Hírek

Tubes-napi felszerelésavató a sportiskolánál

2016. április 24.

Fiatal sportolók mellett családok százai is kilátogattak szombaton a Föld napjára és Tubes-napra a Tettyére, a PSN Zrt., pécsi szolgáltatócégek, civil szervezetek, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park programjaira

Tubes-napi felszerelésavató a sportiskolánál

Ingyenes idegenvezetés a Pintér­-kertben, ASzPIK Alkotói Piac, állatsimogató és a környezetvédelemmel kapcsolatos különböző interaktív játékok, illetve a PSN Zrt. játékos sportvetélkedője értékes ajándékokért, fődíjként egy mounten bike kerékpárért. Mindezekkel a színes programokkal várták a pécsieket április 23­-án a Tettyén, a Föld napján. A hagyományos családi rendezvény keretében megemlékeztek a Tubes megmentésére létrejött civil összefogásról is.
A régi püspöki nyaraló romjai tövében a PSN Zrt. sportos napjának színpadán, a nap nyitányaként megtartott köszöntőjében Závodszky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Tettye is természetvédelmi terület, de a közelben már a Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet található, és kevés olyan város van hazánkban, amelyet a természeti értékek így körülölelnek.
Ezt követően dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere immár a Tubes-napra utalva azt hangsúlyozta, hogy 2006 és 2009 között az a veszély fenyegette a várost, hogy egy katonai lokátort telepítenek a Mecsek egyik leggyönyörűbb csúcsára, a Tubesre. Ezt civil összefogással sikerült megakadályozni hosszú küzdelem során. A város azóta emlékezik meg erről – tette hozzá.
A város első embere után két sportoló lépett a környéket ellepő klubtársaik nagy tapsa közepette Vári Attila, a PSN Zrt. kétszeres olimpiai bajnok vezérigazgatója, illetve Sztojkovoics Éva, a Népjóléti és Sportbizottság elnökasszonya, korábbi válogatott kosárlabdázó mellé a színpadra: a PSN Zrt. Sportiskola két ifjú tehetsége, az ifjúsági olimpiai bajnok Kenderesi Tamás, illetve a még csak 14 esztendős, de már első felnőtt-világversenyén debütáló Konkoly Zsófia paraúszó. Akik ráadásul mindketten azzal büszkélkedhetnek, hogy ami rajtuk múlt, azt már nagyrészt megtették az idei nyári olimpiáért, illetve kora őszi paralimpiáért, immár "csak" az úszószövetség hivatalos delegálása hiányzik ahhoz, hogy nemsokára mindkettejükért Rióban szurkolhassunk.
Szűcs Zsolt, a PSN Zrt. vezérigazgató-helyettese mindkettejüket a mögöttük hagyott időszak nehézségeiről (edzőtáborok) és szépségeiről (győztes versenyek), illetve a még ugyancsak mindkettejük előtt álló májusi Európa-bajnokság esélyeiről faggatta. És persze a riói álomról - amely a sikeres Eb-szerepléssel csakhamar valósággá is válhat. 
A PSN Zrt. színpada és standja körül ezután is a sporté maradt a főszerep, hiszen a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Széchenyi István Gimnáziuma, Szakközépiskolája, Általános Iskolája és Sportiskolája diákjainak közreműködésével megkezdődő játékosan sportos feladatok sora várt az érdeklődő gyerekekre, akik száznál jóval többen álltak neki a pontvadászatnak. Amelynek a végén rengeteg sportos ajándék, köztük egy gyönyörű kerékpár talált új gazdára. 
Tovább színesítette a sportnapot, hogy a PSN Zrt. Sportiskola többszáz fiatalja itt próbálhatta föl először azokat a formaruhákat (melegítők, pólók), amelyek a társaságnak a város jelképeihez történő igazodása kapcsán folyamatban lévő arculatváltását tükröző új színeket és logókat is hordozzák (lásd képünket, amelyen a fekete-zöld ruhás sportolók, illetve a piros-fekete felszerelésüket ugyancsak a közelmúltban átvevő PMFC-s fiatalok csoportja beszélget egymással a Tettyén.) 

 

Korábban írtuk:A PSN ZRt. sportos vetélkedővel színesíti a Föld napját a Tettyén 

Pécsett évek óta szép hagyomány már, hogy a Föld napja alkalmából és a radarmentes Pécsért folytatott küzdelem apropóján ingyenes, színes és játékos családi programkavalkád várja a Tettyére látogatókat.

Idén sem lesz ez másként, április 23-­án szombaton 10 és 16 óra között ugyanis a Duna­-Dráva Nemzeti Park rendezésében számos pécsi szolgáltató és civil szervezet közreműködésével ünnepelhetjük bolygónkat. A programok középpontjában természetesen a környezettudatos életmód népszerűsítése áll.

A rendezvényen idén is kint lesz a Tettye Forrásház Zrt. A szolgáltató újfent elhozza a gyerekek kedvenc interaktív vizes játékait, azok a kicsik tehát, akik játszva szeretnének tanulni a környezettudatosságról, belemerülhetnek a „bacifogóba” és az „ökopecába”, belevághatnak a „vízlábnyomos játékokba”, lesznek színezők és egy óriási, „Vízőrző” nevű társasjáték is, amelyben az apróságok lehetnek a játékbábuk.

A Biokom Nkft.­t képviselő Ökováros­Ökorégió Alapítvány is a környezettudatosság jegyében hozza el programjait. Hogy csak párat említsünk: lesz újrahasznosított papírkészítés, szelektív hulladékgyűjtés másként (azaz „kukadobáló”), ökolábnyom­számítás óriás táblán, textilvirág- varrás és noteszkészítés hulladékpapírból.

Az ökotudatos életmód iránt lelkesedő kis pécsiek és szüleik továbbá kiélhetik kreativitásukat a zöld kézműves­foglalkozásokon, amelyeken természetes alapanyagokból készíthetnek játékokat és egyéb használati tárgyakat. Akik pedig nem bírnak az alkotásvágyukkal, akár animációt is készíthetnek a Total Art Egyesület standjánál. Ha pedig valaki többet szeretne megtudni az állat­ és növényvédelemről, valamint az állatok és növények gondozásáról, a Föld napján megtalálhatja számításait, hiszen többek között a PTE Botanikus Kertje, a Greenpeace és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is ott lesz a Tettyén.

A Föld napjára azoknak is érdemes kilátogatniuk, akik esetleg még nem látták a nemrégiben felújított Pintér­kertet, a rendezvényen ugyanis 13 és 14 órakor ingyenes idegenvezetést is tartanak a gyönyörű arborétumban.

A rendezvényen megjelenik többek között a pécsiek kedvenc kis vására, az ASzPIK Alkotói Piac is, de lesz állatsimogató a Misina Természet­ és Állatvédő Egyesülettel, és a Csorba Győző könyvtárnak köszönhetően jön egy retro könyvvásár is, ahol naná, hogy természetismereti könyvekből válogathatnak az érdeklődők.

A résztvevő szolgáltatók és szervezetek sátrainál játékos feladványokat oldhatnak meg a gyerekek, a sikeres megoldásokért pedig pecsétet kapnak egy menetlevelére”, amelyet a központi információs standnál lehet átvenni. A pecséteket ajándékokra lehet beváltani (garantált kedvezményes belépő a Tettyei Mésztufa­barlangba), de sor kerül több nyereménysorsolásra is, amelyeken ingyenes családi belépőket lehet nyerni a Duna­Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyeire.

A Föld napjához kapcsolódóan, a PSN Zrt. a „Tubes Tusával” színesíti az egész napos programot. Ez a tusa sportesemény, de nem verseny. A családok teljesítménylapot kapnak, amellyel öt állomást kell felkeresniük a Tettye környékén. Az állomásokon – kicsik és nagyok által egyaránt teljesíthető – feladatokat kell megoldaniuk. Ilyen próba lesz a növényfelismerési túra a Dömörkapuig, a tettyei romoknál kialakított lézerfegyveres lövészet, valamint a PSN Zrt. egy akadálypályát is kiépít a tettyei park természetes adottságait kihasználva, de lesz még kosárra dobás is.
A részvételt és az feladatok teljesítését mind az öt állomáson a teljesítménylapra adott bélyegzővel igazolhatják a „versenyzők”, amellyel ajándéksorsoláson vehetnek részt. A városi cégek által felajánlott ajándékokon felül a „Tubes Tusa” fődíjaként egy kerékpárt sorsolnak majd ki 14:30-kor.

A hagyományokhoz hűen a Föld napjával egy napon emlékezhetünk meg arról a napról is, amikor a pécsieknek sikerült megakadályozniuk, hogy radarállomást építsenek a Mecsek egyik legszebb csúcsán, egy természetvédelmi területen. Ebből az alakalomból idén is beszédet mond a rendezvényen Páva Zsolt, Pécs polgármestere szombaton délelőtt 10 órakor.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben