Hírek

Bolgár edzővel készülnek Rióra a tollaslabdázók

Tollaslabda

2014. november 27.

A Multi Alarm Sportegyesület 2003-ban alakult azzal a szándékkal, hogy lehetőséget teremtsen a régióban élők számára a tollaslabda megismerésére.

Bolgár edzővel készülnek Rióra a tollaslabdázók

Az eltelt tizenegy év alatt azonban a célok kibővültek, mára a pécsi klub adja a nemzeti válogatott nagy részét, emellett külföldi olimpikon edzővel készülnek Rióra.

 

Az egyesületben tollaslabdázók száma meghaladja a félezret, ráadásul az igazolt játékosok száma is nagyot ugrott néhány év alatt, jelenleg nagyjából százan versenyeznek pécsi színekben. A Multi Alarm SE 2007-ben szerződtette az indonéz Budisantoso Darionót, aki a sportág kimagasló szaktekintélyű edzője. Ő a pécsieket pár év alatt először a legmagasabb osztályba, majd a sportág hazai csúcsára, az I. osztályú csapatbajnokság trónjára vezette.  2012 szeptemberétől a japán Jamamato Cuigo vette át a vezetőedző szerepét, majd idén szeptember közepén kezdte meg munkáját Pécsett a bolgár Jaszen Boriszov.

- Sportkarrierem befejezése után kezdtem edzősködni, juniorokat és felnőtteket is képeztem. Pécsre érkezésemkor baráti légkör fogadott, a legújabb edzéstervek és módszerek segítségével készítem fel a sportolókat. 10-15 kiváló versenyzővel számolhatok, akik bármikor bekerülhetnek, illetve már tagjai is a válogatottnak. A pécsi az egyik, ha nem a legjobb klub az országban. Sportolóinknak tehetsége és a feltétek is adottak ahhoz, hogy kvalifikálni tudják magukat a következő olimpiára. A két legjobb versenyző jelenleg Krausz Gergely és Sárosi Laura, de a juniorok között is vannak tehetségek, Pytel Bence, Szenjai Balázs és Papp Tittina kemény munkával elérhetik céljaikat. Szeretnék egy biztos utánpótlásbázist kialakítani, amelyből építkezni lehet a jövőben – kezdte a vezetőedző.

A pécsi játékosok egyike sem profi, a sport mellett keményen tanulnak. Magyarországon még gyerekcipőben jár a tollaslabda, a pécsi központ mellett Debrecenben és a fővárosban képeznek még jó tollaslabdázókat.

- Európában Dániában, Angliában és Franciaországban működnek kiváló tollaslabda centrumok, de a sportágat egyértelműen Ázsiában űzik a legmagasabb szinten, ott nemzeti játéknak is tekinthető. Az ázsiaiak alkatához és testfelépítéséhez kiváló a tollaslabda, hiszen az erő és rugalmasság tekintetében egyensúlyban van a testük. Míg az európaiaknál ez a kiegyensúlyozottság nem minden esetben van meg. Ráadásul Európában és Magyarországon nehéz versenyezni az olyan népszerű sportágakkal, mint a kosárlabda és a labdarúgás, de Pécsett minden körülmény adott ahhoz, hogy jó tollaslabdázókat neveljünk – hangsúlyozta a bolgár kiválóság.

A Multi Alarm SE sportolói legközelebb Törökországban és Észtországban lépnek pályára, majd jövőre az első Európai Játékokon is megmutatják, mit tudnak.

 

 

Jaszen Boriszov

 

A 44 éves bolgár tollaslabdázó közel 10 évig volt tagja hazája nemzeti válogatottjának, legnagyobb sikerei egyikeként tartja számon a barcelonai ötkarikás játékokon való részvételt. Mielőtt Pécsre érkezett, Cipruson és Görögországban is irányította a legjobb tollaslabdázók munkáját, jelenleg a Multi Alarm SE vezetőedzője, emellett a magyar válogatott szövetségi kapitánya is. Az ország legkvalifikáltabb edzőjeként tartják számon, tervei szerint jövőre a családja is Pécsre költözik.  

 

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben