Hírek

Nagy csatában soproni győzelem

Kosárlabda

2012. november 25.

Egy jó hangulatú rangadó jelentős részében egyenrangú ellenfelei voltunk a bajnokságban veretlen Sopronnak, amely azonban játékosainak jobb egyéni képességeit kihasználva 11 ponttal győzött.

Nagy csatában soproni győzelem
PEAC-PÉCS – UNIQA EUROLASING SOPRON 58-69 (20-21, 13-22, 19-18, 6-8)
Pécs, 800 néző. V.: Papp, Frányó, Balog
PEAC-PÉCS: Fűrész 8/6, Barbour 5/3, Hutlassa 11/9, Horváth 6, Jaeschke 21. Csere: Szamosi 2, Dusanic 3/3, Csutorás 2, Czukor -, Czirják -.
UNIQA EUROLEASING SOPRON: Fegyverneky 21, Johnson 16, Pál 3/3, Milovanovic 14/6, Krnjic 11. Csere: Zavecz -, Licskai 2, Zsovár -, Teilane 2.Az első és a harmadik helyezett rangadóján bár a soproniak ragadták magukhoz a kezdeményezést Fegyverneky 2+1-ével, a fiatal házigazdák nem hagyták hogy elhúzzon a listavezető. Keményebb védekezésre szólította fel övéit a negyed derekán Zeljko Djkokic, amikor Johnson már a második kosarát szerezte. Hatott is az edzői intelem, és az első negyedben remekül triplázó pécsi csapat Fűrész Dia távoli extra kosarával át is vette a vezetést (12-10). Megindultak a cserék mindkét oldalon, és el is zárult egy időre a gólcsap, majd a Sopron Johnson két labdalopásából 15-12-re meglépett. Időt is kért a pécsi mester, csapata pedig Fűrész második trojkájával fordított. Fegyverneky volt eredményes a zöld-sárgáknál, az első tíz percben szerzett tíz pontja jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy 21-20-as soproni előnnyel záruljon az első negyed.

Krnjic szállította a soproni pontokat, és pécsi oldalon Jaeschke centerkosara után Barbour is betalált a 6,75-ön túlról, így továbbra is nagyon közel volt egymáshoz a két csapat. A PEAC ragyogóan kivette a játékból Milovanovicot, és Hutlassa távoli kosarával (ez volt a hatodik tripla) 32-29-re vezetett. Közben a játékvezetők ellen tüntetett a publikum, akik túl azon, hogy érthetetlen módon fújták meg Horváth Lilla harmadik faultját, a zöld sárgáknál nem voltak képesek észrevenni a faultokat, a második negyedben mindössze 1(!!!)-et fújtak a 18. percig. A Sopron jól használta ki ezt, Milovanovic is elkapta a fonalat, és Fegyverneky utolsó duplája tíz pontos vendégvezetést eredményezett a nagyszünetre (33-43).

Hogy miért is sajnálhatjuk azt a két percet, amikor meglépett a Sopron, azt a második félidő első periódusa igazolta, amikor Amy Jaeschke vette a hátára a csapatát, és nyolc ponttal (egy híján annyival, mint az első félidőben szerzett összes pontja) terhelte meg a soproni kosarat. Ennek ellenére sem tudott igazán felzárkóznia megalkuvást nem tűrően küzdő PEAC. A pécsi eladott labdákat kosárral büntették a soproniak, így nem sikerült a felzárkózás, a 26. percben 44-55-nél időt is kért Zeljko Djokic. Nem sokkal később újra meg kellett állítani a játékot, mert úgy tűnt, megtört csapata lendülete és hite, miközben 43-57 állt a táblán. Közben furcsa módon változott a játékvezetői felfogás, olyan megmozdulásokat is lefújtak a zöld-sárgáknál, amiket addig nem így Milovanovic gyűjtötte össze negyedik személyijét, és ült le a cserepadra. A negyed vége egyértelműen a pécsieknek sikerült jobban, zónával megfogták a soproni támadásokat, és a dudaszóval egyidőben érkező Hutlassa triplának köszönhetően tíz ponton belüli hátrányból várták az utolsó tíz percet (52-61).

