Szántay Jenő elmaradt sikerei

 

Az olimpiák hosszú újkori történetének természetesen a nagy győztesek mellett óriási vesztesei is akadtak. Ilyen volt a pécsi kötődésű Szántay Jenő, aki 1908- ban kardvívásban a negyedik helyen végzett. Csapatban pedig nem indulhatott…

 

Rövid élet jutott a váci születésű Szántay Jenő katonatisztnek, abba viszont számos dolog belefért. Többek között az „elszalasztott” 1904-es, St. Louisban megrendezett III. Nyári Olimpiai Játékok. Ezután az akkori Osztrák-Magyar Monarchia katonai verdiktjének döntése alapján az 1906-os athéni, amúgy nem hivatalos olimpián sem mutathatta meg képességeit. A pánhellén játékokat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság soha nem ismerte el „rendes” találkozónak, de ez akkoriban Szántay Jenőt talán kevéssé vigasztalta.

 

Végül aztán az 1881. március 10-én született katona számára is megadatott a nagy lehetőség. A IV. Nyári Olimpián ugyanis pástra állhatott magyar színekben. Bár ekkor sem volt igazán szerencséje. Ugyan a negyedik helyen végzett, de lehetett volna még ennél is jobb a teljesítménye. Csakhogy az első hat közé összesen öt magyar került be. Vagyis afféle háziversennyé vált a finálé.

 

A kard egyéni döntőt végül Fuchs Jenő nyerte meg, a második Zulavszky Béla lett. A harmadik hely az egyetlen „idegennek”, a csehországi Vilém Labsdorf-Goppaldnak jutott. Mögöttük következett Szántay, az ötödik dr. Tóth Péter, a hatodik Werkner Lajos volt. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy dr. Földes Dezső dr. Gerde Oszkár társaságában a középdöntőben esett ki a küzdelmekből, akkor már sejthető a nemzeti fölényünk ebben a versenyszámban.

 

Mindez csak azért érdemel figyelmet a részünkről, mert Szántay csupán egyéniben csillanthatta meg a kardját, mert a csapatversenyt néhány nappal korábban rendezték. Ott a Fuchs, Gerde, Tóth, Werkner, Földes ötös az aranyérmet nyerte el, miután a végjátékban az olaszokat győzték le fölényesen 11:5 arányban. Közéjük nem fért be a világ későbbi negyedik legjobbja, de nem véletlenül…

 

A nemzeti kardcsapatban a minisztérium döntése alapján hivatásos tisztek nem foghattak fegyvert. Az akkori álláspont szerint elképzelhetetlennek számított, hogy pódiumon mutogassák tudásukat a huszárok. Méghozzá olyan keretek között, ahol ezért belépőjegyet kell vennie bárkinek is.

 

Az 1908-as események után 1912-ben Szántay Jenőt Pécsre helyezték. Ennek lassan száz éve. Ha már sorsa ide vetette, akkor természetesen vívott, illetve oktatott is a városban a Pécsi Atlétikai Club (PAC) színeiben.

 

Ám ez már nem tarthatott sokáig, mert az I. világháború során 1914. december 11-én hősi halált halt Limanowa településnél a kiváló kardozó. Egy balszerencsés pályafutás tragikus véget ért.