Óvott a Fix-Ház – változott a végeredmény 

A Szenior 50+ bajnokság pályán elért végeredménye a Fix-Ház ÖF 50 elfogadott óvása miatt megváltozott. A megóvott mérkőzés a 17. fordulóban lejátszott FIX-Ház ÖF 50 – FC Gienger Hungária, az óvás alapja pedig két korhatár alatti játékos egy időben történő szerepeltetése volt.

Bár a Versenykiírás betűje szerint az óvás jogos volt, így annak a Szervező helyt is adott, az eset „erkölcsi megítélését” jelentősen árnyalja, hogy az adott kérdésben – nevezetesen, hogy miként kell megítélni a „korhatár alatti” labdarúgók szerepeltetését, az idény előtt az együttesek képviselői arra a közös álláspontra jutottak, hogy „…aki a tárgyévben – bármikor – tölti be az 50. életévét, az nem számít 50 év alattinak, vagyis ezek a játékosok létszámkorlátozás nélkül pályára léphetnek…”

Sajnos azonban – és ennek felelősségét a Szervező fölvállalja, egyben már most jelzi, hogy a következő idény Versenykiírásánál ebben a kérdésben is körültekintőbben jár el – ez a szóbeli megegyezés nem került bele a Versenykiírásba.

Miközben az is tény, hogy a valóságban az egész idény során minden együttes ehhez a megállapodáshoz (és nem a Versenykiírás ennek e pontban ellentmondó betűjéhez) tartotta magát, mindenki eszerint küldte pályára játékosait, és ezt az adott találkozókon az ellenfelek is mindig tudomásul vették.

Köztük a most óvó Fix-Ház is…, amelynek az egész bajnokság során olyannyira nem volt ezzel problémája, hogy korábban nemcsak soha nem tette szóvá, amikor ilyent tapasztalt ellenfeleinél, de „nagy valószínűséggel” ő maga is szerepeltetett egyszerre két ilyen játékost több mérkőzésen is – csak most az egyszer, amikor a saját bajnoki címét szerezhette meg az óvással a pályán elért eredménnyel szemben…

(A „nagy valószínűséggel” kitétel azért szükséges, mert bár tudjuk, hogy így történt, a jelenlegi adminisztrációs rendszerben a jegyzőkönyvekből HIVATALOSAN csak az derül ki, hogy kit neveztek az adott találkozóra, az, hogy a jegyzőkönyvben szereplők közül ténylegesen ki lépett pályára, már nem – márpedig bármely későbbi eljárásnak csak utóbbi lehetne a hivatalos jogalapja.)

Külön érdekessége az ügynek, hogy amint arra az óvás tudomására jutása után az FC Gienger Hungária egy e-mailben külön felhívta a Szervező figyelmét, ráadásul ugyanezen a megóvott találkozón a Fix-Ház is szerepeltetett a fentiek szerint szabálytalanul játékosokat… Az FC Gienger ugyanakkor azt is írásban jelezte, hogy a sportszerűség jegyében – merthogy ez volt a szóbeli év eleji megállapodás, amelyhez ő még ezen az áron is tartja magát… –, ő nem kíván emiatt óvni.

Az MLSZ általános versenyszabályzata alapján a Szervezőnek, ha tudomására jut ilyesmi, hivatalból is lehetősége lenne például szabálytalan szereplés okán akár utólag is megvizsgálni mérkőzéseket, sőt szankcionálni a szabálytalanul szereplő együttest.

Ugyanakkor, szintén az MLSZ szabályzata – az okát nem tudjuk, de – két különböző szankcióval bünteti ugyanazt az esetet, attól függően, hogy a szabálytalanságra óvás nyomán, vagy a Szervező saját utólagos vizsgálata alapján, hivatalból derült fény. Előbbi esetben el kell törölni a pályán elért végeredményt, majd a 3 pontot 3-0-ás gólkülönbséggel a jogosan óvó csapat javára kell jóváírni. A hivatalból történt eljárás esetén ugyanebben a helyzetben a „vétkes” együttestől elveszik ugyan a 3 pontot (ha nyert, ami valószínű, különben nem óvott volna az ellenfél…), ugyanakkor azt nem kapja meg a jogosan óvó gárda – tehát ennek a meccsnek ilyenkor a pontjai és a góljai is „elvesznek”.

Az FC Gienger tehát nem óvott; ugyanakkor e jelzése nyomán a Szervező megvizsgálhatta volna az összes korábbi mérkőzést is a fenti szempontból – amit végül azért nem tett meg, mert amint korábban írtuk, a jegyzőkönyvek jelzett „hiányossága” miatt így utólag kétséget kizáróan már nem bizonyítható, hogy a jegyzőkönyvben szereplők közül ki lépett pályára ténylegesen az adott találkozón.  

Mindezek okán, miközben a Versenykiírás és a szóbeli megállapodás különbözősége miatti saját felelősségét ismételten elismeri, a Szervező maga is rendkívül sportszerűtlennek tartja a Fix-Ház óvását, ám annak mérlegelésekor szabályszerűen mégis a hivatalos Versenykiírás, nem pedig azon bizonyos szóbeli megállapodás alapján kellett döntenie.

 

A módosított tabella (óvás utáni végeredmény):

  1. Fix-Ház ÖF 50
  2. Duplex Rota 50
  3. Pécsi Honvéd Old Boys
  4. TECHNIQ 2000 KFT.

 

A pontazonosság miatt a több rúgott gól döntött a Fix-Ház ÖF 50 javára, amely összességében 2 találattal szerzett többet a Duplex Rota 50-nél a bajnokság során.


A Fegyelmi Bizottság kizárta az ElitLigában szereplő Csofém FC-t, amely 3 alkalommal nem jelent meg a soron következő bajnoki mérkőzésén, az eredményeiket töröltük.