Lendületben maradt a fekete-fehér csapat, és a zóna ellen megzavarodó ellenfelétől szerzett két labda után öt pontra zárkózott a 32. percben (56-61). Johnson talált be miután már Milovanovicot is visszahozta edzője, és utána bár több lehetősége volt, de nem tudta átlépni saját árnyékát a rutintalanabb pécsi együttes, és nem sikerült a közelebb zárkózás. Izott a meccs, nagy csata dúlt a pályán, öt perccel a vége előtt a vendégek edzője is kikérte második idejét 58-63-nál. Fegyverneky és Johnson szaporította találatainak számát, ezzel megint kilenc volt a különbség, Zeljko Djokic időt kért, hogy felszítsa a tüzet 58-67-es állásnál. Sajnos azonban több hiba csúszott ebbe a periódusba a végére elfáradó, a nagyot küzdő pécsi csapat oldaláról, így a Sopron megnyerte a mérkőzést 69-58–ra.

Zeljko Djokic: Fontos volt ez a meccs mindkét csapat számára, most hogy nyert a Sopron valószínűleg az alapszakasz elsőség is az övék lesz, nekünk pedig egy alakuló, fiatal klubként nem volt mindegy, hogyan szerepelünk a tavalyi döntős ellen. Kis lépésekben kell előre haladnunk, talán ha ma nyerünk, az túl nagy ugrás is lett volna. Kár a sok eladott labdáért, amiből ziccergólokat kaptunk, hiszen egy új védekezési szisztémát alkalmaztunk, ami a mérkőzés jelentős részében jól működött, ezzel jöttünk vissza a meccsbe. Taktikailag jól felkészültünk, jó meccset játszottunk, melynek során sokszor az utolsó másodpercekben fejezte be mindkét csapat a támadását. Gratulálok a Sopronnak, szépen játszottak ma este.

Székely Norbert: Tudtuk, hogy az évad egyik legnehezebb mérkőzése vár ránk, és ez be is teljesedett. Egy nagyon jó Pécs ellen kellett ma megdolgoznunk a sikerért, mindkét csapat megpróbálta érvényre juttatni taktikai repertoárját, és a végén az egyéni képességek döntöttek. Nagyon örülök annak, hogy csak nyolc büntetőt kaptunk, ez igazolása az általunk alkalmazott védekezési szisztémának. Örülök a győzelmünknek, és remélem Pécsett hosszú távon lesz női kosárlabda, mert ez nagyon fontos az egész szakágnak.

KORÁBBAN ÍRTUK:

Készülünk becsülettel a Sopron ellen, szeretnénk jól kosárlabdázni – kezdte a szakvezető - és néhány taktikai változtatást, különböző variációkat kipróbálni a vasárnap négy órakor kezdődő összecsapáson, amelynek azért az EuroLigás csapat az esélyese, hiszen papíron minden poszton erősebb, magasabban jegyzett játékosok alkotják. Koncentrált játék, komoly kurázsi kell tőlünk, bátran támadni a gyenge pontjaikat, és sikerrel végrehajtani azokat a feladatokat, amiket a játékosok kapnak, és akkor nem vagyunk esélytelenek. Fontos, hogy az ellenfélre vonatkozó, fejben meglévő komplexusokat le tudjuk győzni önmagunkban. Nem várható, hogy teli csarnok, nagy hangorkán fog plusz energiákat adni a csapatunknak, mint a korábbi Pécs-Sopron csatákon, de azon vagyunk, hogy újra erős közönségbázist tudjunk kialakítani magunk mögé. Úgy fogunk harcolni, küzdeni, hogy sikerüljön egy magas színvonalú, izgalmas, ki-ki meccset játszanunk, és a következő alkalomra már többen érezzék úgy, érdemes személyesen kilátogatni a csarnokunkba.

Reálisan mit lehet várni a csapatunktól vasárnap?

Bennünk van a lehetőség, annak ellenére, hogy reálisan a Sopron, főleg az első ötösét nézve, legalább 15 ponttal erősebb, mint mi, akik jóformán gyerekek vagyunk ezen a szinten. A Sopronnak ragyogó védőjátékosai vannak, mi az első meccsen 43 pontot tudtunk csak elérni ellenük, de a Győr sem jutott 58 pont fölé Sopronban. A védekezésre épül a játékszisztémájuk is, így biztosan nehéz lesz kosarat szereznünk ellenük. De ha be tudunk találni, jobban fogunk tudni védekezni is a kulcsembereikkel, Johnson-nal, Milovanovic-csal, Fegyverneky Zsófival vagy Krnic-csel szemben.

Úgy gondolod, hogy a pontszegény meccs lenne kedvezőbb a PEAC-Pécs számára, mint a kosárgazdag?

