Hírek

Igazi csapatember volt Hernádi Ferenc

Labdarúgás

2014. január 10.

Sokáig elképzelhetetlen volt nélküle a Pécsi Dózsa labdarúgócsapata. Nem túlzás, már-már legendás volt Hernádi Ferenc, a kezdők közül „kirobbanthatatlan” hátvéd.

Igazi csapatember volt Hernádi Ferenc

Aki Hornung néven jött a világra, még 1941. január 8-án. Abból magyarosított, de a pályák környékén meg Popey néven volt ismert, mint korának egyik rajzfilmfigurája. Azzal a különbséggel, hogy őt a csatárok csak ritkán „rajzolták” meg. 

A lánycsóki származású sváb legény soha nem tagadta, honnan való. Nehezen is tehette volna, mert az arcvonásai sok-sok dolgot elárultak róla. Meg aztán a beszéde, hanghordozása is olyan volt, pontosabban most sem más, amit nehéz lett volna, lenne mással összetéveszteni. 

Előbb a PVSK-ban rúgta a bőrt a remek képességű játékos, onnan igazolt át az NB I-es együtteshez, a Dózsához. Akik látták, megesküsznek rá, kiváló technikai képességekkel volt megáldva. Emellett gyorsan, határozottan szokott cselekedni. Nem ismerte a tréfát a szélen, az ő oldalán talán még a fű is gyorsabban kopott, mint máshol. A Pécsi MSC-ből, a lila-fehérek jogutódjából vonult vissza. 

De Ferencünket nem csak ezért szerették a nézők, meg a társak, mert ügyesen gurította a bőrt. Hanem azért, mert amennyiben létezne tökéletes csapatember, akkor ő ahhoz a szoborhoz nyugodtan állhatna modellt. Bár le is ülhetne, hiszen nem csak a füvön volt tökéletesen megbízható harcos, hanem az asztalnál is jól teljesített. 

De itt senki se a nagy dorbézolásokra gondoljon – bár az elmúlt évszázad hatvanas éveiben sem voltak szentéletűek a labdakergetők. Ám ha beszélgetésre került sor, akkor Hernádira mindig lehetett számítani. Amit kimondott, az úgy volt. Nem ismerte a mismásolást, sumákságot, egyenes fickónak tartotta mindenki. 

Nem véletlen, hogy akad egy korosztály az őszesebb halántékúak közül, akik még mindig emlékeznek rá. Ami nem csoda, hiszen 1962-től 1973-ig, csak bajnoki mérkőzéseken, 277 esetben lépett a gyepre a sportember. Miközben eljutott az akkor még létező, úgynevezett B-válogatott együttesig is, ami a nagyválogatott előszobája volt.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt

Tájékozódási futás 2019. február 12.

Táncosokkal telik meg a Sportcsarnok

Lövészet 2019. február 12.

Csonka Zsófia célzott a legpontosabban