Hírek

Több jut diáksportra, szabadidős mozgásra

2013. szeptember 17.

Immár az 5. a sorban az a sportkoncepció, amelyet széles körű szakmai egyeztetés, majd rövid társadalmi vita nyomán még szeptemberben elfogadhat Pécs város közgyűlése.

Több jut diáksportra, szabadidős mozgásra

A 2016-ig előretekintő tervezetben elsősorban a diák- és szabadidősport erősítését tartották szem előtt megalkotói.

Ahogy az új, 5. Sportkoncepciónak már a bevezetőjében előkerül e gondolat, egy ilyen dokumentumban foglalt bármilyen hasznos szándék csak akkor ér valamit, ha a lehető legszélesebb körben sikerül elfogadtatni a sport egészségnevelési, életminőség-javítási, köznevelési, sőt, szociális és esélyegyenlőségi funkcióit, és a közgondolkodásban a perifériáról ismét napi, fontos üggyé emelni a sportot, a testkultúrát.

Ahogy Moór Eszter elnök a Népjóléti és Sportbizottság hétfői, ezt tárgyaló ülése után lapunknak elmondta, hogy bár az új koncepció számos ponton – merthogy szakmailag már az is magas színvonalon állt – a réginek az irányelveit követi, ugyanakkor több helyen megújult, modernizálódott. Legfontosabb eleme, hogy a korábbinál sokkal hangsúlyosabb teret kap benne a diák-, utánpótlás- és szabadidősport. Előbbiben nevesítetten minél több pécsi rendezvény, például diákolimpiai döntő rendezésének szándékát – e területen kapcsolódhat például a sport a városmarketing, a turizmus érdekköréhez is.

Hasonlóképpen nevesíti a dokumentum a nemzetközi nyitás fontosságát, részben pécsi labdajáték-csapat(ok) nemzetközi szereplésével, illetve a diáksport területén az idén ősszel már Pécsett megrendezendő Kárpát-medencei összmagyar diákbajnokság példáját előhozva.

Hasonlóképpen kiemeli Moór Eszter a szempontrendszerből a város és a sportolók közötti hosszabb távú, három éves megállapodások körének bővítését. Itt az NB-s csapatok, a városban saját sportszervezetet (PSN Zrt.), illetve a több szakosztályt működtető klubok (PEAC, PVSK) mellett az olimpiai sportágakban kerettag egyéni sportolók is a kedvezményezettek közé kerülhetnek.

A létesítményfejlesztés terén inkább irányelveket, semmint konkrétumokat fogalmaz meg a koncepció, utóbbit a tapasztalatok szerint amúgy is bármikor felülírhatja az aktuális gazdasági helyzet.

A hétfői bizottsági ülésen immár nem először került szóba egy olyan általános, minél objektívebb mércével készült érték- vagy ponttáblázat megalkotásának szükségessége, amely aztán a sport éves önkormányzati támogatásának alapjául szolgálhat – jelenleg a megalkotás alapelveinek és szempontrendszerének létrehozásán fáradoznak a szakemberek.

Az 5. Pécsi Sportkoncepció teljes szövege letölthető innen!

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben