Hírek

A sportpályákon formálták a nemzettudatot

2014. november 17.

A tavalyi nagy siker után az idén ismét Pécs látja vendégül a 10. Összmagyar nemzeti diákbajnokságot. - EREDMÉNYEK, KÉPGALÉRIA, VIDEÓ

A sportpályákon formálták a nemzettudatot

Összességében 8 olimpiai és 16 vb-aranyérem (hogy az ezüstök-bronzok, Eb-érmek soráról már ne is beszéljünk) birtokosai, vagyis valódi sportpéldaképek akasztották a díszes, egyedi érmeket a legjobbak nyakába a múlt vasárnap véget ért 10. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság záróünnepségén.

A jubileumi összmagyar diákbajnokság háromnapos rendezvényére 250 határon túli magyar fiatal érkezett a Délvidék mellett Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és az Őrvidékről Pécsre. A résztvevők asztaliteniszben, birkózásban, leány kézilabdában és sakkban mérték össze tudásukat, emellett szellemi és kulturális vetélkedőn is bizonyítottak a fiatalok. A pénteki látványos megnyitón többek között a VoiSingers kórus, a jövő évi pécsi Európa Cantat egyik kórusnagykövete, a Művészeti Szakközépiskola diákjai, a Fordan Sportegyesület sporttáncosai és a PEAC aerobikosai szórakoztatták látványos bemutatókkal a közönséget – az előadás után Molnár Miklósnak, a délvidéki birkózók csapatvezetőjének minden oka megvolt arra a megjegyzésre, hogy „már ezért érdemes volt eljönnünk”.

A kilátogató nézők minden helyszínen nagy csatákat láthattak, az asztaliteniszezők a Pollack-csarnokban a négyszeres világbajnok ping-pongos, Jónyer István árgus szemei előtt vizsgáztak sportáguk eddig elsajátított mesterfogásaiból. Hasonlóképpen a birkózószőnyegem, illetve a kézilabdapályán is színvonalas küzdelem folyt, de a sakkozók között is számos, Élő-ponttal rangsorolt fiatal ült asztalhoz.Jónyer István (Miskolc1950augusztus 4.asztaliteniszező, az 1970-es években sportágában a világ legeredményesebb játékosai közé tartozott. Híressé vált az általa kitalált oldalpörgetés, az ún. kiflipörgetés, melyet korábban csak ő tudott. 

A szervezők a jövőben újabb régiók, sőt, kontinensek, így Svájc, Ausztrália és Dél-Afrika magyar közösségei felé veszik az irányt. Az Aranycsapat Alapítvány elnöke, Kű Lajos ugyanis meg szeretné valósítani azt az álmát, hogy az egész világ magyarsága részt vegyen a diákbajnokságon. Amely várhatóan új sportágakkal is bővül 2015-ben, méghozzá Páva Zsolt polgármester ígérete szerint jövőre újra Pécsett. 

A díjátadók 
 

Schmitt Pál 

2x olimpiai bajnok, 2x világbajnok párbajtőröző, 

volt köztársasági elnök, volt MOB-elnök

 

Jónyer István

4x világbajnok, 4x Európa-bajnok asztaliteniszező
 

Kű Lajos 

olimpiai ezüstérmes, BEK-döntős futballista

 

Vári Attila 

2x olimpiai bajnok, világbajnok, 2x vb-ezüstérmes, 2x Európa-bajnok vízilabdázó

 

Wichmann Tamás 

2x olimpiai ezüstérmes, 1x olimpiai bronzérmes, 9x világbajnok, 3x Európa-bajnok kenus

 

 
SAKK

Az általános és középiskolások sakkversenyét a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és sportiskolája (volt TÁSI) tantermeiben rendezték meg. Kutas József, az iskola igazgatója minden feltételt biztosított a verseny színvonalas megrendeléséhez. Az általános iskolások 21-en, a középiskolások 9-en ültek asztalhoz. Résztvevők érkeztek Erdélyből, Délvidékről, Felvidékről, Őrvidékről, Pécsről, Dunaújvárosból, Komlóról.

A bajnokságon az 1. fordulótól kezdve színvonalas játszmákat láthattak az érdeklődők. Már a verseny elején kitűnt, hogy az első hely legnagyobb várományosa Délvidék, Erdély és Pécs sakkozói közül kerül ki.

Az általános iskolások versenye a lányoknál és a fiúknál is az utolsó fordulóban, nagy izgalmak közepette dőlt el. A versenyen végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó Rónai Ákos Pécsről az utolsó fordulóban hibázott, így az Erdélyből érkező Sándor Tamás és Jancsó Bálint is meg tudta őt előzni. Dicséretet érdemel még Nagy Alex Délvidékről és Losonczi Marcell Dunaújvárosról.

A lányok versenye is az utolsó fordulóban dőlt el. Az első helyet - azonos pontszám mellett, a másodlagos értékelésnek köszönhetően - Libik Krisztina szerezte meg Erdélyből a pécsi Leipold Boglárka előtt. Ebbe a versenyfutásba nem tudott beleszólni a 3. helyezett Meliska Gabriella Felvidékről.

A középiskolás fiúk versenye az első helyért az elejétől fogva Tóth Botond Artúr erdélyi és Kecskeméti Árpád déĺvidéki sakkozó különversenye volt. Végül is a 4. forduló döntött, amikor az erdélyi fiatalember megadásra kényszerítette a délvidékit. Harmadik Jakab Nándor Erdélyből.

A lányok versenyét másodlagos értékelés alapján nyerte a délvidéki Soklovacki Mila az erdélyi Varga Adrien előtt. Mögöttük bronzérmes a felvidéki Szalai Klaudia.

Befejezésként elmondhatjuk, hogy a 2014-es Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság versenye is a színvonalas sakkjátszmák mellett a sportszerűség szellemében zajlott.

 

EREDMÉNYEK:

 

ASZTALITENISZ

 

Általános iskolás leány:

1. Kószó Beáta - Délvidék

2. Szabó Andrea - Délvidék

3. Laczkó Eugénia - Délvidék

    Horváth Valentina - Délvidék

 

Általános iskolás fiú:

1. Bálind Valentin - Délvidék

2. Vetési Norbert - Erdély

3. Geréb Attila - Erdély

    Jenei Barnabás - Erdély

 

Középiskolás leány:

1. Szórád Henrietta - Délvidék

2. Gyólai Brigitta - Délvidék

3. Gulyás Szabina - Délvidék

    Szelid Dóra - Felvidék

 

Középiskolás fiú:

1. Cservik Krisztián - Délvidék

2. Komlusán Stefán - Délvidék

3. Mészáros Hunor - Délvidék

    Kovács Álmos - Felvidék

 

BIRKÓZÁS

 

31 kg:

1. Rekecki Botond - Délvidék

2. Szakcsi Rajmund - Pécs

3. Simon Levente - Pécs

 

33 kg:

1. Molnár Ferenc - Délvidék

2. Háhn Csaba - Pécs

3. Németh Csaba - Pécs

 

37 kg:

1. Fáth Henrik - Pécs

2. Kürti Adrián - Felvidék

3. Pokhilec Ádám - Kárpátalja

 

40 kg:

1. Kürti Márió - Felvidék

2. Kürti Krisztián - Felvidék

3. Opálka Kevin - Felvidék

 

47 kg:

1. Fekete Attila - Délvidék

2. Kajtár Sándor - Felvidék

3. Megály Zoltán - Felvidék

 

53 kg:

1. Petrovity Deján - Délvidék

2. Járfás András - Pécs

3. Surányi Martin - Délvidék

 

59 kg:

1. Katona Ádám - Délvidék

2. Kálmán Krisztián - Felvidék

3. Kollárovics Kevin - Felvidék

 

63 kg:

1.  Margitics Krisztián - Kárpátalja

2. Aladics Gergő - Pécs

3. Molnár Péter - Felvidék

 

66 kg:

1. Szinisin Dimitrov - Kárpátalja

2. Pintér Áron - Délvidék

3. Markoczi Ádám - Kárpátalja

 

73 kg:

1. Sebestyén András - Kárpátalja

2. Kukli Kristóf - Délvidék

3. Takács Máté - Felvidék

 

85 kg:

1. Fráber Ákos - Délvidék

2. Káliy Igor - Kárpátalja

3. Bata Boldizsár - Pécs

 

Csapatverseny végeredménye:

1. Délvidék            60 pont

2. Pécs                   43 pont

3. Kárpátalja         39 pont

4.  Felvidék           31 pont

 

KÉZILABDA

1. Csallóközaranyos - Felvidék

2. Nyárasd - Felvidék

3. Nyárádszereda - Erdély

4. Zetelaka - Erdély

5. Zenta - Délvidék

6. Szováta - Erdély

 

Gólkirálynő: Pint Judit 24 gól, Csallóközaranyos

Legjobb kapus: Baranovics Nikoletta - Nyárasd

Legjobb játékos: Talián Dominika - Csallóközaranyos

 

SAKK

 

Általános iskolás lány:

1. Libik Krisztina - Erdély

2. Leipold Boglárka - Pécs

3. Meliskova Gabriela - Felvidék

 

Általános iskolás fiú:

1. Sándor Tamás - Erdély

2. Jancsó Bálint - Erdély

3. Rónai Ákos - Pécs

 

Középiskolás lány:

1. Soklovacki Mila - Délvidék

2. Varga Adrien - Erdély

3. Szalai Klaudia - Felvidék

 

Középiskolás fiú:

1. Tóth Botond Artúr - Erdély

2. Kecskeméti Árpád - Délvidék

3. Jakab Nándor - Erdély

 

SZELLEMI VETÉLKEDŐ

1. Kárpátalja

2. Délvidék

3. Erdély

4. Őrvidék

5. Felvidék

 

 

KORÁBBAN ÍRTUK:

 

November 14-16. között 280 határon túli fiatal érkezik Pécsre, hogy összemérje erejét és tudását asztaliteniszben, birkózásban, kézilabdában, sakkban és egy kulturális szellemi vetélkedőn.

A találkozót éppen tíz esztendeje álmodta meg Kű Lajos, a Fradi egykori kiváló válogatott futballistája, a müncheni olimpia ezüstérmese, az FC Bruges BEK-döntős csapatának tagja. A legendás labdarúgó azt szerette volna, ha a sport segítségével határokon átívelő, politikától független kapcsolatok épülhetnek a fiatalok között, miközben a külföldön élő magyarok nemzeti összetartozási érzése is erősödhet.

 

Először tavaly érte Pécset a megtiszteltetés, hogy otthont adhat a négy sportágat magában foglaló döntőnek, ahová már a régiók előselejtezőinek legjobbjai érkeznek. A résztvevők olyannyira elégedettek voltak városunk házigazdaszerepével, hogy már a búcsúzáskor felkérték Pécset az ismétlésre, Páva Zsolt polgármester pedig az ünnepélyes eredményhirdetés végén úgy búcsúzott a vendégektől, hogy jövőre még egyszer visszavárjuk őket.
Bár a tengeren túliak ezúttal az utolsó pillanatban lemondták részvételüket, az épp a kanadai delegáció miatt tavaly az eredeti Kárpát-medenceiről Összmagyar nemzeti diákbajnokságra változtatott név immár marad; a létszám azonban így is bővül, sőt Burgenland, Felvidék, Kárpátalja, Erdély és Délvidék mellett immár Svájcból és Horvát-Szlavóniából is érkeznek magyar sportolók Pécsre, a jelen összesítés szerint összesen 280-an.
A program november 14-én, pénteken este ünnepélyes megnyitóval, pécsi iskolások sport- és kulturális bemutatójával indul. A sportversenyeket pedig a szombat délelőtti (a dzsámibeli tavalyi után most a Szabadság úti református templomban tartandó) ökumenikus istentisztelet foglalja erkölcsi keretbe.
Az asztaliteniszezők a PTE Pollack-csarnokában, a birkózók és kézilabdázók a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a sakkozók pedig a Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája (volt TÁSI) Radnóti utcai termében mérik össze erejüket-tudásukat.
Pécs sportmúltjától nem idegen az olimpia, azaz sportos eszme és a szellemi vetélkedés párhuzama, hiszen hazánk talán valaha élt legnagyobb sport-polihisztora, Lauber Dezső városunk szülötteként szerzett stadiontervével ezüstérmet az 1924-es párizsi olimpia szellemi vetélkedőjében – így a program örömteli része lesz szombat este az érkező régiók rövid kulturális bemutatkozása és a szellemi-történelmi vetélkedő. Az idén a korábbinál is színesebbre-látványosabbra tervezett műsorban most is valamilyen kerek évfordulóhoz kötődő témakörök dominálnak, így az I. világháború (1914), Ybl Miklós (szül.: 1814), Dózsa György (megh.: 1514), és persze elmaradhatatlanul az Aranycsapat, ezúttal hangsúlyosan Kocsis Sándor (az 1954-es vb gólkirálya) szerepel majd a feladványok között.

A viadal vasárnap délután ünnepélyes díjkiosztóval zárul, amelyen az idén is Schmitt Pál kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, korábbi köztársasági elnök és MOB-elnök akasztja a győztesek nyakába az érmeket – természetesen az ugyancsak kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a házigazda PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila közreműködésével.
A programot az önkormányzat, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt., valamint az Aranycsapat Alapítvány szervezi - a PEAC asztalitenisz-szakosztálya, valamint a megyei sakk- és birkózó-szövetség hathatós közreműködésével. Az idei újdonság, hogy az érkező régiók mindegyikét mentorként egy-egy pécsi iskola karolja föl, amelynek diákjai az érkezéstől a távozásig személyesen kalauzolják majd Pécs-szerte a vendégfiatalokat.


A látogatható (ingyenes) program

11. 14., péntek

19.30: Ünnepélyes megnyitó, csapatok köszöntése; Pécs köszönti vendégeit: kulturális műsor, sportbemutató (Lauber Dezső Sportcsarnok).

11. 15., szombat

09.00: Ökomenikus istentisztelet (Református templom, Szabadság u.)

11.00-15.00: Sakk (A Baptista Szeretetszolgálat Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája Sportiskola, Radnóti u. - volt TÁSI).

13.00-18.00: Leány kézilabda, csoportmérkőzések (Lauber Dezső Sportcsarnok)

13.00-17.00: Birkózás (Pécsi Kulturális Központ - volt Szivárvány Gyermekház, Dr. Veress E. u. 6.)

19.30: Kulturális műsor, szellemi vetélkedő, régiók bemutatkozása (Lauber Dezső Sportcsarnok)


11. 16., vasárnap

09.00-13.30: Asztalitenisz (Pollack-sportcsarnok)

09.00-13.30: Leány kézilabda, helyosztók, döntő (Lauber Dezső Sportcsarnok)

15.00: Záróünnepség, eredményhirdetés (Lauber Dezső Sportcsarnok)Kapcsolódó galéria
2014. november 18. X. Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság
Kapcsolódó videó
2014. november 24. X.Jubileumi Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság
MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Triatlon 2020. augusztus 12.

eXtremeMan hétvége PSN sikerekkel

Kerékpár 2020. augusztus 12.

Bajnoki bronzot hoztak a pécsi hegyikerékpárosok

Labdarúgás 2020. augusztus 11.

Péntekig lehet még nevezni a kispályás bajnokságra

Atlétika 2020. augusztus 10.

A fővárosban jártak atlétáink