Hírek

Tavaszi megújulás előtt a rögbisek

Rögbi

2013. április 5.

Egy-két esztendei "pihenő" után az idén tavasszal újult erővel, a sikeres visszakapaszkodás reményében vágnak neki az NB I-nek a Pécsi Indiánok rögbisei.

Tavaszi megújulás előtt a rögbisek

A 15-ös bajnokságot még kihagyják, az olimpiára készülő 7-esben viszont egyszerre két fronton is támadnak.

A négy-öt évvel ezelőtti "aranykora" - amikor a Verseny utcában diákolimpiai országos döntőt, illetve sikeres nemzetközi tornát rendeztek, illetve több játékost adtak a válogatottnak is - már csak némi nosztalgiával a hangjában emlékezik meg Mézes Gergely, a Pécsi Indiánok RFC elnökségi tagja. Ahogy fogalmaz, bár a legutóbbi két idényben valóban amolyan hibernált állapotban pihentek, sokkal szívesebben tekintenek most is előre, mintsem a problémákon rágódjanak. A Pécsi Hírek kérdésére annyit azonban mégiscsak hajlandó volt az okokról kifejteni, hogy részben az önkormányzati támogatásuk teljes megvonása, részben az öt látvány-csapatsportág előtt megnyílt társaságiadó-pályázat (TAO) roppantotta meg alaposan a büdzséjüket. Utóbbit csodálkozásunkra a többi, nem érintett labdás sportág "nevében" is úgy magyarázva, hogy bár kívülről úgy tűnhet, a gazdasági társaságok a TAO-val még a normál adózásnál is kedvezőbb helyzetben a korábbinál is több szponzori támogatást tudnak az e körből kimaradók részére is adni, ennek épp az ellenkezője igaz. Az ilyen cégvezetőktől ugyanis rendre az a reakció, hogy a TAO-kifizetésekkel ők már "letudtak" minden sporttámogatást, vagyis adózott jövedelmükhöz már nem szívesen nyúlnak sportos célokért...

Visszakanyarodva a lassan közelgő tavaszi idénynyitóra, az Indiánok a 15-ös bajnokságban most nem, a 7-esben azonban az NB I-ben és (gyakorlatilag ugyanazzal a játékoskerettel, csak a PTE színeiben) az országos egyetemi bajnokságban is indulnak.     

- Amint a neve is mutatja, itt a tizenöt helyett heten alkotnak egy csapatot, a meccsek kétszer hét percig tartanak, azaz sokkal pörgősebb, gyorsabb a játék. Emellett látványosabb, közönségszórakoztatóbb is, nyilván épp ezért került be 2016-tól az olimpiai műsorába.

A 7-esben másodpercnyi pihenő sincs, a futballpályányi területen a cél a tojáslabdát az alapvonalakon túli célba juttatni és ott letenni. Passzolni csak hátrafelé lehet, támadni csak a labdát birtokló játékost szabad, de őt is csak válltól lefelé - sorolja a 7-es rögbi főbb ismertetőjegyeit Mézes Gergely.

A korábbi vezetőedző immár elsősorban az ügyintézésből veszi ki a részét, a csapatot most Durucskó József  dirigálja. Az Indiánok mára mintegy húsz-huszonöten maradtak, főként egyetemisták, felnőttek. Az utánpótlás-nevelés sem veszett ugyan ki a terveik közül, ám ahogy a szakvezető fogalmaz, ez a sportág legdrágább része, azaz most inkább már némi sportmúlttal, elsősorban küzdősportos tapasztalattal jelentkezőket várnak soraikba - szerda esténként a Verseny utcai PEAC-pályára.

Sajnos egyik kulcsjátékosuk, a korábban az év rögbise címet is elnyerő Gáspár Gergő hosszas sérüléssel bajlódik. A játékoskeret tudása szerinte ezzel együtt a jó középmezőnyre lehet elegendő a 12-es mezőnyben, az egyetemi bajnokságban viszont ennél nagyobb babérokra törnek, Mézes Gergely szerint ott a végső győzelem sem elérhetetlen.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben