Hírek

Universiade 2013 - FRISSÍTVE

Vívás

2013. július 8.

Az oroszországi Kazany városában rendezik a 27. Nyári Universiadét, a felsőoktatásban tanulók világjátékát.

Universiade 2013 - FRISSÍTVE

Július 17.

Vincze Balázs csapata fantasztikus játékkal győzte le a házigazda oroszokat 5-4-re.

Universiade - férfi torna, döntő
Magyarország - Oroszország 5-4 (1-1, 1-1, 3-1, 0-1)

A magyar egyetemi csapat:
 Bisztritsányi – Korényi, Szécsi, Kovács, Mezei (1), Juhász, Chilko. Csere: Tóth (1), Erdélyi (1), Somogyi (1), Szentesi (1) 

Az orosz egyetemi csapat: 
Kosztrov – Ogyintszov, Rizov-Alejnyicsev, Zinnyatullin (2), Asajev, Nagajev, Liszunov (1). Csere: Andrukov, Latyipov (1), Lazarev, Bujak, Tyimakov

Az első percekben a magyar válogatott járt közelebb a gólhoz, hiszen Somogyi kétszer is veszélyes lövést eresztett el, majd egy nagy lóbálás után Zinnatullin ragasztotta a kapuba a labdát.

Halek Márton sérülése miatt kényszerszünet következett, mivel az egyik orosz dobás közben eltalálta az orrát, és felszakadt a bőre.

A negyed vége előtt nem sokkal Tóth Márton kapott mesteri passzt, majd egy rossz átvétel után is a kapuba tudott lőni (1-1).
A második játékrész elején a védekezésre fektették a hangsúlyt a csapatok. Az oroszok egyszer hibáztak, azt a Vincze-csapat meg is bosszulta: Erdélyi Balázs úszott meg a kapu felé és mivel senki sem támadta, így a kapuba lőtt (2-1). Rövid időn belül ismét egál volt az állás, Latypov bombázott a hálóba (2-2), és ez is maradt a félidei eredmény.

A két kapus, Kostrov és Bisztritsányi is remekelt, bámulatos védéseket mutattak be. Sajnos Zinnatullin centergóljánál már a magyar hálóőr is tehetetlen volt, így az oroszok is fordítani tudtak (2-3). A kazanyi eredményjelző nem sokáig mutatta ezt az állást, hiszen egy hosszan előreküldött labda teljesen egyedül találta meg Szentesi Ádámot, ő pedig higgadtan átemelt Kostrov fölött (3-3).

A magyar válogatott emberelőnyben oktatott, hiszen tanítanivaló akció után Mezei Tamás szerzett szépségdíjas gólt, sőt Somogyi Balázs is betalált, így már kettővel mentünk az utolsó etap előtt. 

Amikor már csak négy perc volt hátra, még mindig 5-3-ra vezetett a magyar együttes. Az oroszok pontatlanul és egyre idegesebben játszottak, a Vincze-csapatban pedig többen is klasszis teljesítménnyel rukkoltak elő, így másfél perccel a lefújás előtt már sejteni lehetett, hogy összejön az aranyérem.
A hajrában Lisunov még lőtt egy gólt, ekkor 15 másodperc volt hátra, de mi jöhettünk, így lepörgettük az órát. 

A magyar férfi Universiade-válogatott 5-4-re megnyerte a mérkőzést és ezzel együtt az aranyérmet! A torna harmadik helyét Szerbia szerezte meg.
 
Forrás: www.waterpolo.hu


Július 16.

Női vízilabda, döntő: Oroszország-Magyarország 18-11 (6-4, 6-2, 1-1, 5-4)

Magyarország: Gangl – Csabai (2), Kisteleki (4), Gémes (2), Dalmády Sz.(1), Hevesi, Somhegyi. Csere: Pócsi (1), Kocsis, Árkosy, Dalmády P., Zajácz (1)

Oroszország: Karnaukh – Prokofjeva (3), Karimova (1), Antonova A. (1), Liszunova (6), Beliajeva (4), Ivanova E (2). Csere: Zelentszova (1), Antonova D., Grineva


„Nem szégyen kikapni egy erősebb csapattól. Az Universiade előtt nem tudtuk, hogy milyen csapattal jönnek az oroszok. A legjobbal. A többi ellenféllel viszont nagyon jó mérkőzéseket játszottunk. Örülök az ezüstnek” – nyilatkozta www.egyetemisport.hu-nak a döntőben négyszer eredményes Kisteleki Hanna Anna, a Budapesti Gazdasági Főiskola hallgatója, a BVSC játékosa.

„Remek volt a kazanyi torna. Boldog vagyok, hogy részt vehettem a világ második legnagyobb sporteseményén. Az oroszok jobbak voltak, de nem lehajtott fejjel megyünk haza. A magyar felnőtt válogatott is szoros meccseket szokott velük játszani” – mondta Dalmády Petra, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója.

„Lehet örülni az ezüstéremnek is. Az oroszok ellen felemás játékot nyújtottunk. A szünet után kiegyenlített volt a játék. Egyáltalán nem kell elkeserednünk”- tette hozzá Gangl Edina, az Eger kapusa, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója.

