Hírek

Rátgéber László, a kosárlabda mágusa

Kosárlabda

2013. október 11.

Sokat, rengeteget tudunk, tudhatunk Rátgéber Lászlóról, az utóbbi évtizedek messze legeredményesebb hazai kosárlabdaedzőjéről, aki 1966. október 11-én született, Jugoszláviában, Újvidéken.

Rátgéber László, a kosárlabda mágusa

Aztán világcsavargóként Magyarországon, Oroszországban, Törökországban is sikert sikerre halmozott. Kevés „bolondabb” szereplője van a honi szakmai forgószínpadnak. Sokan isteni mágusként szeretik, mások már-már mániákusan gyűlölik őt. Egy biztos, megkerülhetetlen személyiség, a maga területén! 

A szakmai pályafutást könnyű összegyűjteni Rátgéber Lászlóval kapcsolatban. Arra kiválóan alkalmas a világháló. Rövid keresés után megtudható, hogy kilencszeres magyar bajnok, de nyert a Moszkva gárdájával Euroligát is. Ilyen magasságokba magyar tréner eddig, rajta kívül nem jutott, a kosárlabdázásban. 

Miközben ádáz ellenfelei közül, a történelmileg kellően tájékozottak, még a magyarságát is képesek voltak kétségbe vonni. De őket most hagyjuk a háttérben, butaságukkal együtt! Inkább próbáljunk olyat is megírni a mesteredzőről, amit talán kevesebben tudnak róla! 

Egyszer, nagyon fiatalon, saját bevallása szerint, évekig őrzött egy lőszerraktárt, a jugoszláv néphadsereg katonájaként, a szakember. De legalább volt ideje spekulálni a jövőjén. Amit Pécsett kezdett felépíteni. Ide azért is érkezett, mert kellően öreg, kissé vacak autójához kipufogót szeretett volna vásárolni. 

A lélektani hadviselés bajnoka kevert már botrányt barátságos torna döntőjében, még a 2000-es évek elején. Amikor egy Bogép-kupa során, már a második percben összebalhézott a játékvezetővel (nevét fedje jótékony homály), ami miatt a finálé félbeszakadt Bonyhádon. 

Egyszer, az Amerikai Egyesült Államokban vendégszerepelt az akkori PVSK. Ott minden együttesnek van általában valami fantázianeve. Amikor a jegyzőkönyvvezető arról érdeklődött, a Pécsi Vasutas SK megszólítás mellé mit írjon, a szakember rögtönözve odavetette: természetesen „Shoppers”. Ami arra utalt, miszerint a „(megrögzött) Vásárlók” közül, egyes játékosok legfőbb gondja az volt, miképpen tudnak majd a lehető legolcsóbb módon, jó divatcuccokat beszerezni. 

A végtelenségig lehetne sorolni, a most 47 éveses sportember körül lévő legendákat. Amik még bővülhetnek, mert egy olyan személyről van szó, akinek lehet néhány emlékezetes dobása a pálya szélén.

Pucz Péter 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben