Hírek

Kétezren ünnepelték az olimpiai bajnokokat

Korcsolya

2018. február 26.

Hatalmas ováció fogadta a pécsi olimpikonokat a Sportcsarnokban: több mint kétezren ünnepelték a történelmi sikert elérő Knoch Viktort és Burján Csabát, akiket a város Pro Civitate díjjal tüntetett ki.

Kétezren ünnepelték az olimpiai bajnokokat

Hétfőn este a Lauber Dezső Sportcsarnokban lelkes, éljenző tömeg fogadta Burján Csabát és Knoch Vikort. A kettejük mellett Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor alkotta négyes Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében Pjongcsangban. Knoch Viktor és Burján Csaba nem mellesleg szűkebb hazájuknak, Pécsnek is örök dicsőséget szereztek.


A bama.hu videóösszefoglalójáért kilikk az alábbi linkre:

https://youtu.be/bvCEzGgAmn8


A rengeteg érdeklődőt vonzó ünnepség elején – amelyen a PSN Zrt. Sportiskola sportolói, szülők és ismerősök, valamint pécsiek gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek a két pécsi olimpikonnal – a DJ Dominique által már csúcsra járatott hangulatban levetítették a döntőről készült tévéfelvételt, majd a közönség nagy tapssal fogadta a színre lépő főszereplőket, akiket a népszerű sportriporter, Hajdú B. István faggatott. A sportcsarnok tele volt gyerekekkel, szinte mindenki nyakában „Hajrá, Magyarok!” feliratú sál lógott, s legalább tucatnyiszor felzúgott a „Szép volt, fiúk!”.

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója az alábbi szavakkal köszöntötte a sportolókat:

– Méltó ünnepséget szerettünk volna rendezni nektek, azt a sok örömet, amit ti szereztetek nekünk, szeretnénk viszonozni. Ráadásul a ti segítségetekkel a PSN Zrt. egyedülálló rangot vívott ki magának a magyar sporttörténelemben, hiszen az összes hazai klub közül egyedül nekünk van nyári olimpiai érmünk, téli olimpiai érmünk és paralimpiai érmünk egyaránt. Köszönjük! Hajrá, Pécs! – mondta Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója, aki kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázóként a csarnokban a legjobban élhette át a korisok mostani lelkiállapotát.

Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Lovász István, a város jegyzője a közönség vastapsa közepette átadta a város elismerését, a Pro Civitate díjat Burján Csabának és Knoch Viktornak. Mindezzel azonban még nem volt vége: a Schneider-csoport, NS Autóház Toyota Pécs jóvoltából egy-egy Toyota CH-R-rel furikázhatnak majd a fiúk, amit a cég tartós használatra adott át számukra. 

Ezt követően azok vehettek át egy-egy díszes üveg emlékplakettet, akik korábban vagy most segítették a két kiválóság pályafutását: Lakatos Tamás (a PSN Zrt. Sportiskola rövidpályás gyorskorcsolya szakosztályának vezetője, a junior válogatott edzője), Orendi Mihály (a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ügyvezető igazgatója), ifjabb Telegdi Attila mesteredző, idősebb Telegdi Attila (a korábbi Pécsi Korcsolyázó SE elnöke), Telegdi Csaba (a korábbi Pécsi Korcsolyázó SE edzője), Knoch Balázs (korábbi téli olimpiai résztvevő, aki Pjongcsangban technikusként segítette a válogatottat), Aczél Tamás (a korábbi Pécsi Korcsolyázó SE vezetőedzője, a válogatott korábbi edzője).

– Minden fejlesztést az adott igényeknek megfelelően határozunk meg, és nem vagyok benne biztos, hogy egészen mostanáig ott volt a listán a jeges sportok fejlesztése. De szerintem a jövőben annyian próbálják majd ki ezt a sportágat, hogy hamarosan el kell kezdenünk a tárgyalásokat ezen a téren is – mondta Csizi Péter, aki szintén részt vett az ünnepségen.

A díjak átvétele után folytatódott az ünneplés, s a gyerekeken látszott, életre szóló élményben volt részük. Miként abban is biztosak vagyunk, hogy a két hősünk sem felejti el sosem ezeket a pillanatokat, mert szinte kézzel fogható volt a feléjük áradó szeretet. Köszönjük nekik!

 

 

A Pro Civitate díj átadásakor fölolvasott két laudáció így hangzott:

 

Burján Csaba

 

Pécsett született, 1994. szeptember 27-én. Klubja a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. Jelenleg az ELTE matematika szakos hallgatója.

Kilencévesen kezdett el korcsolyázni, egy tanfolyamon húzott először koricipőt. Hamar felfigyeltek ügyességére, érdekesség, hogy először nem a korisokhoz, hanem a jégkorongozókhoz csatlakozott.

Küzdeni tudását Telegdi Csaba vette észre egy diákolimpián, ő beszélte rá, hogy csatlakozzon a short trackes csapathoz, mert akkor évente több versenyre tudna járni. Az első évben rögtön bronzérmes lett az egyik megmérettetésen, ami nagy lökést adott sportpályafutásának.

16 éves korában nőtte ki a pécsi jeget, akkor költözött Budapestre, ahol először kollégiumban lakott. Már akkor az olimpia volt az életcélja, ezért küzdött minden egyes nap. Közben egy bokaműtét hátráltatta a felkészülését, a belső növekedési porccal voltak gondjai, emiatt kötött a bokája még a mai napig is. Három évig volt csavar a lábában, egy évet ki is kellett hagynia, de óriási akaraterejét jelzi, hogy felállt és újrakezdte az edzéseket. Brusztolós gyerek volt, egyetlen edzést sem hagyott volna ki.

2010-ben került az olimpiai keretbe, egy válogatón döntötték el, hogy helye van-e a legjobb magyar gyorskorisok között, ő pedig nem okozott csalódást és letette névjegyét a válogatottban is. A 2015-ös év hozott áttörést a karrierjében, amikor látványosan elkezdett fejlődni.

Az idei pjongcsangi az első olimpiája, ahol rögtön aranyéremmel mutatkozott be, az 5000 méteres váltó tagjaként. Emellett egyéniben, 1500 méteren a 30. helyet szerezte meg.

További kiemelkedő nemzetközi eredményei:

- világbajnoki ezüstérmes (váltóban, 2015-ben),

- világbajnoki bronzérmes (váltóban, 2017-ben),

- kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes (váltóban, 2015-ben és 2016-ban)

- kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes (váltóban – 2013-ban és 2018-ban)

- Universiade-győztes (váltóban, 2013-ban)

A sportága iránti alázatos és elkötelezett munkája, valamint sporttörténelmi eredménye elismeréseként Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Burján Csabának a PRO CIVITATE kitüntetést adományozza.

 

 

Knoch Viktor

 

Pécsett született, 1989. december 12-én. Klubja a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Számára egyértelmű volt a sportágválasztás, hiszen bátyja, Balázs saját 2002-es olimpiai szereplésével jelölte ki az utat. Felesége, a lengyel származású Knoch Márta ugyancsak gyorskorcsolya-versenyző, 2 esztendős Oliver fiuk még nem kezdte el az ismerkedést az alapokkal…

Ő maga 4 évesen kezdett korizni – amikor megkérdezték tőle, mi szeretne lenni, már ekkor azt mondta, hogy korcsolyabajnok… Szülei sokáig óvták a jégtől, nem akarták, hogy idő előtt ráunjon a sportágra. Kiugró tehetsége és küzdőszelleme nagyon korán megmutatkozott, edzői gyerekként is biztosak voltak benne, hogy szép jövő áll előtte.

Egész életében tudatosan készült a sportolói karrierjére, ez volt az élete – illetve, tervei szerint marad is, hiszen sportolói pályája után sportvezetőként is a gyorskorcsolyában szeretne maradni.

A Janus Pannonius Gimnáziumba járt hatosztályos képzésre, ahol dönteni kellett a tanulás és a sport között. Szülei akkor azt mondták neki, hogy tanulni élete végéig tud, de a sportolásra most van lehetősége és ezt ki kell használni. Ő mindig is maximalista volt, soha nem utazott a többiek hátán, mindent magától ért el.

Knoch Viktornak a pjongcsangi immár a 4. olimpiája volt, és most sikerült fölérnie a csúcsra, hiszen az 5000 méteres váltóval olimpiai bajnoki címet szerzett. Ugyanitt 28. lett egyéniben 500 méteren;

Ezt megelőzően olimpián:

- 2014-ben: 12. (500 méteren), 18. (1000 méteren), 34. (1500 méteren),

- 2010-ben: 21. (1000 méteren), 25. (500 méteren), 30. (1500 méteren),

- 2006-ban: 5. (1500 méteren).

További kiemelkedő nemzetközi eredményei:

- világbajnoki ezüstérmes (váltóban, 2015-ben),

- világbajnoki bronzérmes (váltóban, 2017-ben),

- háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmes (váltó, 2007-ben, 2015-ben és 2016-ban),

- háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes (váltó, 2009-ben, 2013-ban, 2018-ban),

- Universiade-győztes (váltóban, 2013-ban).

A sportága iránti alázatos és elkötelezett munkája, valamint sporttörténelmi eredménye elismeréseként Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése Knoch Viktornak a PRO CIVITATE kitüntetést adományozza.


Az eseményről készült képgaléria: facebook.com/pecsisport 

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Triatlon 2020. augusztus 12.

eXtremeMan hétvége PSN sikerekkel

Kerékpár 2020. augusztus 12.

Bajnoki bronzot hoztak a pécsi hegyikerékpárosok

Labdarúgás 2020. augusztus 11.

Péntekig lehet még nevezni a kispályás bajnokságra

Atlétika 2020. augusztus 10.

A fővárosban jártak atlétáink