Ha le tudnánk őket hozni 60 pont körülre, akkor szerintem nagyobb esélyünk lenne, erre kell törekednünk. Abban biztos vagyok, hogy nem fogunk a soproni védőspecialisták ellen 80-90 pontot elérni. Számomra az a legfontosabb, hogy egészséges legyen minden játékosom, és játszunk egy jó meccset. Lehetőségünk volt az elmúlt periódusban jól edzeni, olyan új fitness tréningeket is beillesztettünk a felkészülési programba a Mecsek Fitness Központ jóvoltából, ami ugyan a dobóformánkat visszavetette rövid távon, de a fiatal játékosaink erőnlétének, fizikumának jót tesz, így jobban lehet bírni az EuroLigások ritmusát.

Gondoltad volna, hogy a harmadik helyről fogja várni a csapatod a Sopron elleni rangadót?

Nem, erre nem mertem gondolni, mert nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan fog sikerülni egy szakmailag jól teljesítő csapatot kialakítani a fiatal játékosainkból, és a háttérben ilyen jól működő klubot összerakni. Épp a szerdai szurkolói ankétunkon beszélgettünk arról, hogy ha sikerült volna a bravúrgyőzelem Miskolcon, akár már az első két helyen is állhatnánk, ami azért irreális lenne. Nekünk kicsi, rövid, de biztos lépésekkel kell haladnunk a célunk felé, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az első két helyezett csapatnál sokkal komolyabb pénzügyi háttér áll rendelkezésre, gondoljunk csak arra, hogy Jelena Milovanovic a Szpartak Moszkvából jött vissza Sopronba, az orosz klub a kontinens egyik legjobb, anyagilag tehetős csapata.

Ha már itt tartunk, mit jelenthet az, hogy egy ellenfél EuroLigás menetelésből érkezik Pécsre?

Elsősorban el kell mondanom, hogy szurkoltam nekik, hogy győzzék le a román csapatot szerdán, mivel a Sopron vagy a Győr minden egyes EuroLiga sikere a magyar női kosárlabda sikere is. A magyar bajnokságban nem mindennapi az olyan együttes, amelyben öt külföldi játékos szerepel, akikről persze tudjuk, hogy Zavecz és Krnjic magyar útlevéllel is rendelkezik. Mindketten a saját országukban válogatott szintű sportolók, mellettük Milovanovic extraklasszis, az amerikai hátvédük, Johnson is kiváló választás volt, és náluk játszik Teilane, aki tavaly a magyar bajnokság MVP-je volt a statisztikai mutatók szerint. Rajtuk kívül a két magyar válogatott, Fegyverneky Zsófi és Zsovár Orsi, valamint az U20-as válogatott Licskai Zsófi és Pál Szandra tartozik az alapemberek közé, ez a kilences rotáció elég lehet a legjobb 16 közé jutáshoz az EuroLigában, szurkolok azért, hogy néhány bravúrral ez sikerüljön. Mindig szerettem Székely Norbert csapatával meccselni, mert vele hatalmas taktikai csatákat vívtunk, tehetséges, fiatal, de már nagy rutinnal rendelkező szakember. Ők most jóval erősebbek, vezetik a tabellát, így előnyösebb helyzetben vannak. Pécsett nem mindennapi esemény már, hogy egy EuroLigás csapat látogat el hozzánk, és mivel pár éven belül mi is el szeretnénk jutni hasonló szintre, minden ilyen lehetőséget maximálisan ki kell arra használnunk, hogy tapasztalatot szerezzünk.

Említetted a szerdai szurkolói ankétot, mik voltak a benyomásaid róla?

Nagyon tetszett, amit láttam, úgy éreztem magam, mint régen. Több szurkoló eljött, voltak jó ötleteik, hasznos kérdéseik, jó volt a hangulat. Eljött a menedzsmentünk két vezetője, az ügyvezető Mészáros Zalán, a sportigazgató Gyenge Gábor, akik nyitottak voltak a kérdésekre, javaslatokra. Régóta nem volt így együtt a szurkoló és a sportvezetés valamint a csapat, a játékosok, akik közül öten is ott voltak a Püspöki Pincészetben tartott összejövetelen. Ezzel együtt továbbra is azt érzem, hogy sok korábbi pécsi kosárszurkoló nem tudja, hányadán álljon a Pécsett kialakult helyzettel, és ahelyett, hogy egyik vagy másik csapat mellett döntene, elfordul mindkettőtől. Azt szeretném, azt kérem tőlük, hogy forduljanak a kosárlabda felé, és a pécsi gyerekeknek szurkoljanak.

Forrás: peacpecs.hu

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben