Hírek

Kosárválogatott: egy siker, egy fájó vereség

Kosárlabda

2016. február 20.

Felemás hetet tudhat maga mögött a jövő évi Eb-re készülő, öt pécsi kosarast is soraiban tudó női válogatott. Előbb Pécsett egy ponttal legyőzte Szlovákiát, majd meglepő és fájó vereséget szerzett Izlandon.

Kosárválogatott: egy siker, egy fájó vereség

Bő egy hetes edzőtáborozással készült együtt a Lauber Dezső Sportcsarnokban az ugyanitt megrendezett Eb-selejtezőre a múlt héten a magyar felnőtt és U20-as női kosárlabda-válogatott. A keretbe több pécsi kosaras is behívót kapott, így a PEAC-ból

Zele Dorina, Raksányi Krisztina, Fűrész Diána és Kaposi Pálma, míg a Pinkk-Pécsi 424-ből Nagy Dorottya. És ne feledkezzünk meg az egykori pécsi sikerkovács Fegyverneky Zsófiáról, illetve az ugyancsak itt nevelkedett Tijana Krivacsevicsről sem. Az U20-as lányokat pedig a felnőtteknél is másodedzői szerepet vállaló pécsi mester, Imreh Ajtony vezeti.

Az összetartásnak meg is lett az eredménye, hiszen a korábban ugyancsak a MiZo-Pécsben is jeleskedő, honosított amerikai Allie Quigley vezérletével – és 27 pontjával… – 65-54-re le is győzte északi szomszédainkat, megtartva ezzel csoportbeli veretlenségét.

Pécsről aztán egyenesen Izlandra repült a csapat, ahol viszont, immár Quigley nélkül, meglepő és igencsak fájó, 87-77-es fiaskóba szaladt bele az addig nyeretlen házigazdáktól. Ezzel aztán, ha csak jobb kosárkülönbséggel is, de a szlovákok kerültek a pillanatnyi tabella élére.

Most hosszabb szünet következik a selejtezőkben, ám érdekesség, hogy a PSN Zrt. jól sikerült házigazdaszerepe nyomán Stefan Svitek szövetségi kapitány máris jelezte, örömmel térne vissza a portugálok ellen őszi összecsapásra is Pécsre. 

A csoport állása: 1. Szlovákia 7 pont, 2. Magyarország 7, 3. Izland 5, 4. Portugália 5

A magyar válogatott további programja:

November 19.: Magyarország – Portugália

November 23.: Szlovákia – MagyarországKORÁBBAN ÍRTUK:

Eredmény, E csoport, 3. forduló:
Magyarország-Szlovákia 65-64 (17-13, 9-11, 9-12, 30-28)
——————————————————-
A legjobb magyar dobók: Quigley 27, Fegyverneky 10

Az E csoport két veretlen válogatottja csapott össze a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a magyarok novemberben Miskolcon az izlandiak ellen, majd Portugáliában nyertek. A harmadik forduló kiemelten fontos volt a magyaroknak és a szlovákoknak is, mivel a győztes és ezáltal továbbra is százszázalékos együttes nagy lépést tehetett az Eb-részvétel felé. Stefan Svitek szövetségi kapitány gárdája, amely júniusban a 14-20. helyen zárt a magyar-román közös rendezésű Eb-n, hétfő óta készült Pécsen, a keretben pedig ismét ott volt a honosított Quigley Allie, aki legutóbb a tavalyi kontinenstornán szerepelt a nemzeti csapatban.

A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia és a két előző meccsen a legtöbb kosarat szerző Krivacsevics Tijána kezdte meg a pontgyártást, aztán Quigley is “beköszönt” egy triplával, de az 5. percben már a szlovákok vezettek. A házigazdák 7-9-ről egy 7-0-ás rohammal fordítottak, így a második negyed 17-13-ról indult. Mivel a magyar csapat hat percen át nem talált a gyűrűbe, a vendégek egyenlítettek, de a nagyszünetben 26-24 volt az állás a magyarok javára.
Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a magyarok 30 százalékkal dobták a triplákat, míg az ellenfélnek hét kísérletből egy sem ment be, ugyanakkor a kétpontosok (39/52 százalék) és a lepattanók (13/20) szempontjából a szlovákok voltak jobbak.

