Hírek

MUSZ Évzáró Gála 2019

Úszás

2019. december 17.

Emlékezetes ünnepséggel búcsúztatta a 2019-es évet a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ). A budapesti Bálnában gyűlt össze a magyar úszás színe-java, hogy díjazzák az esztendő legjobbjait, illetve beiktassanak négy új tagot a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába.

MUSZ Évzáró Gála 2019

A rendezvényen a PSN Zrt. több kiemelkedő tagja is képviselte a pécsi sportszervezetet. Két kiváló sportolónk díjazásban részesült, Balogh Vivien a 2019-es nyíltvízi Európa Bajnokság második helyezéséért, Kenderesi Tamás pedig a 2019-es évi eredményeiért.

A gála egyik szenzációjaként beválasztották Petrov Anatolijt, a pécsi utánpótlás meghatározó alakját a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába. A magyar úszásban csak Tolja bácsiként ismert mestert olyan kiválóságok felfedezése és sikerei révén ismerjük elsősorban, mint az Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna, illetve a paralimpiai bajnok Pásztory Dóra és Sors Tamás.

PETROV ANATOLIJ

1940. augusztus 10-én született Ukrajnában. Felesége Mátrai Judit, tanár, négy gyermekük van. 1981 óta él Pécsett, 1992-ben kapta meg a magyar állampolgárságot.

Diplomáját a Moszkvai Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karán szerezte 1968-ban. Tanulmányai befejezése után a Vlagyimiri Tanárképző Főiskola Testnevelési és Sporttudományi Karára kapott meghívást, ahol először oktatóként, majd tanszékvezető helyettesként tevékenykedett.

1976 és 1979 között Pétervárott aspirantúrát végzett, tudományos kutatással foglalkozott, több cikke jelent meg a moszkvai és leningrádi sporttudományi szaklapokban.

1980-ban családegyesítés miatt települt át Magyarországra. Pécsett 1984 óta foglalkozik úszásutánpótlás-neveléssel. Az Apáczai Nevelési Központban 1981 és 2003 között testnevelő tanárként dolgozott. Az egyesület megalakulása óta az ANK Úszóklub vezetőedzője. 1990 óta foglalkozik mozgássérültek oktatásával is, egy ideig tanítványa volt Kovács Ervin, majd Pásztory Dóra, akinek példáját további sérült gyermekek is követték.

„5-7 éves gyermekek testi- és mozgásfejlődésének jellemzői” címmel, a testnevelés- és sporttudományok köréből írt egyetemi doktori értekezését 1991-ben védte meg a Budapesti Testnevelési Egyetemen.

Testnevelő tanárként éveken át foglalkozott a mindennapos testnevelési programok kidolgozásával és bevezetésével, óvodások és általános iskolások számára.

Közel 40 év alatt tanítványai az úszósportban több, mint 100 országos bajnoki, közel félszáz diákolimpiai bajnoki, 4 kadett és 4 ifjúsági Európa bajnoki címet nyertek. 8 válogatott kerettag és több, mint 40 új korosztályos országos csúcs képviseli munkáját. 3 tanítványa volt tagja a magyar olimpiai, és további három a magyar paralimpiai csapatnak.

2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapta, két évvel később a Pedagógus Szolgálati Érdemérmet, újabb két év múlva a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, és ugyanekkor lett az év edzője is.

Többek között a paraúszás úttörője, tanítványai révén lett szélesebb körben ismert és elismert a paraúszás.

Jelenleg is aktív, az ANK uszodájában vezetőedző.


MEGOSZTÁS