Hírek

Bicsák Bence, a finoman hangolt sportgép

2018. október 4.

Kemény szezonon van túl a PSN Zrt. triatlonosa, Bicsák Bence, aki már nem titkoltan a 2020-as tokiói olimpiára készül.

Bicsák Bence, a finoman hangolt sportgép

A PSN Zrt. sportolója épp jól megérdemelt pihenőjét tölti, ami az ő esetében hegyi kerékpározásról, futásról és mozgásról szól, hiszen már az is kikapcsolódás számára, ha nem időre kell a kilométereket futnia. Legutóbb például pihenésképp az atlétikai országos bajnokságon nyerte meg a 10 kilométeres számot.

- Nagyon élveztem az ob-t, bár a futásomon éreztem, hogy mentálisan elfáradtam így a szezon végére. Nem volt sok versenyem ugyan, de mindegyik nagyon fontos volt, oda kellett tennem magam, mert egyetlen cél hajt: olimpiai bajnok akarok lenni – kezdte Bicsák Bence, aki most már szakít egy kis időt az aktív pihenésre is. - Egy sportoló élete nagyon különbözik másokétól. Az igaz, hogy nagyon sok szép helyen jártam már a világban, de a legtöbb versenyen nincs idő a városnézésre, a megmérettetések előtt inkább a pályabejárásra és a pihenésre fókuszálunk. Furcsán hangozhat, de már nagyon nem szeretek utazni. A sok repülésnek egyetlen pozitívuma van, hogy van időm az olvasásra, például Stephen King regényeit nagyon szeretem, rengeteg művet elolvastam már tőle – fogalmazott a sportoló.

A PSN Zrt. reménysége élvezi a Magyarországon, illetve Pécsen töltött időt, mint mondja, szeret itthon lenni. Beszélgetésünk előtt épp a Mecsek lankáin kerékpározott, ahol kicsit el is tévedt, ám így még izgalmasabbá vált számára a túra.

- Szeretek mountain bike-ozni, a Mecsekben pedig minden adott ahhoz, hogy ki tudjak kapcsolódni. Elég hosszú pihenőt kaptam, a világbajnokság után hat hétig nem kell edzenem, amiből hét napot Spanyolországban töltök majd édesapámmal. Korábban már sokszor horgásztunk együtt, a magyar vizek mellett Olaszországban is jártunk, tavaly pedig kipróbáltuk a spanyol Ebro folyót, ami annyira bevált, hogy idén is ellátogatunk oda. Ilyenkor igazán ki tudok kapcsolni és újult erővel csapok majd bele az edzésekbe – mondta a pécsi triatlonos.

Bicsák Bence kis túlzással körbeutazta a világot egyetlen szezon alatt, rajthoz állt többek között Japánban, Egyiptomban, Kínában, Kazahsztánban, Kanadában és Ausztráliában is, az U23-as világbajnokságon bronzérmet szerzett, Svájcban pedig a világelitet felvonultató Világkupán tette le újra a névjegyét a szakma nagyjai között, komoly riválisokat megelőzve lett negyedik, amellyel újabb nagy lépést tett a 2020-as tokiói olimpiai kvóta megszerzéséért. Trénerével, a tavaly az év edzőjének választott Tóth Szilárddal baráti a kapcsolata, így sokszor az edzések menetét is meg tudják beszélni egymással.

- A futásba soha nem szólok bele, hiszen az edzőmnek komoly atlétikai múltja van, emellett nagyon élvezetes futóedzéseket is szokott összeállítani. Egy valamit nem szoktam soha, könnyítést kérni. Mindig érzem, mennyire van szüksége a szervezetemnek, így ha az előírtnál többet vagy gyorsabban szeretnék úszni vagy kerékpározni, akkor azt mindig meg tudjuk beszélni. Naponta három edzésem van, minden nap mindhárom sportágra készülünk – mondta Bicsák Bence.

A világelit nagyon kiegyensúlyozott a felkészülést tekintve, gyakran a versenyeken első tízben végző nevezők egymáshoz viszonyítva egy percen belül érnek célba, ezért rengeteg múlik a taktikán. Néha egy-egy helyezés azon múlik, ki hogy tud helyezkedni az úszásnál, melyik irányból kerüli meg a bóját, el tud-e menni valaki a szökevényekkel a kerékpáron, hogy veszi a kanyart és mennyire akarja a győzelmet.

- Egy versenyen nagyjából két órán keresztül 190 körüli a pulzusom, ami nagyon magas. Ezt a terhelést sok alvással, evéssel és regenerálódással lehet kompenzálni. Sokszor járok masszőrhöz is, ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a világ legjobbja legyek – árulta el Bicsák, akit edzője gyakran „finoman hangolt sportgépnek” szokott becézni.

A fiatal sportoló jó eséllyel vág neki az olimpiai kvalifikációnak, jövőre várhatóan nyolc pontszerző versenyen áll majd rajthoz. Mint mondta, Tokióba nemcsak kijutni szeretne, hanem esélyesként szeretne elindulni.

MEGOSZTÁS
Legfrissebb
Triatlon 2020. augusztus 12.

eXtremeMan hétvége PSN sikerekkel

Kerékpár 2020. augusztus 12.

Bajnoki bronzot hoztak a pécsi hegyikerékpárosok

Labdarúgás 2020. augusztus 11.

Péntekig lehet még nevezni a kispályás bajnokságra

Atlétika 2020. augusztus 10.

A fővárosban jártak atlétáink