Hírek

Pécsiek a paralimpián

Úszás

2016. szeptember 12.

A PSN Zrt. Sportiskola 14 éves tehetsége, Konkoly Zsófia öt számban, az ANK Úszóklub többszörös paralimpiai bajnoka, Sors Tamás pedig négy számban áll rajtkőre Rióban.

Pécsiek a paralimpián

Egy éjszaka alatt két pécsi bronz a paralimpián

Két éremmel búcsúzik Sors Tamás a paralimpiáktól

Pécsi szempontból kivételes estét hozott szeptember 15., hiszen a PSN Zrt. Sportiskola mindössze 14 éves paraúszója, Konkoly Zsófia és az ANK Úszóklub kétszeres paralimpiai bajnoka, Sors Tamás is felállhatott a dobogóra Rióban.

Sors Tamás a legjobb idővel jutott a döntőbe 100 méteres pillangóúszásban, ahol címvédőként állt rajtkőre, de a végén két ellenfele is jobban hajrázott nála, így bronzérmet szerzett.

- Kemény finálé volt, nagyon meglepett mindenkit a győztes görög srác. Féltem, hogy rosszkedvű leszek, de nem vagyok az, jó verseny volt, boldog vagyok. Két utat képzeltem el magamnak a befejezésre: a legszebb az lett volna, ha nyerek, gyönyörű álom lett volna harmadszor is aranyérmet szerezni 100 pillangón. A másik út az volt, hogy valakinek átadom a stafétát, most ez történt, de elégedett vagyok, mert most is ott voltam a legjobbak között. Az úszástól nem veszek búcsút, de a paralimpiától és a pillangótól igen. Ha összerakjuk a bronz- és az ezüstérmet, akkor ez a kettő együtt felér nekem egy arannyal – mondta elégedetten a mindig mosolygós Sors Tamás.

A női 100 méteres pillangón Konkoly Zsófia kiváló eredménnyel nyerte meg a futamát a selejtezőben, majd az ötödik idővel került a döntőbe, ahol komoly meglepetést okozott azzal, hogy mindössze 14 évesen bronzérmet szerzett.

- Még nem fogtam fel, hogy harmadik lettem, de nagyon örülök. Nem tudom, hogy sikerült, de a vége már nagyon fájt. Az időeredményeim arról árulkodtak, hogy jó formában vagyok, örülök, hogy ezt sikerült is bebizonyítanom – beszélt röviden és tömören élete eddigi legnagyobb teljesítményéről a PSN Zrt. Sportiskola paraúszója.

 

A pécsiek eredményei a riói paralimpián:

 

Sors Tamás

200 m vegyes: 2. hely

100 m pillangó: 3. hely

50 m gyors: 5. hely

100 m gyors: 6. hely

 

Konkoly Zsófia

100 m pillangó: 3. hely

400 m gyors: 6. hely

50 m gyors, 200 m vegyes: nem jutott döntőbeKORÁBBAN ÍRTUK:


Második számában, 100 gyorson hetedik helyen jutott a pécsi fiú döntőbe, majd ott egyet javítva a hatodik helyen zárt. 

Az 50 m gyors előfutamábóll Tóth az ötödik, Sors a hatodik legjobb idővel került be az esti döntőbe, ahol ennek megfelelően előbbi a 2-es, utóbbi a 7-es pályán úszott.
    A finálé óriási csatát hozott, a végén századok döntöttek, s végül a brit Matthew Wylie csapott először a célba.
    Némi meglepetés, hogy Sors megelőzte a hétfőn 100 méter gyorson harmadik Tóthot, aki négy éve, Londonban ezüstérmet szerzett ebben a számban. Sors negyedik, míg Tóth hatodik helyen végzett.
Konkoly Zsófia saját magához képest jól teljesített, elégedett volt az idejével, azonban sajnos mégsem jutott be a döntőbe.

KORÁBBAN ÍRTUK:


Pécsi szempontból Konkoly Zsófiának szurkolhattunk először az idei paralimpián, a PSN Zrt. Sportiskola tehetsége 400 méter gyorsúszásban mérte össze tudását a világ legjobbjaival. A pécsi lány ugyan az első vízbe ugrásánál még nagyon izgult, ám az esti döntőn ez már nem látszott, egy helyet javított az előfutamban elért helyezéséhez képest és a hatodik, pontszerző pozícióban csapott célba a fináléban.

- Az időm nem lett olyan jó, de nem vagyok csalódott. Úgy gondolom, hogy sikerült fejben és fizikailag is összeraknom az úszásomat, legközelebb megpróbálok jobb eredményt elérni – foglalta össze Konkoly Zsófia az első paralimpiai számának eredményét.

200 méter vegyesen szinte egymást követve ugrott medencébe Konkoly Zsófi és Sors Tamás, előbbinek ugyan nem sikerült a döntőbe kerülnie, ám a férfiak mezőnyében két magyart is láthattunk a fináléban, Sors Tamás mellett Tóth Tamás is képviselte hazánkat a legjobb nyolc között.

Sors nagyszerűen kezdett pillangón, ami a specialitása, 50 méternél elsőként fordult, majd háton is tartotta az előnyét. Százötven méternél aztán már Morlacchi volt az élen, s bár Sors támadta az utolsó hosszon, nem sikerült befognia és másodikként csapott a célba. Tóth Tamás gyakorlatilag végig a negyedik helyen haladt.
    -Nagy meglepetés ez az ezüst, még fel sem fogtam - mondta fülig érő szájjal a 24 éves pécsi Sors Tamás. - A pillangót nem tudom visszafogni, az mindig olyan, hogy megindulok és megyek, háton arra kellett figyelnem, hogy ne lassuljak le, amire hajlamos vagyok, mellen figyeltem a többiekre, gyorson pedig bekapcsoltam a lábamat, amennyire tudtam.
    Federico Morlacchi pillangón is nagy ellenfele lesz majd Sors Tamásnak, aki ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: látszik, hogy az olasz nagyon jó formában van, várhatóan nagy lesz majd kettejük között a csata.
    Tóth azt mondta: a reggeli előfutam után látta, hogy számára ez a negyedik hely lehet a realitás, s mivel a fináléban nem történt semmi váratlan, ezt sikerült is megszereznie.

MEGOSZTÁS