A tornász Várkői londoni bronza

A 2012-es év nagyjelentőségű lesz a sport pergő forgatagában. Hiszen immár évszázadnál hosszabb ideje, minden negyedik, páros évben nyári olimpiai játékokat rendeznek a világ valamelyik pontján. Ennek okán, meg azért, mert a szigetországi főváros, London az eddigi egyetlen, ahol 1908, illetve 1948 után harmadszor találkoznak a Föld legjobb sportolói, egy kis történelmi visszatekintéssel kezdünk. Aztán múltat idézünk, majd ötkarikás, elsősorban Péccsel összefüggő dolgokat veszünk számba.

A pécsi tornasport egyik legnagyobb egyéniségének számít Várkői Ferenc versenyző, edző. A sportember nem csupán résztvevője volt az 1948-as londoni olimpiának, de az összetett csapatversenyben bronzérmes lett.

Az Alföldön, Csongrádon született Várkői Ferenc, kilencvenöt évvel ezelőtt, vagyis 1916. január 27-én. Izgő-mozgó lurkóként emlékeznek meg róla a különböző források, amiből még hátránya is származott. Később aktivitását a tornában vezette le elsősorban, többek őszinte örömére.

Az érettségit Szeghalmon tette le, 1936-ban. Más idők voltak, de senki ne gondoljon a politikára. Inkább arra, mennyivel később értek be a versenyzők. Hiszen a tornasportban mások ilyen korban már régen világversenyeken szoktak a szerekhez lépni. Várkői viszont a fővárosban, a Magyar Királyi Testnevelési Főiskolán (a Testnevelési Egyetem jogelődjén) kezdte meg tanulmányait.

Azért a világtörténelmet nem „hanyagolhatjuk” el, hiszen az 1936-os berlini ötkarikás játékok után, tizenkét évig nem rendeztek olimpiát. A világháború felülírta a terveket. Ennek ellenére, egy klasszisra jellemző módon, Várkői Ferenc ott lehetett Nagy-Britanniában.

A világégés utáni első nagy sportos összejövetel a magyar sportmozgalom számára átütő sikereket hozott. A torna, mint az alapsportok egyike, kiemelkedett ebből is. A férfiak között, a műszabadgyakorlatban Pataki Ferenc végzett az élen. A dobogó második fokára Mogyorósi-Klencs János állhatott fel. Ebben a versenyszámban csupán a 34. posztot szerezhette meg Várkői.

Más volt a végállás az összetett csapatversenyben, ahol Magyarország versenyzői bronzmedáliát érdemeltek ki. Ennek a gárdának lehetett a tagja a Pécsi Bőrgyári Torna Club (PBTC) indulója. Mindenképpen érdemes felidézni azt a sorrendet.

 

Összetett csapatverseny:

 

1.     Finnország 1358,30 pont

2.     Svájc 1356,70 pont

3.     Magyarország 1330,85 pont

 

A csapat tagjai. Tóth Lajos 225,20 pont, Sántha Lajos 224,30, Baranyai László 222,40, Pataki Ferenc 221,30, Mogyorósi-Klencs János 218,95, Várkői Ferenc 218,70, Fekete József 218,60, Mogyoróssy Győző 218,30. (Utóbbi két csapattag eredményei nem számítottak bele a döntő végeredményébe.)

A tornasport kiváló egyénisége, Várkői Ferenc edzőként is maradandót alkotott, hiszen tanítványa, Tass Olga a londoni eseményen, összetettben, csapatban, a női nemzeti együttesben, másodikként ünnepelhetett a végső gyakorlat után.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata igyekezett örök emléket állítani remek tornászának, nevelőjének. Ugyanis az 1987. november 22-én elhunyt polgáráról nevezte el a pécsi, Verseny utcai diáksportközpontot. Mindez három dátumhoz köthető. Egyrészt a testület döntése (1994. március 22.), másrészt maga a hatálybelépés (1994. március 31.), illetve a tényleges átadás (1994. október 1.) említhető meg az esettel kapcsolatban.

Fontos megjegyezni, hogy a sportpálya korábban a PBTC sporttelepként volt ismert a baranyai megyeszékhelyen. Mivel viszont a gyár, illetve az egyesület már csak a sportmúlt része, hát talán nem indokolatlan a jelenleg is érvényes névválasztás.  

P. P.