„Szeretnék gratulálni a lányoknak. Helytálltak. Nagyon jó eredmény másodiknak lenni egy ilyen magas színvonalú világversenyen. Az oroszoknak bejöttek a lefordulások. Ebben is erősek. Nálunk a B-csapat játszott, náluk az első. Mindenesetre le a kalappal a csapat előtt” – mondta Kelemen Attila szövetségi kapitány.

„Véleményem szerint Magyarország nyerte meg az Universiadét, hiszen az oroszok a legerősebb, felnőtt, A-csapatukkal játszottak. Gratulálok a női válogatottnak” – nyilatkozta Beck György, a Magyar Vízilabda Szövetség társelnöke.

Szerdán, Magyarország-Oroszország férfi döntő, magyar idő szerint 11 órakor. Élő közvetítés: www.livefisu.tv

- Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy végigkísérhettem a női csapat kazanyi sikerét. Büszke vagyok a lányokra! Köszönöm Kelemen Attila és Rottler Antal edzőpáros munkáját. Sajnos nem sokáig ünnepelhetnek a lányok, hajnalban indulnak haza, délben már Budapesten lesznek - mondta Vári Attila a döntő után.


Július 15.

Fodróczi Vilmos társaival K4 200 méteren 32.026-os idővel hatodik lett a mai döntőben, 500 méteren pedig az ötödik helyen ért célba a hajójuk, az idejük 1:27.527 volt.

- Jó lett volna az érem, de így is nagyon büszke és boldog vagyok, mert nagyon erős mezőnyben sikerült ezt az eredményt elérni - mondta Csaba András, Fodróczi edzője.

A lányok után a férfi vízilabdázók is bejutottak a döntőbe, miután 11-9-re győzték le Olaszországot.

Mindkét csapat Oroszországgal mérkőzik meg az aranyéremért, a hölgyek július 16-án, magyar idő szerint 17.45-kor kezdenek, a férfiak pedig július 17-én, 11.00-kor.

Július 14.

Döntőbe jutott a magyar női vízilabda-válogatott, miután 7-6-ra legyőzte Kanada legjobbjait. A finálét kedden rendezik, a magyarok ellenfele a házigazda Oroszország lesz. A férfiak holnap mérkőznek meg az elődöntőben Olaszországgal.

A magyar férfi kajak négyes a 200 méter elődöntőjében a futamgyőzelmet követően bejutott a holnapi döntőbe, így két számban, 200 és 500 méteren állnak rajthoz hétfőn Fodróczi Vilmosék.

Július 13.

Fodróczi Vilmos K4 200 méteren három társával együtt 35.531-es idővel bejutott a holnapi elődöntőbe.

Az időeredményt látva Csaba András edző nem volt elégedett, többet várt tanítványától. Azonban a futam után kiderült, hogy nem volt szerencséjük Fodrócziéknak:

- A rajt előtt volt egy kisebb malőr, fennakadt a hajó egy bóján, ami leszakadt és a hajó kormányán maradt. A többi egység már a rajtnál állt, mire a magyarok hajójáról leszedték a bóját egy motorcsónak segítségével. Azonban a kormány elgörbült a mentés során, így csak cikázva tudták a fiúk teljesíteni a távot. Szerencsére így sem az övék lett a legrosszabb idő, holnap lehet javítani az elődöntőben. 

K4 500 méteres távon 1:29.195 lett az idejük, ezzel bejutottak a hétfői döntőbe.


Július 11.

Miután a magyar férfi párbajtőrcsapat az első asszóban 45:42 arányban kikapott Kínától, így a Peterdi Andrással felálló kvartett a 12. helyen végzett az Universiadén.


                                                        


Július 8.


A férfi párbajtőrözők versenyére 95 vívó nevezett, köztük a PTE-PEAC-PSN Zrt. vívója, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója, Peterdi András. Vívónk a csoportkörből 2 győzelemmel és 3 vereséggel lépett tovább, majd az egyenes kieséses szakaszban magabiztosan verte a kazah Alexanint (15-6). A 32-es táblán szoros küzdelemben győzte le a svéd Bergdahlt (15-14), végül ugyancsak kiélezett küzdelemben maradt alul (11-12 arányban) a későbbi aranyérmes kínai Donggal szemben. Peterdi így a 14. helyen végzett, amellyel az Universiade magyar vívóküldöttségének legjobb egyéni eredményét érte el.

 
                                                         A párbajtőrözők

Július 7.

A vb- és Eb-ezüstérmes, 2009-ben az Universiádén bronzérmes Bor Barna a dzsúdósok +100 kilós versenyében a dobogó második fokára állhatott fel, a fináléban a koreai Gujam Cho intéssel nyerte meg a versenyt. A magyar fiú az első fordulóban türkmén ellenfelét verte meg, a másodikban a mongol Enkhjargalt, a negyeddöntőben az egyiptomi Elsayedet, a négy között pedig a kirgiz Krakovetskijt győzte le. A PTE hallgatója ezzel az Universiádék történetének 89. magyar ezüstérmét szerezte. 

 
                                                         Bor Barna

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Atlétika 2020. augusztus 10.

A fővárosban jártak atlétáink

Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben