Hírek

Pécsi diákok a Bátrak Ligájában

2018. június 5.

Június 5-én, kedden Pécsett rendezte a Honvédelmi Sportszövetség a Bátrak Ligája általános iskolai sportverseny-sorozat első állomását, amelyen a diákok a legkülönbözőbb sportos feladatokban mérhették össze tudásukat.

Pécsi diákok a Bátrak Ligájában

A területi fordulókat az ország öt nagyvárosában rendezik, a pécsi állomás után Székesfehérváron, Újfehértón, Kecskeméten és Zalaegerszegen is rajthoz állnak a 6+2 fős csapatok, az első két helyezett gárda, valamint a két legjobb harmadik pedig a fővárosi országos döntőben is megmutathatja felkészültségét és tudását. A Bátrak Ligája eseményein a diákok a hazafias neveléshez és a honvédelemhez kapcsolódó, játékos, bárki által könnyen végrehajtható, sportos feladatok (pl. tájékozódási verseny, akadálypálya, szivacslövészet) segítségével építhetik tovább saját közösségüket, közben pedig elméleti ismeretekkel is gazdagodnak. Az egész napos versenyeken a rendező Honvédelmi Sportszövetség kiegészítő programokkal is készül, hogy amikor a diákok éppen nem vesznek részt a vetélkedésben, akkor is számukra érdekes, szórakoztató és hasznos szabadidős tevékenységet tudjanak végezni. Mindezek mellett a versenyben résztvevő iskolák 500 000 forintos sportszercsomagot is kapnak, amelyben a testnevelésórákon is hasznos sporteszközöket gyűjtöttek össze a szervezők.

A keddi megmérettetés alatt a versenynek otthont adó Lauber Dezső Sportcsarnokot működtető PSN Zrt. vezérigazgatója, Vári Attila és dr. Simicskó István hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Honvédelmi Sportszövetség frissen megválasztott elnöke tartott sajtótájékoztatót, amelyen többek között ismertették a kormánybiztosi feladatkört és a sportszövetség tevékenységének legfőbb elemeit.
- Haza csak egy van, annak szellemi és fizikai megvédése nemcsak nekünk, hanem a következő generációk számára is kiemelkedően fontos feladat és ebben itt és most felelősségünk van – mondta Dr. Simicskó István a pécsi sajtótájékoztatón, és hozzátette: - A mai fiataloknak rengeteg lehetőségük van szabadidejük eltöltésére, ám a sportnak, mozgásnak újra meghatározónak kell lennie az életükben, legyen szó versenysportról vagy szabadidősportról. Célunk, hogy a fiatalok honvédelem iránti érdeklődése, nyitottsága és elkötelezettsége a sporton keresztül is meg tudjon valósulni. Amikor a hazaszeretet fogalmának kiüresedésével szembesülünk a mindennapjainkban, akkor látjuk, hogy van tennivalónk. 

A kormánybiztos feladatai közé tartozik a hazafias és honvédelmi nevelés stratégiájának megalkotása, az érintett ágazatokkal – sport, köznevelés, honvédelem, család és ifjúságügy, nemzetpolitika, egészségügy, felsőoktatás, belügy, kultúra – tárcaközi szakértői munkacsoport létrehozása és működtetése. Mindezek mellett a kormánybiztos feladata a honvédelmi nevelés megvalósításához kapcsolódó közfeladatrendszer felülvizsgálata, és a szükséges átalakítások végrehajtása, valamint a hazafias és honvédelmi neveléshez köthető tevékenységek fejlesztési rendszerének kialakítása, a honvédelem ügyének népszerűsítése a társadalomban, és a sportlövészetet is kiszolgáló Honvédelmi Sportközpontok, mint állami beruházások megvalósításával összefüggő feladatok felügyelete és irányítása.

A kormánybiztos szerint a honvédelmi nevelés kiemelt stratégiai közfeladat, amelynek megvalósítása során erősödik a társadalomban az önkéntes alapú hazafias elkötelezettség, a nemzettudat. A cél, hogy Magyarország állampolgárainak – különös tekintettel a középiskolás és fiatal felnőtt korosztályra – a haza védelme iránti elkötelezettségét és áldozatkészségét, az önkéntesség figyelembevételével, Magyarország nemzeti védelmi képességének fenntartásába és fejlesztésébe minél szélesebb körben bevonjuk.

Dr. Simicskó István azt mondta, ennek a célnak az eléréséhez kiváló eszköz a Honvédelmi Sportszövetség, amely közfeladatot ellátó szervezetként fókuszál arra, hogy a sporton, sporttevékenységeken keresztül egészséges, összetartó közösségek alakuljanak ki országszerte, valamint erősödjön a társadalom és a honvédelem kapcsolata.

 

A Honvédelmi Sportközpontok 

A hazafias nevelés történetében újabb mérföldkő lesz a Honvédelmi Sportközpontok megépülése, amelyek az ország egész területén biztosítanak majd sportolási lehetőséget családok és generációk számára, és ahol önkéntes alapon bárki kipróbálhatja magát a küzdősportok vagy éppen a sportlövészet területén. Ezeknek a központoknak a kijelölése és tervezése jelenleg is zajlik. 

A Honvédelmi Sportközpontok felépülésével lehetőség nyílik arra, hogy bárki, önkéntes alapon, a lakóhelyéhez közel megismerkedjen a honvédelemhez köthető sportágakkal, mint a vívás, a judo, a sportlövészet, és ezek mellett elméleti tudását is bővíthesse, mint például az elősegélynyújtás vagy a  térképészeti és tájékozódási ismeretek. Ezzel a szabadidő hasznos eltöltésére is lehetőséget biztosítunk.

A Honvédelmi Sportszövetség hisz abban, hogy egy egészséges, összetartó társadalom kialakítása nem politikai kérdés, az alapja pedig egy szellemileg és fizikailag egészségesebb közösség, amelynek tagjai felkészültségüknek köszönhetően készek segítséget nyújtani indokolt esetben, például árvíz, vagy más szükséghelyzet esetén.

A Honvédelmi Sportközpontok az első ütemben 40 településen épülnek meg, ebből az első 16 létesítmény megvalósítása a tervezés és az előkészítés fázisában tart. A második ütemben további 67 településen lesz ilyen sportközpont.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. február 15.

A gyorskorcsolya-váltó lett az év csapata

Korcsolya 2019. február 15.

Korizik az ország!

Atlétika 2019. február 14.

Kárpáti Enikő Kata ismét remekelt

Tájékozódási futás 2019. február 12.

Táncosokkal telik meg a Sportcsarnok

Lövészet 2019. február 12.

Csonka Zsófia célzott a legpontosabban