Csonka Londonban is lőállásba állhat

 

A pécsi sportlövészet történetének kiemelkedő egyénisége Csonka Zsófia. A hölgy, aki már a harmadik olimpiájára készül, hiszen egyéni kvótát szerzett, tehát lőállásba léphet 2012-ben is az ötkarikás játékokon.

 

„Csonka” olimpiáról a szakirodalom akkor szokott beszélni, amikor egyes nemzetek politikai okokból maradnak távol a nagy világeseménytől. Ilyen volt 1920-ban, az Antwerpenben megrendezett találkozó, de hasonlót mondhatunk el Montrealról (1976), Moszkváról (1980), illetve Los Angeles városáról (1984) is.

 

Egy merész párhuzammal élve ez az utóbbi időben nem fordulhatott elő, mert Csonka Zsófia már évek óta biztos részvevője a mozgalom aktuális összejöveteleinek. Nem lesz Csonka nélküli olimpia jövőre sem!

 

Aki fiatalon odakerül a világ elitjébe, annak bizony sok-sok olimpiai élmény juthat osztályrészéül. Ráadásul, mivel a sportlövészet nem feltétlenül a tizenévesek versenye, ezért aztán nem ritka a négy-öt részvétel sem az olimpiákon. Zsófia is a harmadikra készül, ami azért már jelentős teljesítménynek számít. Főleg ott, ahol néha milliméterek döntenek indulási lehetőségekről, döntős helyezésekről, dobogós posztokról.

 

A lövészhölgy, Csonka Zsófia 1983. szeptember 12-én született Pécsett. Tizenkét éves volt, amikor fegyvert ragadott. A Pécsi Városi Lövész Klub (PVLK) sportolója a 2004-es játékokra a magyar élversenyzők közül elsőként szerzett kvótát. Mindez még 2003-ban történt, amikor Dél-Koreában, Changwong városában országos csúcsbeállítással győzött a sportpisztolyosok között.

 

Athén azonban nem hozott sikert Herbai János tanítványának, hiszen légpisztolyban a 26., sportpisztollyal a 30. helyen végzett a XXVIII. Nyári Olimpiai Játékokon. Persze, mondják a legnagyobbak, egy ilyen négyévente megrendezésre kerülő seregszemle légkörét is szokni kell.

 

A páratlan olimpia előtti évek általában jól szoktak sikerülni Zsófiának. Talán ennek okán, 2007 tavaszának végén Thaiföld fővárosában, Bangkokban egy Világkupán sportpisztollyal az 5. legjobb eredményt érte el. Azzal vált biztossá a 2008-as pekingi nevezése, ahol aztán megint nem sikerült kiugróan lőnie. A sportpisztolyban elért 32., illetve a légpisztolyban megszerzett 29. helyezés mindenkinek egy cseppnyi csalódást jelentett.

 

A 2011-es évadban folytatódott egy remek sorozat, mert június 19-én, Münchenben egy kvalifikációs Világkupán az ötödik helyen fejezte be a lövést Csonka. Ezzel megint megnyugodhatott, hiszen megváltotta a londoni repülőjegyét 2012-re. A Magyar Olimpiai Csapat tagjaként utazhat Nagy-Britanniába.

 

Az már egy érdekes kérdés, ha a következő olimpián, a huszonnyolc éves lövész valami káprázatosat teljesít, akkor melyik egyesület vallhatja majd magáénak a dicsőséget. Mert a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. lőterén, ám a komáromi székhelyű Bajnokok Olimpiai Sportegyesülete (BOSE) színeiben tartja célra a fegyverét a pécsi kiválóság az edzéseken.