében péntek-szombaton két mérkőzésen is összecsap a magyar és a svéd férfi kosárlabda-válogatott egy -egy felkészülési mérkőzésen. Diákigazolvánnyal ingyenes a belépés.


A hét elején megérkezett Pécsre és napi két edzéssel megkezdte a felkészülést a soros Eb- selejtezőkre a magyar férfi kosárlabda-válogatott. Rátgéber László szövetségi kapitány tizenhét játékossal érkezett, a csapat felkészültségi állapotát elsőként a 27-én és 28-án a svédek elleni két pécsi felkészülési mérkőzés lesz hivatott felmérni.
A legutóbb meglehetősen hosszú ideje, 1999-ben (előtte 1969…) Eb-résztvevő férfiválogatott Ausztriával, Horvátországgal, Ciprussal és Ukrajnával került egy selejtező-csoportba. A hat csoport első két-két helyezettje, illetve a négy legjobb 3. jut majd tovább a jövő évi szlovéniai kontinensviadalra.
- A horvátok kiemelkednek a csoportunkból, mi a második helyet célozzuk meg, természetesen az sem tragédia, ha legjobb harmadikként vívjuk ki e jogot. Nagy csatákra készülünk, amelyben a kosárkülönbség is fontos, ezért minden dobott és kapott pontnak jelentősége lesz. Azért jövünk kétszer is Pécsre, mert a „kosárlabdaváros” vezetői hívtak bennünket, aminek nagyon örülünk, és köszönjük a segítőkészséget. Bár most bővebb létszámot, és egy későbbi keretszűkítést is terveztem, utóbbira valószínűleg nem lesz szükség, mivel különféle okok miatt többen is lemondták a szereplést, így csapatot is csak az utolsó pillanatban tudok majd hirdetni. Nem mondom, kissé furcsa újra ebben a csarnokban edzeni, elég régen volt már, hogy naponta kétszer is ide indultam otthonról – vezette föl a programot  a Lauber Dezső Sportcsarnokban tartott villám-sajtótájékoztatón Rátgéber László.
A „köszönetet” az ugyancsak jelen lévő Csizi Péter alpolgármester fogadta, azzal kiegészítve, hogy Pécsnek valóban fontos, hogy színvonalas kosárlabdameccseket láthasson az érdeklődő közönség, ezért is támogatják a válogatott pécsi felkészülését.

A válogatott ezen a héten pénteken és szombaton Pécsett, a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a svédek ellen játszik egy-egy felkészülési mérkőzést. Ezekre a belépő felnőtteknek 500 forintba kerül és elővételben is megvásárolható a sportcsarnokban, 26-án 10-18, illetve mindkét meccsnapon 10-19 óráig. Diákigazolvánnyal a belépés ingyenes.

Az Eb-selejtezők programja (kiegészítve a pécsi felkészüléssel):

07. 23-26.:  Edzőtábor, Pécs

07. 27. és 28., mindkettő 19.00: Felkészülési mérkőzések Svédország ellen.

08.15.: Ukrajna – Magyarország, 1. Eb-selejtező, Dnyipropetrovszk, 19.00

08. 21.: Magyarország – Ausztria, 2. Eb-selejtező, Szombathely, 19.00

08. 24.: Horvátország – Magyarország, 3. Eb-selejtező, Eszék, 20.00

08. 25-26.: Edzőtábor, Pécs

08. 27., 19.00: Magyarország – Ciprus, 4. Eb-selejtező, Pécs

08. 30., 19.00: Magyarország – Ukrajna, 5. Eb-selejtező, Pécs

09. 05.: Ausztria – Magyarország, 6. Eb-selejtező, Schwechat, 20.20

09. 08.: Magyarország – Horvátország, 7. Eb-selejtező, Szombathely, 19.00

09. 11.: Ciprus - Magyarország, 8. Eb-selejtező, Nicosia, 20.30

 


MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Atlétika 2020. augusztus 10.

A fővárosban jártak atlétáink

Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben