Hírek

Pokorádi Péternek a Mecsek Rallye az igazi ünnep

Rali

2018. október 26.

A Mecsek Rallye-k több évtizede zajló versenyein résztvevők, illetve az autósport más területeiről érkezők számára valószínűleg nem kell bemutatni Pokorádi Pétert, akit már óvodás korában megfertőzött a sportág szeretete.

Pokorádi Péternek a Mecsek Rallye az igazi ünnep

A Mecsek Rallye nemzetközi kapcsolataiért felelős szervezési munkatársa, Pokorádi Péter nagyon fiatalon ismerkedett meg a rali világával, édesapja navigátorként indult a versenyeken a hetvenes évek elején, majd később 1990-től a Mecsek Rallye-ra rendszeresen elkísérte fia is.

- Természetesen, mint nagyjából minden kisfiú, én is próbálkoztam a labdarúgással is, egészen magas szintig jutottam a PMFC-nél, de nem bírta a térdem a terhelést, így azt abba kellett hagynom. 1999-ben ismerkedtem meg a harcművészetekkel és elkezdetem a Shotokan Karatét, azóta sok szabadkezes, illetve fegyveres harcművészetet tanultam, amelyek közül ma Jeet Kune Do-ra és Rapid Arnis-ra fókuszálok – kezdte a mindössze 31 éves fiatalember, aki 16 évesen kezdett el dolgozni a Mecsek Rallye-n.

- Soha nem felejtem el, amikor Jelen István egy benzinkúton megkérdezte, hogy lenne-e kedvem vele dolgozni, amire természetesen igen volt a válaszom, így elkezdtem időt mérni a futamokon. A következő évben a legtöbb magyar raliversenyen már mi mértük az időt, azt hiszem, hogy ekkor köteleződtem el végleg az autósport mellett – fogalmazott Pokorádi Péter, aki egyetemi tanulmányait Anglia harmadik legjobb felsőoktatási intézményében, a londoni Brunel egyetemen kezdte meg motorsport mérnöki szakon.

A szigetországba költözését követően először csavarokat számolt egy angol cégnél, majd a 21. születésnapja előtt az első külföldi alkalmazottként projektmenedzseri feladatokat kapott, négy évébe telt, mire előre tudta teremteni a külföldi egyetemi oktatás anyagi hátterének alapjait, ami nagyon megterhelő volt, így Péter az iskolai elfoglaltságai mellett is dolgozott.

- Nagyjából 3 és fél millió fontért feleltem akkoriban, ami főleg úgy számított nagy szónak, hogy nem Angliában láttam meg a napvilágot. Azt követően 2008-ban Nagy-Britanniát is elérte a gazdasági világválság, így két munkakört is el kellett látnom ahhoz, hogy meg tudjak élni a szigetországban. A kemény munkának köszönhetően tagja lehettem a 2012-es londoni olimpia rendezői bizottságának, az ötkarikás játékok pénzügyi központjában dolgoztam, de egyik évben sem volt kérdés, hogy a Mecsek Rallye idején a verseny helyszínén segítek a kollégáknak – mondta a szakember, aki az elmúlt 13 évben négyszer döntött úgy, hogy a karácsonyi szabadsága helyett a verseny idején érkezik haza Magyarországra.

Pokorádi Péternek nagy érdeme van abban, hogy 2011-ben IRC-futamot rendezhettek a Mecseken, illetve hogy a Historic Európa-bajnokság kiírásában is hosszú évek óta szerepel a magyar verseny.

- Azt gondolom, hogy szerencsésnek is mondhatom magam, hiszen még nem töltöttem be a 32. életévemet és több olyan dolgot is megvalósíthattam, amelyről korábban csak álmodni mertem. Például részt vettem a Mercedes Forma 1-es autójának fejlesztésében, dolgozhattam Michael Schumacher utolsó versenyautójának motorján is, ami nagy megtiszteltetés volt – mondta Pokorádi, aki 2014-ben világrekordig jutott az egyik saját fejlesztésű versenyautójával: egy bontóból hozott és fejlesztett motorral, amelynek végösszege 8000 fontra rúgott, legyőzte mind teljesítményben, mind fogyasztásban az AMG által fejlesztett járművet, melyben a félmillió eurót érő motor volt a fő rivális.

A siker természetesen nem maradt el, saját céget alapított, amely immár négy éve a Jaguar Land Rover motorjának fejlesztésén dolgozik, idén pedig kinevezték főmérnöknek. A Mecsek Rallye, az autósport, autóvezetés és a versenygokartozás mellett a harcművészet továbbra is fontos része az életének, amikor ideje teheti, edzőként is tevékenykedik, például kollégáival Bruce Lee filozófiájára alapozva az angol hadsereg kiképzőit edzi.

MEGOSZTÁS
HOZZÁSZÓLÁS
Legfrissebb
Korcsolya 2019. január 14.

Két pécsi érmes a gyorskorcsolya Eb-n

Labdarúgás 2019. január 14.

Ezüstérmet szereztek a pécsi öregfiúk

Lövészet 2019. január 11.

Két sportlövőnk vett részt az Eb-válogatón

Vízilabda 2019. január 8.

Tornagyőzelemmel kezdték az évet