Hírek

Pécsiek a riói olimpián

2016. július 25.

Hat pécsi sportolónak szurkolhatunk Rióban.

Pécsiek a riói olimpián

Csonka Zsófia a rutint képviseli Rióban 

A PSN Zrt. Sportiskola kiváló sportlövője, Csonka Zsófia immár negyedik olimpiájára készül, így minden kétséget kizáróan a legrutinosabb pécsi versenyzőként állhat lőállásba Rióban. 

- Nekem sok minden nem lesz már ismeretlen az ötkarikás játékokon, ami az első olimpiájukon indulók számára még új lehet. Tudom, mi vár rám, kötöttebb a program, mint egy Világkupán, az egész olimpiai falu egy kis városként értelmezhető, ahol mások a lehetőségek, mint a civil életben. Például elsőre nekem is furcsa volt a többszörös Roland Garros győztes Rafael Nadallal egy asztalnál vacsorázni. Az újakat hamar magával ragadja az a forgatag, ami az ötkarikás játékokkal jár, de ez nagyon is ösztönzőleg tud hatni a sportolókra amellett, hogy sokaknak nem sikerül elvonatkoztatni a versenyt a nyüzsgéstől és ez a teljesítmény rovására is mehet. Szerencsére ezt is megtanultam már kezelni. Idén tíz napot leszek kint Rióban, míg a többi sportlövő legalább tizenhat napig fogja élvezni a hangulatot. Versenyezni megyek augusztusban, aztán pedig vár itthon a megérdemelt pihenés – árulta el lapunknak a sportlövő, aki a tavalyi Európa-bajnokságon megszerzett aranyérmével vívta ki a jogot a riói indulásra.

- Már a felkészülés végén tartok, most a mentális dolgokat kell a helyükre tennem. Tudom, mekkora teherrel jár az olimpián lőállásba állni, és azzal is tisztában vagyok, hogy erre nincs ellenszer. Egyetlen segítség van: gyorsan kell alkalmazkodni a szituációkhoz – vetítette előre Csonka Zsófia, aki július 30-án utazik Rióba, hogy sportpisztoly versenyszámban összemérje tudását a többi nemzet legjobbjaival.

 

 

Kenderesi Tamás 200 pillangón Phelps előtt áll 

A pécsiek számára eddig sem volt kérdés, hogy Kenderesi Tamásnak ott a helye a riói olimpiára induló repülőgépen, de miután a PSN Zrt. Sportiskola ifjúsági olimpiai bajnoka 200 pillangón a Budapest Openen sem talált legyőzőre, immár hivatalossá vált, hogy Cseh László mellett második magyarként valóban ott lesz a medencében az ötkarikás játékokon. 

- Rióban okosabban kell felépítenem a versenyzést, mint például az Európa-bajnokságon tettem. Az ottani örömömbe csak annyi üröm vegyült, hogy jobb beosztással akár az ezüstérmet is megszerezhettem volna. Ez volt az első Eb-m, először tapasztaltam meg, milyen két nap leforgása alatt háromszor beleadni mindent a medencében, és éppen ennek, az addig ismeretlen kihívásnak a tanulságait leszűrve kell Rióban okosabban taktikáznom – nyilatkozta a pillangó-specialista úszó.

A PSN Zrt. Sportiskola kiválósága tizenkét évvel fiatalabb a tizennyolc olimpiai bajnoki győzelemmel büszkélkedő Michael Phelps-nél, ugyanakkor a 200 pillangó idei világranglistáján Kenderesi ötödikként egy helyezéssel jobb az amerikainál.

- Ez csak átmeneti állapot, az igazi rangadó Rióban lesz. Kicsit ugyan izgulok, de nagyon élvezem, hogy egyre közelebb van életem eddigi legnagyobb versenye. A világranglistán hatan állunk 1:55-nél jobb idővel, ez már önmagában jól hangzik, de azt szeretném, ha a nagy kihívás ennél többet hozna ki belőlem – zárta a PSN Zrt. Sportiskola úszója. 

Kenderesi Tamásnak Rióban 200 pillangón szurkolhatunk majd.

 

Konkoly Zsófi pihenésként úszta át a Balatont

 

Szinte hihetetlen számú résztvevő, 8223 sportoló rajtolt el a napokban az immár hagyományos Balaton-átúszáson. A férfimezőny legjobbja Papp Márk lett, aki 58:33 perc alatt teljesítette a távot, a hölgyek között Risztov Éva hosszútávúszó ért partot először, 1:00:50-es idővel. Pécsiek is szép számmal képviselték városunkat Révfülöpön, köztük a PSN Zrt. Sportiskola rióira készülő 14 éves paraúszója, Konkoly Zsófia is.

 

Azt gondolnánk, hogy akinek tizenegy úszóedzése és négy konditermi tréningje van egy héten, az szabadidejében nem vágyik víz közelébe sem, nemhogy újabb, ráadásul extrém úszóversenyre. Konkoly Zsófia ezt máshogy gondolja.

- Második alkalommal vágtam neki a Balaton átúszásának, idén az egyik pécsi szinkronúszóval, Grassy Dórával úsztam együtt. Nagyon meleg volt a levegő, de a vizet sem mondanám hidegnek. Nagyon jól éreztük magunkat, végre nem kellett az idővel és az edző intelmeivel foglalkoznom, pusztán kikapcsolódásként és a kihívás miatt teljesítettem a távot. Más a légköre egy ilyen tömegsport-rendezvénynek, mint egy „igazi” versenynek, nagyon jó volt látni, hogy ilyen sok ember választotta július első hétvégéjén a sportolást és a kedvenc sportágamat, az úszást és tettek a saját egészségükért – mondta a mindössze 14 éves paraúszó. 

Konkoly Zsófia Rióban négy számban, 100 pillangón, 400 gyorson, 200 vegyesen és 100 háton indul majd a szeptember 7. és 18. közötti Paralimpiai Játékokon.

 

A Rióra készülő csinos tollaslabdázó a Fair Play díjra is esélyes lehet 

Nem túlzás állítani, hogy a világsajtót is bejárta május elején a hír, miszerint a pécsi Sárosi Laura ugyan megnyerhette volna a mérkőzést német ellenfele ellen – ezzel nagy lépést tett volna a riói kvótaszerzés felé –, mégis a sportszerűség kerekedett benne felül, és sporttársának, akinek elszakadt a lábbelije, odaadta a saját tartalékcipőjét, majd kikapott. 

Ekkor úgy tűnt, gesztusával a sportszerű magyar kikerül a kvalifikációra jogosító helyekről, ám végül ez nem következett be: miután az előzetesen kalkuláltnál több női versenyző indulhat női egyéniben Rióban, a nemzetközi szövetség és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése nyomán Sárosi Laura alanyi jogon, és nem szabadkártyával lehet ott az ötkarikás játékokon.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke szerint ugyanakkor a magyar lány felkerült arra a listára is, amelyből kikerülnek majd a Rióban díjazandó sportolók.

A pécsi lány az elmúlt időszakban többek között Kanadában is pályára lépett, ahol ugyan a harmadik körben kiesett, mégis úgy nyilatkozott, hogy élete egyik legjobb tornáján vett részt. Ugyan az eredményével is elégedett volt, de kiemelte, hogy annál már csak a mutatott játéka tetszett jobban saját magának.

A csinos tollaslabdázónak nagyon sokan gratulálnak a közösségi oldalakon keresztül, sorra lepik el a biztató szavak az oldalát. Laura több csajos felkérésnek is eleget tett a nyáron, többek között az olimpiai formaruháját is bemutatta az egyik kereskedelmi csatorna műsorában, emellett még a Balaton Soundon is szórakozott kicsit barátnői társaságában. 

 

 

Sors Tamás a repüléstől már jobban tart, mint a versenyzéstől 

Az ANK Úszóklub többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Sors Tamás immár harmadik paralimpiájára készül, ezúttal négy versenyszámban szurkolhatunk a pécsi fiúnak Rióban.

 

Sors Tamás ugyan még nem mondható idősnek, idén decemberben lesz 25 éves, azonban hatalmas rutinnal és rengeteg leúszott kilométerrel a háta mögött úgy látja, hogy akár ez lehet az utolsó olimpiája.

