Hírek

Másfél milliárd érkezhet a PMFC-pályára

2013. október 6.

Pécs is bekerült az MLSZ és a kormány most meghirdetett országos stadionfejlesztési programjának első ütemébe, amely során 20 stadion 15 milliárdos állami támogatásból újulhat meg.

Másfél milliárd érkezhet a PMFC-pályára

Sportélet és létesítményfejlesztés Pécsett - Simicskó István államtitkár sajtótájékoztatója a PMFC - Felcsút bajnoki előtt

 

További társaságiadó-forintokkal kiegészülve ideális esetben másfél milliárd forinttal gazdagodhat a közeljövőben a megyeszékhely labdarúgóélete.

 

Az újmecsekaljai stadionba, a szombat délutáni PMFC - Felcsút NB I-es bajnoki elé időzítették azt a sajtótájékoztatót, amelyen dr. Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, dr. Hargitai János kormánymegbízott, dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója és Matyi Dezső, a PMFC-Matias elnök-tulajdonosa részben a város sport-, ezen belül labdarúgóéletét elemezte röviden, majd a város sportlétesítményeinek körvonalazódó fejlesztése került szóba.

Dr. Hargitai János rövid, általános bevezetője után házigazdaként Matyi Dezső örömmel adott számot arról, hogy a PMFC mekkora utat járt be az elmúlt hat esztendőben. Indulva egy meglehetősen negatív sportkörnyezetből, mára odáig jutva, ahová tervezték: hat nagy füves pályával, ötszáz gyerekkel az utánpótlás-korosztályokban és összesen mintegy évi ötezer órányi edzéssel. Együttműködésben a Kozármislennyel is. Hozzátéve, hogy a pályarekonstrukciós kezdeményezést annál inkább üdvözli, mert az utóbbi húsz évben radikálisan csökkent a mindennapokban folyamatosan sportoló gyerekek száma  - nem kis mértékben a szinte teljesen megszűnt grundoknak, az egyre romló létesítményhelyzetnek köszönhetően.

Dr. Hoppál Péter e gondolatmenethez csatlakozva ugyancsak a dél-dunántúli régió méltatlanul mostoha sportinfrastruktúrájáról szólt, hozzátéve, hogy a polgári kormány 2010 óta új tendenciát teremtett a sport terén is. Bár ennek eredménye csak évtizedek múlva hozhatja meg gyümölcseit, de a társasági adó sportcélú felhasználásának lehetővé tételével, a mindennapos testneveléssel, az országos létesítmény-fejlesztési programmal az alapokat mindenesetre lerakta e munkához, amelyet a jövőben is folytatni kíván. Kiemelte, hogy a Dunántúl legnagyobb, egyben rangos egyetemi városaként Pécs már régen megérett elavult sportinfrastruktúrája jelentős fejlesztésére. Ám "a vízből saját magát a hajánál fogva kihúzni"  bizonyosan nem tudja a város, vagyis a fejlesztésekhez elengedhetetlenül szükségesek a kormányzati források. Ahogy fogalmazott, ő maga egy olyan zöldmezős beruházás híve, amelyben egy már többször szóba került uszoda, sportcsarnok, edzőcsarnok, illetve egy esetleg ehhez kapcsolódó stadion épülhetne, hiszen ez a sporton túlmutatva a kertvárosi részen komplett városrész-rehabilitációs programmá formálódhatna.

Vári Attila mindezt röviden kiegészítve azon reményének is hangot adott, hogy a város nevében eljárva a PSN Zrt. mindent megtesz egyrészt az e fejlesztéshez szükséges központi források megpályázása, továbbá a kormány által ugyancsak nemrégiben bejelentett sportágfejlesztési program (2020-ig 16 sportág részesülhet a MOB-on és a szakszövetségeken keresztül összesen 135 milliárdos támogatásban) lehetőségeinek minél szélesebb körű kiaknázására. Ő maga ugyancsak a közös sportközpont ötletét pártfogolja, hiszen így egy területen találhatnák meg a város polgárai a nekik tetsző mozgásformákat, sportolási lehetőségeket.

Dr. Simicskó Istvánnal jött el az újságírók által várt azon pillanat - bár ugyancsak rövid általános helyzetértékelés után, amelyből az is kitűnt, hogy a két év előtti 234 ezerrel szemben az idén már 302 ezer igazolt fiatal sportolót számlál az ország, azaz végre megfordult a korábbi hosszú, csökkenő tendencia -, amikor a reménybeli fejlesztések kapcsán konkrét számok is előkerültek a papírokból. Ezek szerint a kormány már elfogadott programjának 1. ütemében a közeljövőben (pontos dátumot külön kérdésre sem sikerült megtudnunk, nem hivatalosan az volt a meglátás, hogy a projekt jövő tavasz táján ténylegesen meg is kezdődhet) 15 milliárd forintból húsz stadion újulhat meg vagy bővülhet az országban. Ugyan az egyenkénti összegekről még folyik az egyeztetés, a résztvevők nagyjából egyetértettek abban, hogy Pécsre ebből a legjobb esetben egymilliárd forint juthat. Ez Újmecsekalján a nézőtér rekonstrukciójára és részleges befedésére, családi szektor kialakítására, a pálya talajának cseréjére, az energiahatékonyság javítására lenne fordítható. Mindez a mostani TAO-ciklusban további 440 millió forinttal egészülhet ki itt az Akadémia pályázata kapcsán, amiből egy új füves és egy műfüves nagypálya is létesülhet, míg további 51 millió forintot eszközfejlesztésre és a beléptető rendszer megújítására kaphat ugyane forrásból a PMFC.     

Újságírói kérdésre végül elhangzott, hogy a fenti tervek és számok ebben a formában ugyan valóban a mostani újmecsekaljai pálya megújulásához kapcsolódnak; ugyanakkor az illetékesek nem vetették még el egy zöldmezős, teljesen új stadion építésének ötletét sem, amihez azonban a városnak saját forrásait, illetve további pályázatokból elnyerhető - súlyos - összegeket kellene hozzátennie.
 

Sz. Zs.
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben