Hírek

Sors Tamás: arany, ezüst, bronz

Úszás

2012. szeptember 4.

Sors Tamás (ANK Úszóklub) pénteken megszerezte a harmadik érmét, ezúttal egy bronzot.

Sors Tamás: arany, ezüst, bronz

Tóth Tamás és Sors Tamás újabb éremmel gyarapította kollekcióját a londoni paralimpián. A 100 méteres gyorsúszás döntőjében (S9-es kategória) Tóth a második (56.46), Sors pedig a harmadik helyen (56.69) ért célba, az aranyat az ausztrál Matthew Cowdrey szerezte meg (neki ez volt az ötödik elsősége Londonban).  

Tóth korábban 50 gyorson szerzett ezüstérmet, míg Sors a 100 pillangón arany-, 400 gyorson pedig ezüstérmes volt. A 100 gyors döntőjébe előbbi a negyedik, utóbbi a hetedik idővel került be, de mindketten „fel tudtak úszni" a dobogóra. A szám harmadik magyar indulója, Meilinger Csaba nem jutott tovább az előfutamokból.

„Szerettem volna érmet nyerni, úgyhogy természetesen nagyon örülök, hogy már két ezüstöt szereztem – nyilatkozta Tóth Tamás. – Ma úsztam a legjobban itt Londonban, megérte ilyen keményen készülni a parailmpiára.”

Sors Tamás nem bánta, hogy épp magyar vetélytársa előzte meg a hajrában:

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy érmesek lettünk! A tegnapi 200 vegyes után, amelynek az előfutamában kizártak, nagyon motivált voltam, mindenképpen meg akartam szerezni az ott elveszített bronzot. A benyúlás nem igazán sikerült, de mivel Tomi előzött meg, így nem bánom.”

A 33 fős magyar küldöttség már 13 éremnél (2 arany, 5 ezüst, 6 bronz) tart a brit fővárosban, és tovább javította eredményét a 2008-as pekingi – egy aranyból és öt bronzból álló – terméshez képest.

A mai napnak még koránt sincs vége, hiszen a női párbajtőrcsapat döntőzik, a Kína elleni találkozóra 20.30-kor kerül sor, míg előtte a női 50 m pillangó fináléjában (S5) 20.28-tól Engelhardt Katalin, Kézdi Réka és Zámbó Diána lesz érdekelt.

Szerdai (szeptember 5.) összefoglaló:

Sors Tamás babonából nem szeretett volna jóslatokba bocsátkozni a londoni indulás előtt, mi azonban titokban bíztunk abban, hogy az ANK Úszóklub kiválósága megvédi paralimpiai bajnoki címét 100 méteres pillangóúszásban, hiszen évek óta senki sem tudta legyőzni ebben a számban.

Csakúgy, mint az előfutamban, Sors Tamás a fináléban is egy perc alá került 100 pillangón, és ugyan az 59.23-as világcsúcsától némileg elmaradt, így is magabiztosan utasította maga mögé riválisait, közülük is elsősorban a szintén percen belül úszó ausztrál Matthew Cowdreyt. Azonban a pécsi sportoló így sem volt teljesen elégedett magával:

- Szerettem volna világcsúccsal nyerni, persze így is örülök a győzelemnek. A végén láttam, hogy nagyon közel van az ausztrál, imádkoztam is egy jó benyúlásért, sikerült – nyilatkozta az immár kétszeres paralimpiai bajnok.

Sors Tamás az aranyat követően 100 háton is rajhoz állt, ott a hetedik helyen végzett. Anatolij Petrov tanítványa aztán 400 gyorson folytatta az éremgyűjtést, ahol hetedik idővel került a döntőbe. Az előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ne legyen az utolsó, ehhez képest az első 200-on még nem volt ott a legjobb négyben, az utolsó 50 méterre azonban már harmadikként fordult. A záró hosszon aztán elképesztő tempóban úszva, 4:17.95 perces idővel másodikként ért célba.

- Azóta is azon gondolkozom, hogy ez miként sikerült. Nagyon jól ment az úszás, kettővel mellettem a spanyol srácot figyeltem, azt gondoltam, hogy ő biztosan érmet nyer. Az utolsó százon aztán vettem egy nagy levegőt, és mindent beleadtam, a vége is nagyon jól jött ki – mondta Sors az ezüstérem megszerzése után.

Szerdán ismét döntőbe jutott Sors, az 50 gyors fináléjában két magyar újonc, Tóth Tamás és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. versenyzője, Meilinger Csaba is vízbe ugorhatott. A szám Tóthnak sikerült a legjobban, ezüstérmet szerzett, Sors hetedikként, Meilinger nyolcadikként csapott célba.

A Londonban hat számban induló Sors Tamás és a négy versenyen rajthoz álló Meilinger Csaba a fentieken kívül még 200 vegyesen és 100 gyorson is indul – e számok már lapzártánk után fejeződtek be.

KORÁBBAN ÍRTUK:

A 400 méteres gyorúszásban két magyar úszó rajtolt, közülük a 100 méter pillangón aranyérmes Sors a hetedik legjobb idővel (4:24.34) bekerült az esti döntőbe. Ott hiába javított délelőtti teljesítményén, nem tudta megelőzni az ausztrál Brenden Hallt, aki 4:10.88-as világcsúccsal győzött. A második Sors ideje 4:17.95 volt, a harmadik hely az olasz Federico Morlacchi (4:18.5) nevéhez fűződik.

Sors még három számban indul, szerdán 50 gyorson, csütörtökön 200 vegyesen, végül szeptember 7-én 100 gyorson. A másik pécsi résztvevő, Meilinger Csaba is háromszor áll még rajtkőre, 50 és 100 m gyorson, valamint 200 m vegyesen.KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Hetedik lett a pécsi Sors Tamás a londoni paralimpia pénteki versenynapján.

Sors Tamás hetedik helyen végzett a 100 méteres férfi hátúszás S9-es kategóriájában. Tamás 1:05:31-es idővel csapott a célba. A futam másik magyar érdekeltje, Tóth Tamás hatodik lett.

A számot az ausztrál Cowdrey Matthew nyerte, aki 2.92-velelőzte meg a pécsi sportolót.

Péntek délelőtt tartották az előfutamokat, Sors Tamás az ötödik idővel kvalifikálta magát az esti döntőbe.KORÁBBAN ÍRTUK:

 

Sors Tamás megvédte bajnoki címét - VIDEÓ

Akárcsak Pekingben, Londonban is Sors Tamás nyerte meg a férfi 100 méteres pillangóúszás (S9-es sérültségi kategória) fináléját, a magyar úszó ezzel megvédte paralimpiai bajnoki címét!

Csakúgy, mint az előfutamban, Sors Tamás az esti fináléban is egy perc alá került 100 pillangón, és ugyan az 59.23-as világcsúcsától némileg elmaradt, így is magabiztosan utasította maga mögé riválisait, közülük is elsősorban a szintén percen belül úszó ausztrál Matthew Cowdreyt.

Sors féltávnál még világcsúcsrészidőn belül fordult 27.20 mp-cel, és ezzel természetesen vezetett, a táv második felében azonban kicsit visszaesett, ám így is megmaradt 37 század előnye fő üldözője előtt, így immár kétszeres paralimpiai bajnoknak mondhatja magát!

A finálé másik magyar résztvevője, Tóth Tamás 1:03.07 mp-es időeredménnyel a hetedik helyen ért a célba.

„Szerettem volna világcsúccsal nyerni, persze ezzel együtt örülök az első helynek – nyilatkozta a döntő után az MTI-nek Sors Tamás. – Láttam a végén, hogy jön az ausztrál, és imádkoztam egy jó benyúlásért, sikerült. Külön öröm számomra, hogy öt éve veretlen vagyok ebben a számban, és az, hogy nem lett világcsúcs, azt jelenti, hogy maradt még bennem.”

„Jó formában érzem magam, két súly helyett már két rakéta van a lábamon, várom a holnapi 100 méter hátat. Az uszoda hangulata fantasztikus volt, annyira izgultam a hangzavarban, hogy csak a végén mertem felnézni a lelátóra. Köszönöm, hogy ennyi magyar szorított nekem!” – mondta a kétszeres paralimpiai bajnok.

Anatolij Petrov tanítványa pénteken 100 háton, majd a későbbiekben (időrendben haladva) 400 gyorson, 50 gyorson, 200 vegyesen és 100 gyorson is elindul Londonban, utóbbi számban és 400 gyorson bronzéremmel zárt a 2008-as játékokon.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. úszója, Meilinger Csaba a 11. helyen végzett 100 méter pillangón.

Forrás: nso.hu

Kapcsolódó galéria
2012. szeptember 7. Sors Tamás paralimpiai képei
Kapcsolódó videó
2012. augusztus 30. Sors Tamás londoni címvédése
MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt

Tájékozódási futás 2019. február 12.

Táncosokkal telik meg a Sportcsarnok

Lövészet 2019. február 12.

Csonka Zsófia célzott a legpontosabban