Biczótól sokat várhatunk jövőre

 

A 2012-es nyári olimpián is a vízbe vetheti magát Biczó Bence, aki korosztályában a legjobbnak számít, de a felnőttek között még szoknia kell az uszodák légkörét. Talán 2012-ben már nem fogja nyomasztani Biczó Bencét az a teher, ami a tehetsége miatt most még nyomhatja a vállát.

 

Az 1993-as születésű fiatalember Nagykanizsán kezdett el úszni 1999-ben, amikor csupán hatéves volt, amely ebben a sportágban talán nem is annyira számít ifjoncinak. Hamar kiderült, nem süllyedt el a medence vízében. Később a Dél-Zalai Vízmű SE versenyzője a családjával együtt egy Pécshez közeli településre költözött, ahonnan könnyen elérhette minden hajnalban az Abay Nemes Oszkár Sportuszodát.

 

2007-ben Sántics Béla edző vette át a fiatalember felkészítésének irányítását. Mivel a szakember már nevelt olimpiai résztvevőt, lehetett benne reménykedni, hogy eredményes lesz a páros. Eddig nem is okoztak csalódást a szimpatizánsoknak.

 

Az út már eddig is hosszú volt, ám messze még a vége, hiszen Biczó Bence 2009-ben a Nyári Európai Olimpiai Fesztiválon egy arany-, illetve egy ezüstérmet vehetett át.

 

Finnország akár a kedvenc országai közé is tartozhat Bencének, aki 2010-ben a skandináv ország fővárosában, Helsinkiben az ifjúsági Európa-bajnokságon folytatta a remek sorozatot: a pécsi induló a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Nem csoda, ha senki sem tudta megelőzni, hiszen a kontinens legjobb korosztályos időeredményével csapott a célba 200 méteres pillangón.

 

Szintén 2010-ben rendezték meg az I. Ifjúsági Olimpiát Szingapúrban, ahol ismét nem akadt nála gyorsabb kedvenc számába. Ezzel élete eddigi legnagyobb sikerét könyvelhette el az úszó.

 

Ezzel még nem volt vége a sikerévnek, mert Hollandiában a kontinensviadalon harmadikként ért célba, így elhozhatta a bronzérmet Eindhovenből.

 

Eközben Biczó teljesítette a jövő évi, immár felnőttek számára megrendezésre váró ötkarikás játékok nevezési A-szintjét. Addig azonban nyilván még rengeteg edzés vár a Biczó-Sántics tandemre. De ha sikerül nekik az előre megírt program végrehajtása, akkor lesz miért izgulniuk a pécsieknek is.

 

Az már csak különös ízt adhat a várható nagy csatának, ha megjegyezzük: Biczó egyik legnagyobb vetélytársa, a szintén magyar színekben tempózó világklasszis, Cseh László lehet. Ez számukra akár érzelmi viharokat is kavarhat, ám a szurkolók részéről talán nem tűnhet veszélyesnek a dolog.

 

P.P.