Hírek

Elhunyt Budai Sándor paralimpikon ülőröplabdázó

Röplabda

2018. február 13.

Hatvankét esztendős korában elhunyt Budai Sándor, a Pécsi Lendület SE korábbi paralimpikon ülőröplabdázója. Temetése február 21-én lesz.

Elhunyt Budai Sándor paralimpikon ülőröplabdázó
Budai Sándor 2018. február 3-án, 62 éves korában hunyt el - adta hírül a Magyar Paralimpiai Szövetség honlapja.
A pécsi Lendület SC 106-szoros válogatott ülőröplabda játékosa, a hosszan tartó és súlyos betegségét nem tudta legyőzni.
Az 1986. évi pécsi, I. Ülőröplabda világbajnokság ezüstérmes magyar csapatának csapatkapitánya volt. 
Búcsúztatása 2018. február 21.-én, 13.30 -kor lesz a pécsi köztemetőben.

Nyugodjon békében!KORÁBBAN ÍRTUK:


Budai Sándor, az akaraterő példaképe


Általában a sikeres sportolók jellemzője az akarat. Különösen igaz ez Budai Sándorra, aki pécsi színekben, ülőröplabdában, kétszer is kijutott a paralimpiára.

A fogyatékos sportoló 1955. október 17­-én született, Dombóváron. Az 1988-as Szöulban, illetve az 1992-ben, Barcelona városában megrendezett világjátékokon is képviselhette a magyar színeket. Mindkétszer pontszerző helyen végzett a nemzeti együttesünk. 

A részleges gyermekbénulás lett félig-meddig a veszte Budai Sándornak. De a betegség, amit még 1956-ban kapott el, nem vehette el az életkedvét, lelkesedését. Ha kissé bicebóca módon is, de a pályára lépett kissrácként. Focizott, a kapuba állt be, nem szégyellve, hogy nem villámléptű legényke. 

Később, az ülőröplabdában találta meg a helyét, ahol nem csak paralimpiára, de világbajnokságra is eljutott. Miközben bejárta a világot, Las Vegastól Teheránig, sok-sok érdekes helyen fordult meg. 

Az amerikai világbajnokságon a magyar válogatott a 2. helyen végzett, de a paralimipián elért 5., illetve 6. helyezés sem tartozik azok közé az eredmények közé, amit tagadni kellene, ennyi évtized múltán. Főleg azért, mert ülőröplabdában, manapság meg sem közelítjük a korábbi szintet. Amihez illik hozzátenni, míg az ellenfelek, profik, félig profik voltak, addig a mieink, tulajdonképpen a lehető legamatőrebb alapon űzték az említett játékot. Már ami a javadalmazást illette, tehát nem a színvonallal volt a baj. 

Ma is aktívan „gyúrja” a vasakat Sándor, nála ez már egyszerűen életformájává vált. Amivel nem is szeretne szakítani. Saját bevallása szerint, akad ebben némi hiúság is, hiszen a felsőteste olyan, amiről sokan csak álmodnak, bár tenni nem tesznek érte szinte semmit. Erőt, elszántságot, akaratot persze sokan tanulhatnának Budai sporttárstól, ám meglehetősen kevesen ismerik őt, meg azt a világot is, amiben a hozzá hasonlóak élik a mindennapjaikat, a sportpályákon.   

Szintén az októberi hónap derekán született Gulyás István teniszező. Ő 1931. október 14-én jött a világra, méghozzá Pécsett, ahol a Vörös Meteorban szerepelt. Az elmúlt évszázad ötvenes-hatvanas éveinek legismertebb magyar versenyzője volt, aki nemzetközi sportszerűségi díjat is átvehetett, igaz, már újpesti dresszben. A pécsi teniszcentrum viseli a nevét, a 2000. július 31-én elhunyt sportembernek.

Pucz Péter 

(psnzrt.hu, 2013)
MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. január 14.

Két pécsi érmes a gyorskorcsolya Eb-n

Labdarúgás 2019. január 14.

Ezüstérmet szereztek a pécsi öregfiúk

Lövészet 2019. január 11.

Két sportlövőnk vett részt az Eb-válogatón

Vízilabda 2019. január 8.

Tornagyőzelemmel kezdték az évet