Térfélcsere után maradt a kosárínség, a válogatott a másodikhoz hasonlóan a harmadik játékrészben is csak kilenc pontot hozott össze, miközben Quigleyn kívül alig jelentett valaki veszélyt a gyűrűre. A 35-36-ról kezdődő zárószakaszban az illinois-i születésű játékos átlépte a húsz pontot, a Svitek-gárda hibátlanul büntetőzött, ám a túloldalon Angelika Slamova is szórta a hármasokat. A hallatlan izgalmakat hozó utolsó perc 65-61-ről indult, de Slamova bedobta hatodik tripláját, csakhogy ezután már nem esett kosár, így a hazaiak minimális különbséggel nyerték meg a mérkőzést.

A 3/0-ás győzelmi mérlegnél tartó magyarok szerdán Izlandon lépnek pályára.

A selejtezőkörből a kilenc csoportgyőztes, továbbá a hat legjobb második jut ki a 2017-es Eb-re, a házigazda csehek alanyi jogon résztvevők.

“Szűk meccs volt, az utolsó negyedben sok kosár született. Nagyot küzdöttünk, a végén szerencse is a mi oldalunkon állt. Ezzel a sikerrel fontos lépést tettünk az Eb felé” – értékelt Stefan Svitek szövetségi kapitány.

A csoport másik mérkőzésén:
Portugália-Izland 68-56
A csoport állása: 1. MAGYARORSZÁG 6 pont, 2. Szlovákia 5, 3. Portugália 4, 4. Izland 3

A magyarok további programja:
február 24.: Izland-Magyarország, Reykjavik 18.30
november 19.: Magyarország-Portugália
november 23.: Szlovákia-MagyarországKORÁBBAN ÍRTUK:

A Magyarország – Szlovákia női kosárlabda Európa-bajnoki selejtező szerdai sajtótájékoztatójáról

Az elsőként megszólított Dömötör Renáta, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének szolgáltatási referense örömét fejezte ki a mérkőzésről a meccs helyszínén, a Lauber Dezső Sportcsarnokban február 17-én, szerdán megtartott sajtótájékoztatón, hiszen a magyar női kosárlabdázás fellegvárának tekinthető pécsi katlanban csapnak össze Magyarország és Szlovákia legjobbjai.

- Nagyon szépen köszönjük Pécs városának és a sportcsarnokot üzemeltető Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek a segítséget, hiszen nem először bizonyítják, hogy kiválóan meg tudnak szervezni egy ilyen jeles eseményt. Bízom benne, hogy sokan jönnek szurkolni és a segítségükkel a magyar lányok megnyerik a találkozót – mondta Dömötör Renáta.

A sajtótájékoztató moderátora, Vujity Tvrtko a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázónak, Vári Attilának adta át a szót.

- Megtisztelő számunkra, hogy egy újabb válogatott összecsapásnak adhatunk otthont. Minden bizonnyal az MKOSZ és a köztünk lévő jó viszonynak is köszönhető, hogy mi szervezhetjük meg ezt a sorsdöntő mérkőzést. Arra biztatnám a szurkolókat, hogy még a meccs előtt vegyék meg jegyeiket elővételben, amíg lehet, erre minden nap 8.00-10.00 és 15.00-18.00 között van lehetőségük a Sportcsarnokban– mondta a sportcsarnokot működtető PSN Zrt. vezérigazgatója.

Dr. Őri László, Pécs város sportért felelős alpolgármestere hangsúlyozta, hogy a Pécset ugyan sokszor a kultúra városának nevezik, de ebbe beletartozik a sportkultúra is.

- Szerintem nagyon jó helyszínt választott a szövetség a rendezéshez, emellett Stefan Svitek szövetségi kapitánynak szeretnék köszönetet mondani, hogy a PEAC-Pécs négy pécsi játékosát is beválogatta a keretbe. Kérem a pécsi polgárokat, hogy minél többen látogassanak ki a mérkőzésre és szurkoljunk együtt a magyarok sikeréért.

Pécs város alpolgármesterétől a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Stefan Svitek vette át a szót.

- Nem számítok egyszerű meccsre, a szlovákok híresek a modern és kemény kosárlabdájukról. Két rutinos Euroliga-sztár is a keretük tagja, még nem tudjuk, hogy itt lesznek-e szombaton, de minden bizonnyal agresszíven fognak játszani.

Újságírói kérdésre a kapitány elárulta, hogy ugyan ő is szlovák állampolgár, de ennek nagy előnyét nem látja.

- Esetleg annyival van könnyebb dolgom, hogy ismerem a játékosokat. Különben ott folytatjuk, ahol novemberben abbahagytuk a munkát. Nem szegeznek kést a nyakunkhoz, de ha sikerülne győznünk, akkor nagy lépést tennénk az Eb-re való kijutásért. A lányok hozzáállása kitűnő, ugyan a novemberihez képest már kissé fáradtabbak, hiszen a klubjában mindenki közelít a szezon végéhez, de minden játékos a címeres mezért és Magyarország sikeréért küzd – árulta el Stefan Svitek. KORÁBBAN ÍRTUK:


A megfiatalított magyar válogatott a csoport éléről várja a 2017-es csehországi női kontinensviadal selejtezőjének folytatását, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) döntése értelmében a több hasonló sikeres korábbi rendezvény alapján a sportcsarnokot is üzemeltető Pécsi Sport Nonprofit Zrt. szervezheti a következő, Szlovákia elleni találkozót.

- Nagyon örülök, hogy Pécsett sikerül megrendezni ezt a fontos mérkőzést, hiszen nagyrészt ezen az összecsapáson múlik a jövő évi Európa-bajnoki részvételünk. Persze, lesz később is esély a kijutásra, de ha itthon legyőznénk a szlovákokat, nagy lépést tennénk a siker felé. A városban nagy hagyománya van a kosárlabdának, ezen, és a sportág képviselőinek összefogásán múlt, hogy ez alkalommal a pécsi közönség is élőben szurkolhat a lelátókon a magyar női válogatottnak. Ugyanakkor bízom benne, hogy sokan inkább ezt a mérkőzést választják a férfi kupadöntővel szemben, remélem, sok pécsi és a női kosárlabdázás szerelmesei a Lauber Dezső Sportcsarnokban fognak szurkolni a válogatottnak – árulta el érdeklődésünkre a PEAC-Pécs játékosa, Zele Dorina, aki mellett három klubtársa, Raksányi Krisztina, F?rész Diána és Kaposi Pálma is a válogatottal készül az Eb-selejtezőre.

A válogatott szintén pécsi kötődésű edzője, Imreh Ajtony is bizakodva várja a találkozót:

- Nagyon bízom abban, hogy a pécsi közönség megmutatja, mennyire szereti a kosárlabdát és sokat jönnek szurkolni a válogatottnak ezen a nagyon fontos mérkőzésen. Fontosnak tartom kiemelni, hogy a tizenöt fős keretből öten pécsi játékosok, négyen a PEAC-Pécs-ből, Nagy Dorottya pedig a PINKK Pécsi 424-ből került a keretbe, így bízom benne, hogy a pécsiek még inkább magukénak tekintik a válogatottat és sokan fogják biztatni a lányokat. Február második hetében járva azt mondom, hogy 50-50 százalék esélyük van a szlovákoknak és nekünk. Tavaly megvertük őket egy olyan összecsapáson, ahol már szinte mindkét válogatottnak mindegy volt az eredmény, abból a magyar gárdából most sokan hiányoznak, miközben a szlovákoknak csak az amerikai honosított kosárlabdázójukat kell nélkülözniük. Nem szabad azonban elfelednünk, hogy a mérkőzés előtt egy egész hetet együtt készülhet az edzőtáborban a válogatott Pécsett, ráadásul a szakmai stábot ismerve a szakmai felkészülésben nem lesz hiány, mindenki mindent megtesz annak érdekében, hogy ne tudjanak meglepetést okozni a szlovákok nekünk. Nyugodtan állítom, hogy életünk egyik legfontosabb meccse vár ránk, meg sem fordult a fejünkben, hogy kikaphatunk. Tehát a gondolatmenetem végére akár már azt is mondhatom, hogy nem is ötven, hanem hatvan százalék esélyünk van a győzelemre.

A szurkolók február 15-től minden hétköznap 08:00-10:00 és 15:00-18:00 óra között válthatják meg jegyeiket az összecsapásra a Lauber Dezső Sportcsarnokban.

A felnőttjegy 1500, míg a diákjegy egységesen 1000 forintba kerül; a 14 év alattiak ingyenesen tekinthetik meg az összecsapást. A belépők mindegyike a lelátóra érvényes; nem helyre szólóak, a nézők érkezési sorrendben foglalhatják el helyüket a sportcsarnokban.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben