Hírek

Solymossy Egon, a PVSK "aranygyűrűse"

Atlétika

2013. május 15.

A pécsi atlétika, futás egyik legnagyobb egyénisége Solymossy Egon volt. Az a sportoló, aki 1952-ben, a finnországi Helsinki városában képviselte a baranyai megyeszékhely atlétikáját, illetve a PVSK színeit a nyári olimpián.

Solymossy Egon, a PVSK

A sportember, Solymossy Egon 1922. május 18-án született, Miskolcon. Onnan „csábította” Pécsre Verbőczi József az atlétika első mesteredzőjeként, még 1946-ban. A jó szemű szakember már Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén felfigyelt a tehetséges versenyzőre.

Arra, aki félig-meddig politikai, sportszakmai okokból maradt le az 1948-as, londoni nyári olimpiáról. Mert nem volt hajlandó Budapestre igazolni, ezért az akkori válogatók kihagyták a csapatból. Mindez nagy lelki sebet ütött rajta, amit később többször is emlegetett.

Azért jutott neki is egy nagy világesemény. A II. világháború utáni második olimpián állhatott rajthoz, méghozzá 400 méteres síkfutásban. Az előfutamból nem került a középdöntőbe, vagyis csak egy kör adatott meg számára egyéniben. De a váltó tagjaként is loholhatott 400 métert. Viszont üldözte a balszerencse Solymossyt, mert a csapatot, a jó időeredménye ellenére, a versenybíróság kizárta a további küzdelmekből.

Fontos megjegyezni Egon bátyánkról, hogy az 1984-es, Los Angelesben megrendezett játékok magyar bojkottját teljes mellszélességgel ellenezte.

Amúgy Solymossy Egon versenyzőként, aztán meg edzőként elért sikerei elismeréseként átvehette a PVSK „Aranygyűrűjét” is 2005-ben, ami az egyik legjelentősebb helyi elismerésnek számít a sportolók között.

A május hónap derekán más is ünnepelheti a születésnapját. Id. Bendes Tibor, a Pécsi Dózsa egykori labdarúgója 1938. május 13-án jött világra. A játékos a második nagy NB I-es focigeneráció jeles helyi képviselője volt. Az Újpesttől került Pécsre, ahol 1960-tól 1964-ig rúgta a bőrt. 

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Úszás 2018. december 12.

Kenderesi Tamás 12. lett a vb-n

Úszás 2018. december 3.

Két pécsi is rajtkőre állt Újvidéken

Vízilabda 2018. december 3.

Pécsi pólós lett a torna legjobbja

Vízilabda 2018. december 1.

A munka meghozta gyümölcsét

Aerobik 2018. november 28.

December 12-én újra aerobik gála