Hírek

6 napos futás: nem őszinte a reggeli mosoly

Atlétika

2016. május 12.

Már ahhoz is komoly elhatározás és motiváció kell, hogy valaki lefusson egy maratont, ami 42 195 méterből áll, ám a PSN Zrt. gazdasági igazgatója, Antal Zoltán nagyobbat álmodott…

6 napos futás: nem őszinte a reggeli mosoly

6 nap alatt minél több kilométer teljesítése futva – ez volt a célja annak a 76 sportolónak, akik május 4-én, szerdán nekivágtak a Balatonfüreden megrendezett ultramaratoni világkupának. A rajtnál (és végül a hatodik nap végén is) ott volt a PSN Zrt. munkatársa, Antal Zoltán is.

- A 6 napos futás egy folyamat vége volt nálam. Immár öt éve kezdtem el hosszútávú triatlonozni, majd később beleszerettem az ultratávokba is triatlon és futás tekintetében egyaránt. A 6 napos a legnehezebb és leghosszabb futószám, amit Európában rendeznek, ráadásul Balatonfüreden a világ jelenlegi legjobb futói versenyeztek idén, így egyben megtiszteltetés és kihívás is volt a magyar csapat tagjaként rajthoz állni. A megmérettetés előtt igyekeztem minden információt beszerezni, Lajkó Csaba barátommal (tavaly negyedszer teljesítette az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres Sparathlont – a szerk.) sokat beszélgettem, de azért azt hozzátenném, hogy ez alatt a hat nap alatt többet tanultam az ultrafutásról, mint az elmúlt három évben – vázolta fel motivációit Antal Zoltán.

A felkészülésről nagyon röviden nyilatkozott a sportoló, minél többet kell futni egy ilyen extrém hosszúságú megmérettetés előtt, ennyi a titka. Antal Zoltán még soha nem indult hasonló hosszúságú versenyen, így nem tűzött ki maga elé teljesítendő távot, viszont tudta, hogy eljön az az idő, amikor elkezdődnek a problémák és komoly fájdalmai lesznek, ezeket akarta minél jobban kezelni annak érdekében, hogy a végén a teljesített táv minél nagyobb számot mutasson.

- A legnagyobb kihívás a folyamatos problémakezelés egy ilyen ultratávon. Nagyjából négy-öt olyan területet tudok felsorolni, amelyre nagyon figyelni kell, különben feladja az ember. Fontos a megfelelő energiaszint fenntartása, amelyet tudatos étkezéssel és alvással lehet kezelni. Emellett kiemelten kell kezelni a sérüléseket, a monotóniát, és azt, hogy ne fogyjon el a motiváció. Persze a hat nap alatt mindegyikkel meggyűlt a bajom, akadt olyan pillanat is, amikor egyszerre több akadályt kellett leküzdenem. A legnehezebb talán az volt, hogy a legrosszabb percekben is lássam a végét, tudjam, miért csinálom, és ne adjam fel. Ezeket megfelelően tudtam orvosolni, így egyetlen másodpercre sem jutott eszembe, hogy itt a vég és inkább feladom. Nem mondom, hogy minden reggel őszinte volt a mosolyom, amikor sajgó lábakkal keltem fel és tudtam, hogy újabb körök várnak rám a 900 méteres pályán, de megérte – foglalta össze a hat nap nehézségeit és szépségeit a PSN Zrt. gazdasági igazgatója, aki végül 401 megtett kilométerrel ért célba.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy min gondolkodnak, mit tesznek az ultrafutók egy ilyen hihetetlenül hosszúra nyúló verseny alatt.

- Sok mindent csináltam. Számoltam a résztávokat, mindig csak maximum 3-4 órát előre, zenét hallgattam, meséket, hangoskönyveket játszottam le, amelyeket a barátnőm olvasott fel. A legnehezebb időszakokban, amikor a séta is fájt, más versenyzőkkel beszélgettünk, megosztottuk a futás közben felmerülő problémákat, vagy éppen hétköznapi dolgokat vitattunk meg. Szerencsére az időjárás is majdnem tökéletes volt, a legideálisabb az ultrafutásra a felhős, nagyjából 15 fok. Úgy tervezem, hogy az ultrafutástól ezzel a fantasztikus versennyel búcsúztam, az életem teljesen más területére szeretnék még több időt és energiát fordítani, de hihetetlen nagy élmény volt teljesíteni ezt a kihívást az életemben – zárta szavait Antal Zoltán.

 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben