Bakos, a fiatalon elhunyt futó

 

Még harminc év sem jutott a földi pályán Bakos Jenő pécsi születésű atlétának, hiszen az 1929. május 5-én született sportoló 1959. február 5-én már el is hunyt. Rövid életébe ennek ellenére sok sportsiker belefért.

Természetesen, születési helye alapján egyértelműn Pécshez köthető Bakos Jenő. Ami nem jelenti azt, hogy legjobb eredményeihez is köze lenne a város atlétikai életének. Mert a legkiválóbb teljesítményeit már a fővárosban érte el. Három klubhoz köthetőek kiemelkedő futásai. Előbb 1946-tól 1950-is a Budapesti Vasas, 1950-től 1954-ig a Budapesti Honvéd, majd 1954-től 1959-ig a Budapesti Vörös Lobogó mezében rótta a köröket, akkor még természetesen salakon.

Bakos többször nyert országos bajnoki címet, az első ilyen eset 1948-ban történt meg, amikor 4x800 méteres, illetve 4x1500 méteres váltófutásban, csapattagként állhatott fel a dobogó legfelsőbb fokára. Akkoriban még több olyan versenyszámot is megrendeztek, amikről napjainkban csak kevesebb szó esik.

Több magyar csúcs is fűződött az atléta nevéhez. Az első ilyet 1952-ben, a nyári olimpiai játékok előtt, az akkori Szovjetunióban, a mai ukrán fővárosban, Kijevben futotta meg, 800 méteren. De a nem klasszikus távon, 1000 méteren is a leggyorsabb volt Magyarországon, abban az időszakban.

Ma már ennek talán kisebb a jelentősége, ám a korra jellemzőek voltak a válogatott erőpróbák. Sőt, azt is számon tartották, ki hányszor viselhette a nemzeti csapat dresszét. Ebből a megtiszteltetésből Jenőnek kilenc jutott, karrierje során.

A Helsinkiben, 1952. július 19-től augusztus 3-ig tartott eseményen, a sorrendben XV. sorszámot kapott világeseményen, 800 méteres síkfutásban állhatott rajthoz a sportoló. Legkiválóbb időeredményétől jelentősen elmaradva, 1 perc 55,5 másodperc alatt szaladva a versenytávot, kiesett a középfutamban. Akkor, abban a mezőnyben, a sorrendben harmadik futamban, a 7. helyen ért be a célba. Azzal pedig magának, de a sportvezetőknek is csalódást okozott. Élete legjobbja 1 perc 49,9 másodperc volt, azzal már nagyon közel kerülhetett volna a dobogóhoz, de azt nem ott teljesítette a magyar olimpikon.

Csupán az összehasonlítás kedvéért álljon itt a későbbi bajnok, Malvin Whitfield neve, aki az Amerikai Egyesült Államokból érkezve vehette át az aranyérmet. A nyertes 1 perc 49,2 másodperc alatt ért a célba.

Visszatérve Bakos Jenőhöz, a sportolók esetében meglehetősen ritkának számító korai halálával kapcsolatban nem sikerült semmit megtudni, kideríteni. Ami bizonyos, hogy május 5-én lett volna 83 éves a sportember.