Hírek

22 600 teljesített méter a pécsi úszók éjszakáján

2013. október 23.

Október 29-én, a Psoriasis világnapján a Hullámfürdőben is megrendezték az Úszók éjszakáját, amely a hazánkban kétszázezer ember életét megkeserítő pikkelysömörre hívták föl a figyelmet.

22 600 teljesített méter a pécsi úszók éjszakáján

Bár a versenyben nem Pécs győzött, a kétszáz résztvevő, illetve a Pécsi Psoriasis Klub mindenképpen sokat nyert a Hullámfürdőben kedd este megrendezett Úszók Éjszakájával.

Hiszen kiderülhetett számukra, hogy kellő összefogással – és persze akarattal – e betegségen is úrrá lehetnek a tőle szenvedők. 

A pikkelysömör (psoriasis) bár genetikus hajlamú, de alattomosan támadó, gyakorlatilag bármely életkorban bárkit akár egy stressz nyomán egy pillanat alatt elérő súlyos ízületi és bőrproblémákat okozó betegség. Ahogy az éppen az ezzel kapcsolatos tévhitek (elsősorban, hogy fertőző, miközben egyáltalán nem az), illetve emiatti negatív társadalmi megítélés és félelmek eloszlatása érdekében szervezett Úszók Éjszakájának pécsi szervezői elmondták, az öt nagyvárosban megtartott program azért volt fontos és hasznos, mert a jelen lévők személyesen is bepillantást nyerhettek, így új szemszögből ítélhetik meg a betegségben szenvedők kínzó mindennapos problémáit.

Az öt város uszodájában összességében csaknem ezerötszázan álltak rajtkőre, illetve szurkoltak társaikért – a prímet a létszám terén Kaposvár vitte el 506 résztvevővel. A pécsi Hullámfürdőben 200-an regisztráltak, közülük a PSN Zrt. Sportiskola korosztályos vízilabdázói és úszói tartottak ily módon egy különleges „edzést”. Az egy órán keresztül tartó úszás Moór Eszter, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Népjóléti és Sport Bizottságának elnökének sípszavára indult. És ahogy a többi helyszínen, itt is olimpikonok és paralimpikonok is rajtkőre álltak, a résztvevők együtt úszhattak Financsek Gáborral és Meilinger Csabával is.

 

És bár ezúttal nem az eredmény volt a legfontosabb, azért mértek és értékeltek is a szervezők: az egyórás váltót végül Budapest nyerte meg, az ottani csapat által leúszott 29 450 méterrel; a pécsi 22 600 méter az 5. helyhez volt elegendő.

Videó, képgaléria: https://www.facebook.com/pages/P%C3%A9csi-Sport-Nonprofit-Zrt/120468768036176KORÁBBAN ÍRTUK:


A pikkelysömör néven, elsősorban bőrbetegségként közismert, hazánkban kétszázezer ember életét megkeserítő ízületi gyulladásra hívja föl a figyelmet a Magyar Dermatológiai Társulat fővédnökségével először tavaly megszervezett Úszók éjszakája. Az akkori sikerre építve az eseményt idén is megrendezik, ezúttal is öt nagyváros uszodájában egy időben, október 29-én, a Psoriasis világnapján.

A nagyszabású eseményhez számos olimpikon adta arcát és nevét, akikkel a fővárosban, Debrecenben, Szegeden, Kaposvárott és Pécsett is bárki együtt úszhat, aki rászánja magát. Az Úszók éjszakája ugyanis verseny is egyben, amelyen a nemes cél érdekében az egészséges emberek állnak ki és úsznak beteg társaikért - a pikkelysömörrel élőknek ugyanis már ez is nagy kihívás, épp ezért a mozgás és a társasági élet hiánya is nagyon megnehezíti hétköznapjaikat.

A rendezvényen a győzelemhez egy óra alatt (18.00-19.00 óra között) kell minél több leúszott métert összegyűjteniük az egyes városoknak, mindezt egy olyan különleges (fejenként legalább 50 méteres) váltóverseny formájában, ahol a finisben az utolsó csobbanó a helyszínen lévő olimpikon úszó vagy vízilabdázó lesz. Pécsett emellett a PVSK és a PSN Zrt. Sportiskola vízilabdázói és úszói is részt vesznek a versengésben. Az a csapat nyer, amely a vállalkozó szellemű résztvevők által teljesített hosszokból a legtöbb métert gyűjti össze egy óra leforgása alatt. A legjobban teljesítő város anyagi támogatást nyer városa betegszervezete számára.

Mivel a leúszott méterek mellett a szurkolók száma is számít a versenyben, így annak is megéri eljönni, aki egyébként nem szeretne úszni, hiszen izgalmas versenyre lehet számítani, amelyben nagy szükség van szurkolókra is, épp úgy, mint az olimpián.

A versenyt követően a rendezvény végéig a résztvevők szabadon használhatják a medencéket. Az Úszók éjszakáján a részvétel a versenyzők és a szurkolók számára is ingyenes, azaz a Hullámfürdőben 29-én 18-21 óráig órától belépőjegy vásárlása nélkül úszhat bárki.

 
A plakát a szövegre kattintva pdf formátumban letölthető.
 

Versenyszabályzat

1. Az úszóversenyt 5 pályás, 25 vagy 50 m-es medencében rendezzük. (Megjegyzés: az esélyegyenlőség jegyében abban az esetben is csak 5 sáv használható, ha több is áll rendelkezésre, ugyanis van olyan helyszín, ahol ez a maximum.)

            1.1. Minden pályán egy úszó úszik, az egy helyszínen lévő látogatók mind egy csapatba tartoznak.

            1.2. A verseny célja az 5 pályán minél nagyobb táv leúszása, 1 óra leforgása alatt.

2. Mind az 5 pályán egyszerre van rajt.

            2.2. A rajt lehet ugrással és vízből is.

3. Váltás min. 50 méterenként (50-esben hosszonként, 25-ösben két hosszonként)

            3.1. A váltás lehet ugrással és vízből is.

4. A versenybíróság a váltóhelyeken jegyzőkönyvezi a megtett 50 métereket.

5. A verseny ideje egy óra (60 perc).

6. Az egy óra letelte után a töredék 50 métereket még be kell fejezni.

7. A verseny végeredménye az egy óra alatt leúszott össztáv és a töredék 50 méterek összege.

8. A versenybíróság 10 percenként összesíti a távot

9. Minél több úszó van, annál több váltás legyen (hogy az 1 óra alatt mindenki sorra kerülhessen)

10. Az úszás sorrendjét a jelentkezési sorrend alkotja.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Atlétika 2019. február 19.

Jó úton halad az atléta

Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt

Tájékozódási futás 2019. február 12.

Táncosokkal telik meg a Sportcsarnok