Hírek

Pjongcsang 2018

Korcsolya

2018. január 24.

A téli olimpia számokban

Pjongcsang 2018
TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS

A 2018. évi XXIII. Téli Olimpiai Játékokat a dél-koreai Phjongcshang rendezi 2018. február 9. és 25. között. A dél-koreai város már korábban is pályázott a játékokra, de a 2010-es és 2014-es olimpia megítélésénél is néhány szavazattal lemaradt a győzelemtől. 2011. július 6-án a dél-afrikai Durbanban viszont már az első körben megnyerte a szavazást (63 vokssal) München (25) és Annecy (7) előtt. Dél-Korea ezzel második olimpiáját, ebből is az első télit rendezheti meg februárban. Ázsiában korábban Japán adott otthont kétszer a téli ötkarikás játékoknak: Szapporo (1972) és Nagano (1998). A játékokon 18 nap alatt 15 sportág 102 versenyszámában avatnak bajnokot. 2011. augusztus 15-én jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a Phjongcshang 2018 Koordinációs Bizottság létrehozását. A helyi szervezőbizottságot október 19-én hívták életre. A szervezőbizottság első feladata a játékokra vonatkozó fő terv elkészítése, valamint a helyszínek kijelölése volt. A NOB első szemléjét 2012 márciusában tartotta. 2013 februárjában a NOB akkori elnöke, Jacques Rogge először tekintette meg az építkezéseket. Azóta a szervezők megépítették a fővárost az olimpia városával összekötő gyorsvasútvonalat. Sikeres tesztversenyeket rendeztek az összes helyszínen. A játékok emblémáját 2013. május 3-án mutatták be. A magyar sportolók 2 ezüst- és 4 bronzérmet szereztek az eddigi téli olimpiákon. Magyarország már 1924-ben, az első téli olimpián is részt vett. Ekkor három sportolónk indult az északi sí számokban. Azóta is minden olimpián ott voltak sportolóink. Az első érmet, egy bronzot 1932-ben páros műkorcsolyázásban Rotter Emília és Szollás László nyerte. Ezt a teljesítményt 1936-ban megismételték. A világháború után, 1948-ban a Kékessy Andrea, Király Ede páros nyert ezüstérmet műkorcsolyázásban. Az 1952-es és ’56-os játékokon a Nagy-testvérek, Mariann és László gondoskodott, hogy ismét állhasson magyar páros dobogóra, mindkétszer bronzérmesek lettek. Az eddigi utolsó olimpiai érmes a jégtáncos Regőczy Krisztina és Sallay András, akik ezüstérmesek lettek 1980-ban. Az utóbbi olimpiákon a rövidpályás gyorskorcsolyázók több értékes 4-6. helyezést értek el. Remélik, ez a sorozat 2018-ban érmekben is megmutatkozik.

OLIMPIÁK SZÁMOKBAN

Magyarország nem mondható téli sportnagyhatalomnak. Eddig 2 ezüst- és 4 bronzérmet szerzetek sportolóink. Minden érmet a korcsolyasport adott, most is tőlük várjuk a jó szereplést.

A phjongcshangi téli olimpián a 18 versenynap alatt 15 sportág 102 versenyszámában avatnak bajnokot. 2015 júniusában a téli játékok programjába bekerült a curling vegyespáros, a hódeszka Big Air (ugrás), az alpesi sí csapat, valamint a gyorskorcsolya tömegrajtos versenyszám. Ugyanekkor lekerült a műsorról a hódeszka parallel műlesiklás versenye.


HELYSZÍNEK

Két nagy körzetben: Pyeongchang Mountain Cluster-ben és Gangneung Coastal Cluster-ben rendezik a versenyeket. Utóbbiban lesznek a jeges események. A jégkorongtorna helyszíne a 10000 nézőt befogadó Gangneung Hockey Centre és a 6000 ezres Kwandong Hockey Centre. A Gangneung Curling Centre-ben lesznek a curling-versenyek, ide 3500 néző fér be. A gyorskorcsolya-versenyek a 8000 ezres Gangneung Oval, míg a műkorcsolya és jégtánc, továbbá a rövidpályás gyorskorcsolya-események helyszíne a Gangneung Ice Arena lesz. Itt 12 ezer néző fér el. A Pyeongchang Mountain Cluster a hegyi versenyek körzete.

OLIMPIAI LÁNG

Hagyományos ünnepség keretében 2017. október 24-én lobbant fel a téli olimpia lángja az ókori játékok helyszínén, Olümpiában. Görögföldön 2129 km-tett meg az olimpia jelképe, amely többek közt az Akropolisz lábánál is megpihent, majd október 31-én vették át a koreaiak a márványból készült Panathinaikó Stadionban, az 1896-os első modernkori játékok helyszínén. Koreában száz nap alatt 2018 km-t tesznek meg a lánggal, több mint 7500-an futnak vele 9 tartományon és 8 megyei jogú városon át. Február 9-én, a megnyitóünnepségen ér célba a játékok helyszínén, majd fellobban az olimpiai stadion kandeláberében.

AZ OLIMPIA KABALAFIGURÁI

Egy fehér tigris és egy ázsiai fekete medve a 2018-as phjongcshangi téli olimpia és paralimpia kabalafigurája. Az állatok a Szuhorang és a Bandabi nevet viselik. A Szuhorang a koreai védelem és tigris szavak összetételéből jött létre. A fehér tigrist a Koreai Köztársaságban szent állatként tisztelik, már az 1988-as szöuli nyári játékoknak is tigris volt a kabalafigurája. Bandabi a paralimpia kabalája lesz, a szervezők szerint a név a bátorságot és az akaraterőt szimbolizálja.

UTAZÁS

A téli olimpiára elsőként, január 27-én a csapatiroda, az egészségügyi csapat és a rövidpályás gyorskorcsolyázók utaznak el. Az iroda és az egészségügyi csapat rendezi be a két olimpiai faluban a magyarok szálláshelyét. A rövidpályás gyorskorcsolyázók Szöulban maradnak, és ott készülnek a játékokra egészen február 1-ig, amikor továbbutaznak és elfoglalják szállásukat Gangneungban, az akkor megnyíló olimpiai faluban. További indulások: január 31.: sífutók és Nagy Konrád gyorskorcsolyázó február 5.: alpesi sízők február 7.: Tóth Ivett műkorcsolyázó (Svájcból) Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár február 20. és 23. között lesz jelen a téli játékokon; Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke február 9. és 13. között. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség vezetése (Kósa Lajos elnök, Orendi Mihály ügyvezető igazgató, dr. Bathó Ferenc alelnök, Sallak György nemzetközi igazgató és Engi Klára pontozásos szakági igazgató) február 16-24-ig vesz részt az olimpián. A játékok idején a helyszínen tartózkodik Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Vékássy Bálint főtitkár; továbbá a csapat vezetője, dr. Nagy Zsigmond és a sajtóattasé, Molnár-Bánffy Kata. A Magyar Téli Olimpiai Csapat együtt érkezik Budapestre 2018. február 25-én, 11.40-kor.


Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság / mob.hu

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Vízilabda 2020. augusztus 5.

Sziporkáznak a pólós fiúk

Labdarúgás 2020. augusztus 3.

Tiszta győzelemmel kezdett a PMFC

Úszás 2020. július 31.

Új jegytípusok a Hullámfürdőben

Triatlon 2020. július 30.

Történelmi siker triatlon csapatversenyben