- Hétéves korom óta napi szinten úszok, idén a harmadik paralimpiámon veszek majd részt, amit ha összeadunk, akkor tizenkét ötkarikás játékokra való készüléssel teli év jön ki. Természetesen nem azt mondom, hogy Rió után teljesen abbahagyom az úszást, de Tokióban már lehet, hogy nem állok rajtkőre. Szeretnék az életem más területeire is koncentrálni, például a londoni paralimpia után elkezdtem a PTE Állam- és Jogtudományi Karán tanulni, fontosnak tartom, hogy a következő félévtől jobban koncentráljak az iskolai teendőimre is. Nagyon segítőkészek a karon dolgozók és az oktatók, szeretem is, amit tanulok, így Rió után az életem ezen részére is nagyobb hangsúlyt szeretnék fektetni – kezdte Sors.

Nyilván más érzéssel utazik és vesz részt egy sportoló az első és a sokadik paralimpiáján, a pécsi úszót erről is kérdeztük.

 

- Az első azért fontos, mert az az első, a másodikon szerettem volna jobban teljesíteni, mint előtte, a harmadikra pedig már elég rutinossá váltam. Bízom benne, hogy sikerül megjavítanom az eddigi időeredményeimet, már nem stresszelek annyira, mint korábban. Jól szeretném magam érezni Rióban – árulta el a többszörös paralimpiai bajnok úszó, aki 50 és 100 gyorson, 200 vegyesen és 100 pillangón áll majd rajtkőre, utóbbi számban van a legnagyobb esélye a győzelemre. Búcsúzóul Sors Tamás még hozzátette, hogy ugyan nem izgul már annyira, mint eleinte, de hiába utazik repülőn évente nagyjából tíz alkalommal, nem tudja megszokni, így az utazástól talán jobban is tart, mint magától a versenyzéstől.

 

A Mecsek lankáin készül a maratonfutó

 Szabó Tünde, a PVSK maratonfutója 2000 után újra olimpiai kvótát szerzett, és most is egyénileg készül Rióra. 

A PVSK atlétája már tavaly teljesítette az olimpiai szintet, így a Sidney-ben megrendezett ötkarikás játékok után, ahol Czukor Zoltán és Kürtösi Zsolt képviselték a pécsi klub színeit, Szabó Tünde készülhet a riói játékokra.

- Ha választanom kellene a repülés és a futás között, akkor egyértelműen az utóbbit választanám. Legutóbb is megfájdult a fejem és rosszul voltam a levegőben, így szívesen kihagynám az utazással járó kellemetlenségeket. De mivel tudom, mi a célom, így már nagyon várom az utazást – kezdte a hosszútávfutó.

Szabó Tünde legutóbbi, 31 kilométeres versenyén egy ukrán és egy kenyai atléta előtt végzett az élen.

 

- Nincs megállás, folyamatosan edzésben vagyok. Az a célom, hogy jobb és jobb legyek. Nagyon sokat járok a Mecsekbe futni, szerencsére Pécs városának ez egy nagyon jól kihasználható adottsága, hogy hegyi futással is lehet javítani az állóképességemet. A barátom nagyon sokat segít a felkészülésemben, de leginkább egyénileg tréningezek, jobban szeretem azt a munkát elvégezni, amit saját magamnak kitalálok, mint amit más mond. Persze az edzőm és a szövetség szakemberei is segítenek a készülésben. Rióban még az utolsó négy napban is fogok edzeni, kell némi átmozgatás, az én szervezetemnek ez esik jól, nem a pihenés, ettől jobbak az időeredményeim. A nagy terhelés sokat kivesz az emberből, amit többek között vitaminokkal pótolok, de sajnos nem olyan rég közölték velem, hogy azokat nem vihetem ki Rióba. Ráadásul mostanában a sok papírmunka is rengeteg időt elvesz, így sokszor kell átszerveznem a napjaimat annak érdekében, hogy minden rendben legyen az indulásra – foglalta össze az egyéni sportolók nem is olyan egyszerű felkészülését Szabó Tünde.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben