Hírek

Az olimpiai bronzérmes úszó: Gróf Ödön

Úszás

2014. április 15.

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, vagyis 1915. április 15-én született meg az olimpiai bronzérmes úszó, Gróf Ödön.

Az olimpiai bronzérmes úszó: Gróf Ödön

A helyszín a szlavóniai Netecs volt, onnan vezetett a sportember útja előbb Pécsig, aztán egészen San Francisco városáig, azaz az Amerikai Egyesült Államokig, ahol 1997-ben hunyt el. 

Eredetileg gazdag család volt, ahol Gróf Ödön, Gróf Károly gyermekeként a világra jött. A történelmi kiszámíthatatlanság okán, azonban az 1500 hold odaveszett. Ezután költözött az apa előbb Harkányba, majd a baranyai megyeszékhelyre. Ahol a fia, Gróf II néven atletizált, illetve futballozott is. Csak tizenöt évesen kezdett el úszni. Elég hamar kiderült, jobb, ha a futást, meg a labdázást elhagyja, mert a vízben remekül mozgott, kiválóan teljesített Ödön. 

Ennek bizonyítékaként, a Németországban, Magdeburg városában, 1934-ben rendezett Európa-bajnokságon, a magyar válogatott tagja lehetett. De azért ennél többre is vitte, hiszen a 4x200 méteres gyorsváltóban a dobogó legfelső fokára léphetett fel a csapatunk. Az aranyéremmel Gróf lett Pécs első kontinensbajnoka. 

Emellett négy esetben győzött főiskolai világbajnokságon, ráadásul 23 alkalommal országos bajnoki címet is szerzett. Ezek alapján már mindenképpen megérdemel minden dicséretet a sportember. De a legjelentősebb eredményét még csak ezt követően jegyezhették fel a krónikások! 

Hiszen az 1936-ban, Berlinben megrendezett olimpián a vizek hőse bronzmedáliát vehetett át. Csapattagként állhatott rajtkőre, ismét egy németországi uszodában. Ugyanabban a versenyszámban csapott célba jó időeredménnyel a staféta, mint amiben korábban a földrész legjobbjai voltak. Igaz, ekkor Gróf már nem pécsi színekben tempózott, de azért még jogosan emlékezhetünk meg róla. Bár hivatalosan az UTE számára szerzett dicsőséget, ennek ellenére pécsinek vallotta magát a versenyző. 

Az országot 1956-ban hagyta el, az óceán túlsó partján kezdett új életet. Egészen ’97. január 16-án bekövetkezett haláláig ott élt. Hamvait azonban – végakaratának megfelelően – hazaszállították. A rákoskeresztúri temetőben lelt örök nyugalmat.

Pucz Péter

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt

Tájékozódási futás 2019. február 12.

Táncosokkal telik meg a Sportcsarnok

Lövészet 2019. február 12.

Csonka Zsófia célzott a legpontosabban